Last Chorus: Åke Cato

13 november 2016 20:35 | Last chorus | 4 kommentarer

Trots att jag under stora delar av mitt liv har varit journalist och träffat många i samma yrke, har jag aldrig träffat Åke Cato (1934-2016) personligen. Men jag har förstås läst honom under många, många år, först i Expressen, sen ännu längre i Aftonbladet. Och jag har förstås i TV sett mycket av det ganska mångskiftande han gjorde för mediet i olika genrer och format. Vem minns inte hans och Sven Melanders insatser som kockarna Werner & Werner och då inte minst den klassiska repliken ”Det går lika bra med selleri”.

Andra må skriva om de många ofta briljanta saker han har skrivit och gjort. Jag rekommenderar den likaledes briljante Johan Cronemans minnesruna över Cato i dagens (13 november 2016) Dagens Nyheter.

För egen del har jag haft ett annat slags band till Åke Cato.

Jag upptäckte nämligen, för nu ganska länge sen, att Åke Cato också bloggade, och eftersom han så ofta åstadkom mycket läsvärda bloggtexter, infogade jag hans blogg i min bloggroll, skrev också en och annan kort kommentar på hans blogg. Det intressanta var att detta ledde till att han tog med min blogg i sin egen ganska sparsmakade bloggroll, nu på slutet fyra bloggar. Och inte nog med det: Jag fick nätvägen en del frågor från honom på områden som han hade förstått att jag behärskade – mest hade de här frågorna att göra med sångtexter och musik.

Men så kom då den där olyckan – hans allra sista bloggtext publicerades den 9 augusti i år, och den heter ”På knäna”.

Den har av Åke själv sorterats in under bloggkategorin ”Döden o dylikt”.

4 kommentarer

 1. Där kom minnesrunan. Faktiskt litegrann väntat på den. Kan bara instämma – läsvärda bloggtexter o ej att förglömma annat skapande i skilda medier. Har också följt hans blogg o skrivit en del kommentarer. Faktiskt ända sen bloggen såg dagens ljus. Saknad.

  Comment by Hans — 2016 11 14 18:57 #

 2. Till Hans Gemmel: Ja, sorgligt. Men så går det ju med oss allihop till slut.

  Comment by Enn Kokk — 2016 11 14 20:17 #

 3. Åke ’Spalten’ Cato fanns på den röda listan.
  Ty han tillhörde en utrotningshotad genre, klassbloggarna, med en levnadshistoria djupt ur stockholmsträsket och den skånska myllan.
  Cato d y:s insikter, erfarenheter och livsvisdom levererade i många år vittra bloggverk med knorr och spets och stor komik.

  Tack för allt roligt!

  Comment by Rolf Liljeblad — 2016 11 17 2:47 #

 4. Till Rolf Liljeblad: Jag kan bara hålla med.

  Comment by Enn Kokk — 2016 11 17 11:24 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^