Melodikrysset nr 31 2009

1 augusti 2009 11:52 | Barnkultur, Musik, Politik, Prosa & lyrik, Ur dagboken | 7 kommentarer

Dagens melodikryss tyckte jag på det hela taget var lätt, men när vi kom till den allra sista frågan – den med ett stycke klassisk musik – ville polletten inte falla ned. Jag kom inte på kompositör eller titel men tyckte att stycket hade svensk klang, så jag tror att kompositörens hemland var Sverige, Se.

Den enda fråga där jag behövde använda Google för att komma på svaret var dagens melodifestivalfråga. 2004 tävlade Emil Sigfridsson, för övrigt inte särskilt framgångsrikt, med ”Innan mörkret faller”.

Annars började dagens kryss med en högaktuell svensk artist, Tomas Ledin. Dels kom låten från hans senaste CD, dels leder titeln på den spelade låten, ”Ut på vägarna igen”, in tanken på hans sommarturné.

Ganska snart därefter fick vi höra en ganska gammal Ted Gärdestad-låt, ”Sommarlängtan”.

Större än den blev Stig Olins ”På söndag, på söndag, på söndag”. Många barnfamiljer känner nog än i dag igen sig i den här texten.

Mer udda i raden av svenska sommarschlager är väl ”Alla vi – längtar efter sommaren” (1999) med den väl vid det här laget tämligen bortglömda gruppen Friends In Need, det vill säga Dr Alban, Björn Borg, Tomas Brolin och Mattias Frisk. Och Björn Borg skulle här leda oss till den efterfrågade sporten, tennis. Det klarar till och med jag som aldrig i mitt liv har läst sportsidor.

Vi fick också höra en halvdansk låt, ”Gör mig lycklig nu”. De som sjöng var Mats Ronander och den mycket hörvärde danske artisten Kim Larsen.

Dagens barnvisa klarade väl alla: ”Imse Vimse spindel”.

En mycket fin visa, fast mera om barn, åstadkom Olle Adolphson och Beppe Wolgers med ”Det gåtfulla folket”. Jag älskar den!

I dag spelades också en ringleksvisa, dock med en text som knappast är skriven för barn, ”Jag gick mig ut en afton”. Fast här hörde vi inte texten utan en – jätteskön – instrumentalversion med Jan Johansson.

En mycket senare men likafullt mycket hörvärd visklassiker är Nils Ferlins ”På Arendorffs tid”. När jag var chefredaktör för Aktuellt i politiken (s), körde vi bland annat en lång serie artiklar om klarabohemerna, där man kunde få läsa om både Ferlin och Victor Arendorff.

Jag är också en stor vän av Povel Ramel, och hans och Beppe Wolgers’ ”Ta av dig skorna” hör verkligen till favoriterna. Wolgers igen!

Sist i dag tar jag ytterligare en gammal favorit, ”April In Paris”. Den skrevs redan 1932 av Vernon Duke och E Y Harburg för broadwaymusikalen ”Walk a Little Faster”. Sen har den gjorts av mängder av fina artister, men den som jag själv är mest fäst vid är den med Count Basie från 1955.

Yip Harburg kan vara värd några ytterligare rader. Han har skrivit låtar som ”It’s Only a Paper Moon” och ”Over the Rainbow” men är också värd att ihågkommas som en av de många vänstermänniskorna i amerikanskt musikliv. Sitt politiska engagemang uttryckte han bland annat i texten till ”Brother, Can You Spare a Dime”, en låt om depressionen. Du hittar den texten plus en svensk översättning ovan under Kulturspegeln, Sångtexter.

7 kommentarer

 1. Var också inne på se (Sverige). Tyckte det lät lite Pettersson-Berger. Har iaf. hört stycket tidigare.

  Comment by Björn — 2009 08 01 13:18 #

 2. Frösöblomster I, nr 3 ”Lawn Tennis” av W Peterson-Berger. Nu vet ni det.

  Comment by Håkan — 2009 08 01 13:34 #

 3. Till Håkan och Björn: Också jag tyckte att det lät som Peterson-Berger, men eftersom jag inte var säker, skrev jag inte det. Svensk musik var det i alla fall.

  Comment by Enn Kokk — 2009 08 01 13:36 #

 4. Jag tackar för upplysningen från Håkan. Jag tyckte också att det lät som W Peterson-Berger, men hade ingen aning om vilket stycke det var.

  Hörde inte frågan om ”April in Paris” så jag tackar Enn Kokk för svaret. Att rätt svar var april kunde jag lista ut, men jag hade ingen aning om varför det var rätt förrän nu.

  Comment by Krister Kappel — 2009 08 01 15:21 #

 5. Och jag tackar för hjälpen med Emil – nu slapp jag googla själv ;-) Valde mellan Erik och Emil, något av dessa namn torde det ju vara. Må gott i sommarkvällen!

  Comment by maggan — 2009 08 01 19:14 #

 6. Riktigt kul att höra ”Alla vi längtar efter sommaren” igen, hade glömt bort den. Man förstår dock varför den röstats fram till tidernas sämsta idrottslåt…

  Comment by Fredrik — 2009 08 02 0:49 #

 7. Det finns en till som publicerar svar ungefär i din stil/
  http://ingridspotpurri.blogg.se/2009/august/melodikrysset-nr-31-2009.html
  med vänliga hälsningar från bästkusten

  Comment by Lars-Gunnar Blom — 2009 08 02 20:51 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^