Norge: Regeringen gör en liten ommöbleing

22 december 2016 21:18 | Politik | Kommentering avstängd

Vi börjar som vanligt med stortingsvalet år 2013. Då blev utfallet det här:

Høyre 26,8 procent
Fremskrittspartiet 16,3 procent
Venstre 5,2 procent
Kristelig Folkeparti 5,6 procent
Senterpartiet 5,5 procent
Arbeiderpartiet 30,8 procent
Sosialistisk Venstreparti 4,1 procent
Rødt 1,1 procent
Miljøpartiet De Grønne 2,8 procent

Høyre och Fremskrittspartiet har sedan varit i regeringskoalition med parlamentariskt stöd från Venstre och Kristelig Folkeparti. Det sist nämnda partiet har haft en intern debatt om att byta sida, alltså i stället stödja en röd-grön regering, men just nu verkar partiets huvudlinje vara en borgerlig regering med Høyre, KrF och Venstre men inte Fremskrittspartiet. Den senaste budgetförhandlingen har dock ändat i att båda mittenpartierna har gjort upp med regeringen om ny budget.

I den regering som styrde Norge fram till valet 2013 ingick, utöver Arbeiderpartiet, också ett annat av mittenpartierna, Senterpartiet, samt Sosialistisk Venstreparti. SP har inte bytt sida och inte heller SV, men SV, som har haft låga opinionssiffror, har deklarerat, att man nu avser att skärpa sin profil och agera på egen hand. Frågan är om det har hjälpt. Rødt är också ett vänsterparti men för litet för att spela någon roll i Stortinget.

Miljøpartiet De Grønne är i princip blockneutralt, även om det i en rad kommuner har samarbete med den röd-gröna sidan.

Norstats opinionsmätning för Vårt Land gjordes 13-19 december och publicerades den 22 december.

Høyre 22,0 procent (- 2,8 procentenheter)
Fremskrittspartiet 15,7 procent (+ 2,0)
Venstre 3,8 procent (- 0,9)
Kristelig Folkeparti 6,2 procent (+ 1,7)
Senterpartiet 6,3 procent (- 1,3)
Arbeiderpartiet 34,1 procent (- 0,6)
Sosialistisk Venstreparti 4,2 procent (+ 0,8)
Rødt 2,1 procent (+ 0,5)
Miljøpartiet De Grønne 2,9 procent (+ 0,4)

Förändringarna är här relativt små. Liberala Venstre ligger här aningen under spärren, medan Arbeiderpartiets resultat är lite lägre än i ett antal andra mätningar.

Det ska bli intressant att se hur Venstres och KrFs väljare ser på sina partiers budgetuppgörelse med regeringen, när den inte visade sig leda till inträde i regeringen (gärna med samtidigt uttåg ur den av FrP).

Statsminister Erna Solberg (Høyre) har i stället försökt öka förtroendet för den sittande regeringen genom att genomföra en mindre regeringsombildning: Frank Bakke Jensen (H) ersätter Elisabeth Vik Aspaker (H) som europaminister, Per-Willy Amundsen (FrP) ersätter Anders Anundsen (FrP) som justitie- och bredskapsminister och Terje Søviknes (FrP) ersätter Tord Lien (FrP) som olje- och energiminister. Varken Anundsen eller Søviknes är dock okontroversiella. Den förste har gjort kontroversiella uttalanden om både klimatpolitik och invandringspolitik. Den andre är omskriven på grund av att han 2001 hade sexuellt umgänge med en berusad 16-årig flicka efter en kongress med Fremskrittspartiets Ungdom.

No Comments yet

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^