Melodikrysset nummer 49 2016

10 december 2016 12:29 | Barnkultur, Film, Handel, Media, Musik, Teater, Ur dagboken | 13 kommentarer

Jag är fortfarande frisk och har alltså börjat rännandet (nå ja) ute på stan för att köpa årets julklappar. Fast i går ägnade jag lång tid, dock förgäves, åt att på fyra olika ställen i city försöka köpa ny färgkassett till min skrivare. Butiken där jag normalt brukar handla det här har nämligen flyttat ut från centrum, där jag föredrar att handla, eftersom vi i den här familjen varken har bil eller körkort.

Dagens melodikryss tyckte jag inte var särskilt svårt.

Men ”Världens lyckligaste tjej” med Lotta Engberg hör väl inte till det jag brukar lyssna på.

Och Lena Phs ”Det gör ont” hade Eldeman i dag lyckats konstra till i en karaokeversion.

”Två av oss” med X-models (Efva Attling med flera) från 1981 tog det lite tid att komma i håg igen.

Annat från den tiden har desto bättre fastnat i musikminnet. ”YMCA” med Village People 1978 är ett exempel. Jag kommer också i håg att det gjordes en svensk version med namnet ”RFSU”.

Och jag har heller inga svårigheter med att minnas Baccara med ”Yes Sir, I Can Boogie” eller M A Numminens ganska underbara tolkning av den.

Den engelske sångaren Cat Stevens, även känd som Yusuf Islam men egentligen med namnet Stephen Demetre Georgiou – pappan var grek och mamman svenska – må i mina ögon vara religiöst knäpp, men som hitmakare var han suverän. ”Another Saturday Night” är ett exempel.

Det är inget fel på svenska Grymlings – Pugh Rogefeldt, Mikael Rickfors med flera – heller. 1990 gjorde de ”Mitt bästa för dig”.

Och så förbannat gammal som jag är minns jag från forntidens radio mycket väl den fantastiska sångerskan Yma Sumac, främst förknippad med Peru men också med andra rötter.

Mer geografi: I en av dagens dubbelfrågor ville Anders Eldeman veta, vad invånarna i de två städer som vi förknippar med låtarna som spelades kallas. Vi fick höra Lasse Dahlquists ”Välkommen till Göteborg”, så där skriver vi väl göteborgare. Och den andra var väl ”Vita rosor från Aten”, så där bör svaret bli atenare.

Och så måste ju Björn och Benny få vara med på ett hörn, så varför inte någonting ur ”Chess”?

Anders Eldeman verkar vara en riktig James Bond-fan, och när det gäller agent 007 finns det ju otaliga filmer och låtar och skådespelare att använda i krysset. I dag fick vi höra Gladys Knight sjunga i bondfilmen ”Licence To Kill” (”Tid för hämnd”). Men här skulle vi kunna vem som spelade Bond. Jo, Timothy Dalton.

Snart är det ju jul, så då passar det väl bra att avsluta med en låt ur julaftonens Disney-kavalkad: Vi fick höra ”Hej-hå” (”High Ho”) ur ”Snövit och de sju dvärgarna”, gjord mitt födelseår, 1937. Där går dvärgarna sjungande till gruvan. Och inte blev det här gruvligt svårt bara för att vi fick höra låten i dixielandversion.

13 kommentarer

 1. Hej Enn! Jag tror det var Aldrig på en söndag och inte Vita rosor från Aten

  Comment by Lennart Nilsson — 2016 12 10 14:48 #

 2. Till Lennart Nilsson: Kanske har du rätt – jag skrev själv först i min kladd ”Aldrig på en söndag” – jag har sett den och också skrivit om den – men blev när jag sen skulle skriva mitt krysskåseri osäker. Skälet var att ju Aten inte uttryckligen förekommer i filmtiteln och att filmen i huvudsak tilldrar sig i Pireus, Atens hamnstad.

  Just nu har jag inte tid att lyssna en gång till. Hur som helst måste ju atenare vara rätt.

  Comment by Enn Kokk — 2016 12 10 16:13 #

 3. Jodå, ”Aldrig på en söndag” var det, ur filmen med samma namn, där Melina Mercouri spelade en ”yrkeskvinna”, som gärna utövade sitt värv alla dagar i veckan utom på söndag.
  H-r

  Comment by Stefan H, Järfälla — 2016 12 10 16:14 #

 4. Till Stefan H: Jag borde med andra ord ha följt mitt första spår.

  Comment by Enn Kokk — 2016 12 10 17:57 #

 5. Hej Enn! Ett tillägg bara: Another Saturday Night som Cat Stevens sjöng är skriven av Sam Cooke som också hade en större hit med den.

  Comment by Cecilia — 2016 12 11 10:20 #

 6. Till Cecilia: Mer information är aldrig till skada.

  Comment by Enn Kokk — 2016 12 11 11:06 #

 7. YMCA fick en annan svensk text om metereologen Åsa Bodén hyllad av Björn Skifs

  Comment by Claes Kamborn — 2016 12 11 19:25 #

 8. Till Claes Kamborn: Jo, jag minns den också.

  Comment by Enn Kokk — 2016 12 11 21:59 #

 9. Ytterligare svenska versioner av YMCA, båda med sportanknytning: Bengt-Erik Grahn av Galenskaparna och After Shave (förekommer i ett avsnitt av Himla många program). Och så M A I F, tillägnad fotbollslaget Mjällby AIF.

  Comment by Anders Widfeldt — 2016 12 12 11:07 #

 10. Till Anders Widfeldt: Det finns sannolikt något hos den här låten som lockar till att skriva varianter.

  Comment by Enn Kokk — 2016 12 12 11:21 #

 11. Det finns ju Ink Club även för dig Enn. Bara gå in och beställa de färgkassetter de ha och de har de flesta och sedan får man det i postlådan! Bara kryssa i för faktura så får du den på posten tillsammans med kassetterana.

  Comment by Urban Sjölander — 2016 12 13 20:57 #

 12. Till Urban Sjölander: Tack för tipset. Jag tog mig med stor möda i dag till Alina ute i Tjottaheiti – gick först till fel hållplats två gånger och klev sen av vid fel och fick då vänta på nästa buss, varefter jag skulle gå en bit och sen hitta Alina i ett stort byggnadskomplex, alltsammans i det tilltagande mörkret.

  Så om Ink Club verkligen accepterar kontant betalning av faktura, ska jag nog pröva det nästa gång.

  Comment by Enn Kokk — 2016 12 13 23:14 #

 13. Jag har använt Ink Club i mer än 7 år och det har aldrig blivit fel någongång, bara man beställer rätt vill säga.

  Comment by Urban Sjölander — 2016 12 14 12:39 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^