Danmark: Intressant EU-kritiskt inlägg från gruppordföranden (s)

27 november 2016 18:13 | Politik | Kommentering avstängd

Det går en intressant EU-kritisk våg genom Europa – Storbritanniens utträde ur unionen är ett exempel – och det är verkligen inte bara populistpartier på högerkanten och yttervänsterfrondörer som i dag opponerar sig mot ett allt mer omfattande och överstatligt samarbete.

Jag är, som mina läsare vet, verkligen inte någon okritisk supporter av danska Socialdemokratiet, men när nu – se Berlingske den 27 november – partiets gruppordförande i Folketinget Henrik Sass Larsen skissar en ny socialdemokratisk EU-kurs, finns där mycket att fundera över, också här.

Sass Larsen konstaterar, att stora grupper av väljare – också gamla socialdemokratiska väljare – vänder sig mot invandring, globalisering, frihandel och EU, alltså sådant som socialdemokratin i årtionden har omfamnat.

Hans huvudpoäng är att Europa består av nationalstater. EU behövs för att lösa gemensamma och mellanstatliga problem men ska inte användas för att utplåna nationalstaterna och ta över dessas uppgifter.

Vidare, väljarna är till exempel inte för fri invandring när den hotar skola, socialpolitik och arbetstagarnas rättigheter. Och de ser poänger med frihandel, dock inte när den innebär inskränkningar i löntagarnas i det egna landet lön respektive arbetsvillkor. Fri rörlighet får inte heller leda till en invasion av daglönare och tiggare.

Sass Larsen förespråkar därför bland annat en minimilön för hela Europa, också en ”skatteunion” med minimiuttag för att täcka offentliga utgifter – i det senare fallet kunde man starta med en nordisk överenskommelse.

Det här är naturligtvis varken färdigtänkt eller färdigdiskuterat men faktiskt värt en seriös och öppen diskussion också här i landet.

No Comments yet

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^