Melodikrysset nummer 48 2016

3 december 2016 12:42 | Barnkultur, Mat & dryck, Media, Politik, Ur dagboken | 11 kommentarer

Jag verkar nu vara frisk efter höstens alla krämpor Men det går nog över.

Nå, att lösa dagens kryss blev ju på så sätt lättare, men jag tyckte faktiskt att det här krysset bitvis var svårt. Fast vad man tycker är svårt har ju att göra med vad man själv brukar lyssna på för musik och tidigare har lyssnat på.

Men ibland hjälper inte det heller. Ett exempel ur dagens kryss är för min del ”Human”, ett bidrag i årets Melodifestival med Oscar Zia. Det här var en sång och en artist jag helt hade lyckats förtränga.

Och ”You Raise Me Up” har jag förstås hört och kände igen, men inte mindes jag för den skull sångaren, Josh Groban.

Operafrågor brukar jag vara bra på, detta för att jag har sett och på skiva lyssnat på ganska många operor, men dagens operafråga med en ouvertyr som ljudillustration kunde jag inte riktigt placera. Det sökta svarsordet ur operan titel måste dock vara och, och jag ser att andra föreslår Glinkas och Sjukovs ”Ruslan och Ludmila”, men den har jag för egen del varken sett eller lyssnat på.

Stefan Ljungqvist har jag på skiva, och självfallet känner jag från TV och andra media till Sven Melander, men det hade hittills undgått mig, att de tillsammans har gjort ”Pepe’s Bodega”.

Men det här som krysslösarna finner svårt kan ju växla ganska mycket mellan olika åldrar och lyssnarkategorier. Själv har jag alltid gillat Cajsa-Stina Åkerström, så henne känner jag igen, som i dag i frödingtonsättningen ”Min vita sidensko”.

Och Leif G W Persson har jag till och med träffat och talat med – men vem känner inte igen hans stämma från otaliga TV-framträdanden? I det här fallet var ljudillustrationen hämtad ur ett besök hos Ulf Elving.

Lars Winnerbäck har jag väl i stort sett allt av på skiva, så hans ”Möt mig på stationen” beredde mig heller inga svårigheter.

Brita Borg har jag till och med i mina unga dar hört från scen, faktiskt tidigare än när hon sjöng in ”Ljuva 60-tal” (1969).

Redan under folkskoletiden i Nylands skola i dåvarande Njurunda kommun söder om Sundsvall sjöng vi ”Vi går över daggstänkta berg” – men då sjöng vi fortfarande ”Vi gå…”.

Fast sen dröjde det, innan jag lärde mig också ”Ack Värmeland du sköna”.

Jag har hela Beatles’ skivutgivning, också många av George Harrisons senare egna plattor, så jag hade inga svårigheter med att komma på hans namn, när ”Any Road” spelades.

Men jag följer också melodifestivalerna, även om alltså – se inledningen – inte riktigt allt där fastnar i musikminnet. Sanna Nielsen och hennes vinnarlåt 2014, ”Undo”, kommer jag dock utan några större svårigheter i håg. Däremot har jag googlat fram att hon sen i Eurovision Song Contest hamnade på tredje plats med den här låten.

Och så avslutar vi dagens redovisning med ett för Anders Eldeman typiskt val av låt den här årstiden, ”The Lazy Hazy Crazy Days of Summer” med Nat King Cole. På svenska hette den ”Gröna granna sköna sanna sommar”, fick svensk text av Stikkan Andersson (som också stod bakom ”Ljuva 60-tal”) och sjöngs in av Lill-Babs.

Själv ska jag efter lunch byta om till frack. Jag och Birgitta ska nämligen i eftermiddag gå på ODs Caprice. För det måste man inte vara klädd i frack, men vi ska sen vidare till OD-middag på Uppsala slott. Birgitta är nämligen så kallad moster i OD.

11 kommentarer

  1. Hej Enn.

    Skönt att du kryat på dig.

    George Harrison sjöng: ”Any road”.

    Mvh//Krister

    Comment by Krister Kappel — 2016 12 03 13:50 #

  2. Till Krister Kappel: Tack för påpekandet – då och då händer det att jag inte kan tolka mina under kryssets gång hastigt nerkrafsade svar. Men nu har jag korrigerat.

    Comment by Enn Kokk — 2016 12 03 14:34 #

  3. Skönt att du följde min uppmaning och kryade på dig. Själv har jag en tendens att vara inbillningsfrisk, till vad nytta det nu kan vara. Man får vara glad så länge man kan åt de krämpor man inte har.

    AE ville ha bindestreck mellan Cajsa och Stina men själv skriver hon faktiskt CajsaStina.
    Jag har också svårt att placera operauvertyrer, men när AE sa Glinka, dök Ruslan och Ludmila direkt upp ur minnet.

    Håll dig så kry du kan!
    Hälsningar

    Comment by Stefan H, Järfälla — 2016 12 03 15:45 #

  4. ”Ack Värmeland du sköna” var väl från början en opera- eller operett-melodi. När den kom till Sverige handlade den först om Göteborg !?! Den finns också i en (amerikansk) jazzversion med en hyllning till Stockholm !?! Så kan det vara ibland.
    Kul att höra att du mår bättre nu.

    Comment by Claes Kamborn — 2016 12 03 15:46 #

  5. Till Claes Kamborn: Den sägs ha olika ursprung också i sin svenska form, och så ser många likheter mellan den och Smetanas ”Moldau”, men i så fall är det Smetana som står för lånet, eftersom han en tid vistades i Sverige.

    Comment by Enn Kokk — 2016 12 03 23:27 #

  6. Till Stefan H: Ledtråden om Glinka missade jag faktiskt, eller noterade kanske inte, men då måste ju ”Ruslan och Ludmila” faktiskt vara rätt.

    Comment by Enn Kokk — 2016 12 03 23:32 #

  7. Nu vet jag av egen erfarenhet, den gångna veckan, hur det är att vara tvungen att sitta och sova. Förstår bättre din belägenhet nu när du tidigare skrev om att sitta och sova. Allt på grund av den influensa vi troligen ådragit oss. Det har varit helt omöjligt att ligga och försöka sova….hostan och luftrören väcker ju hela huset.
    Men jag säger som barnbarnet Blanca -Det blir bättre!

    Comment by Urban Sjölander — 2016 12 04 11:49 #

  8. Till Urban Sjölander: Nu är jag alltså befriad från lung/luftrörseländet och kan för första gången på länge sova liggande på vilken sida jag vill. Men det tog lång tid, och jag var tvungen att dos för dos inmundiga en hel flaska kraftfull hostmedicin.

    Men nöden gör en ju också uppfinningsrik: Jag kom på att det gick mycket lättare att somna i min TV-fåtölj än i sängen.

    Comment by Enn Kokk — 2016 12 04 14:09 #

  9. Det sista har otaliga kommit på.

    Comment by Åke F — 2016 12 07 23:53 #

  10. Till Åke F: Jag har på motsvarande sätt, alltså sittande, också sovit i min Lamino-stol framför TVn i Öregrund. Ett problem med den här metoden är att man då gärna också somnar där när man egentligen är där för att se TV-program.

    Comment by Enn Kokk — 2016 12 08 12:10 #

  11. Enn. Det var det jag menade. Min far tillbringade många TV-kvällar snarkande i sin fåtölj. Nu har jag ärvt stolen och upptäckt hur förträfflig den är. Den är sliten, men man sover som en stock i den.

    Comment by Åke F — 2016 12 08 16:14 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^