Melodikrysset nummer 50 2016

17 december 2016 12:50 | Barnkultur, Mat & dryck, Media, Musik, Ur dagboken | 6 kommentarer

Livet har sina kast. I går var Birgitta och jag i Stockholm på begravning – jag ska separat skriva om den – och i dag är det åter dags för Melodikrysset.

Vid begravningen, som var kyrklig, förekom psalmer men också musik av Frank Zappa, så jag tror nog att vår begravne vän, om han nu omfattas av det eviga liv han men inte jag trodde/tror på, har förståelse för att jag inte överger en kär lördagsvana, och jag försöker då inte försvara mig med att en av dagens ljudillustrationer var den gamla psalmen ”Hosianna Davids son”.

Dessutom förekom det, helt naturligt eftersom ju julen också har många gamla kristna rötter, ganska mycket annat som innehöll anknytningar till det religiösa arvet. Ta som exempel ”Sankta Lucia”, den som börjar ”Natten går tunga fjät”. I dag hörde vi den på italienska med Tetra, men vem av oss alla som förr eller i dag har gått igenom den svenska skolan kan inte melodin och åtminstone delar av texten utantill.

Julkrysset började med ”Juletid”, en duett med Carola Häggkvist och Christer Sjögren. Den här sången är i och för sig inte oäven, men jag har av lite olika skäl lite svårt för de båda som sjöng.

Man kan knappast hävda, att Kurt Olsson sjöng bättre, men det kändes befriande och roligt att krysset sen avslutades med hans version av ”Bella Notte”.

Oerhört mycket i det här krysset var säkert känt för de flesta av lyssnarna, men även om jag inte mindes just ”I Saw Three Ships”, har jag hört Sting så pass mycket, att jag genast kunde identifiera sångaren.

Och att lista ut att ”Frosty the Snowman” handlar om en snögubbe var ju heller inte särskilt svårt.

Jag har följt Paul Simon och hans mångårige partner Art Garfunkel nästan sen begynnelsen, så att känna igen den senare i ”Oh Come All Ye Faithful” var inte svårt.

Men sen var det, som sig bör, väldigt mycket barnanknutet material i det här julkrysset.

Felix Körling förekom till och med två gånger. Både ”Nej se det snöar” och ”Tomtegubbe(n som hade snuva)” har jag sjungit allt sedan min egen skoltid.

Och otaliga är också de generationer av barn som har sjungit, ibland tip-tappat i ”Tomtarnas julnatt”, den där man mitt i julens natt kan få höra steg, som går till ett utplacerat grötfat.

Också vi som gick i skolan på 1940-och 1950-talen förknippar nog ”Tre pepparkaksgubbar” främst med Alice Tegnér, som skrev musiken. Men texten skrevs av Astrid Gullstrand.

Och så var det då bara Alf Prøysens ”Mössens julafton”, på norska ”Musevisa”, kvar. Den kom ursprungligen ut i Norge inför julen 1946 och har sen getts ut också här i Sverige i många olika upplagor och med genom åren växlande illustratörer. Den spelades in på skiva av Ulf Peder Olrog, men melodin är traditionell. Både ”Mössens julafton” och samme Prøysens ”Byn som glömde att det var jul” har använts som sångläsning i vår familj inför julklappsutdelningen.

Må julens stjärna lysa upp även ert hem, och om ni inte vill mata just mössen, så ge åtminstone småfåglarna något att äta sig mätta på! Och en hjärtans god jul till er alla, kära läsare!

6 kommentarer

 1. Vi har påfallande lika musiksmak. Jag är inte heller någon stor fan av Carola ”jyletid” eller Christer Sjögren, duktig karaokesångare.

  God Jul och Gott Nytt År!

  Comment by Stefan H, Järfälla — 2016 12 17 16:33 #

 2. Ja, idag var det juligt m-x enligt traditionen. För oss tog det oerhört lång tid att komma på att det var steg man hörde i Midnatt råder-visan. Snögubben knäckte vi inte heller direkt, även om melodin var bekant. Får man inte till några ord direkt, så kan det ta en stund innan det lossnar. Sedan är det ju tur att ditt kåseri om krysset finns att tillgå varje vecka ;-)
  GOD JUL!

  Comment by Maggan — 2016 12 17 16:58 #

 3. Till Stefan H: Bra att du tycker likadant i det här fallet. Men annars fordrar jag verkligen inte av mina läsare, att de ska dela mina åsikter i alla möjliga avseenden – man får gärna invända också.

  God jul själv!

  Comment by Enn Kokk — 2016 12 17 21:44 #

 4. Till Maggan: Jo, även jag fastnar ibland på det där sättet.

  Och god jul!

  Comment by Enn Kokk — 2016 12 17 21:46 #

 5. Kul kuriosa om ”Musevisa/Mössens julafton”: Robert Mitchum norpade helt sonika melodin till ”The Ballad of Thunder Road” som var ledmotivet i filmen ”Thunder Road” från 1957. (Men själva melodin verkar vara äldre än Alf Prøysens text som tydligen uröppfördes 1946 i norsk radio.)

  Comment by Karl-Erik Lindkvist — 2016 12 18 11:14 #

 6. Till Karl-Erik Lindkvist: Det där om Mitchum visste jag inte, däremot att Alf Prøysen lånade en äldre melodi.

  Comment by Enn Kokk — 2016 12 18 12:27 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^