Melodikrysset nummer 45 2016

12 november 2016 12:49 | Barnkultur, Musik, Politik, Teater, Ur dagboken | 6 kommentarer

Hustrun är på Socialdemokraternas distriktskongress här i Uppsala. Vi var båda inbjudna i egenskap av partiveteraner, men eftersom det är lördag, vill jag för min del inte svika mina melodikryssvänner.

Hustrun, Birgitta Dahl, har å andra sidan dubbel anledning att åka till det här evenemanget i en helt annan del av stan. Dels är hon ombedd att tala för kongressen. Dels tänker hon sälja sina just utkomna memoarer till partivänner från hela länet, många av dem bekanta sedan årtionden tillbaka. Så hon tog med sig ett par kartonger av boken, ”I rörelse. Minnen från ett innehållsrikt liv” (Premiss förlag, 2016). Ni övriga som är intresserade av hennes liv och hennes gärning bland annat som energi- och miljöminister samt talman kommer strax att kunna köpa boken i bokhandeln.

Också vi här i Uppsala har drabbats av det stora snöovädret, även om solen skiner i dag. Så åtminstone här hos oss kändes det oerhört malplacerat att i dagens melodikryss få höra Orups ”Regn hos mig”.

Fast i dag var ju Anders Eldeman inte särskilt aktuell i andra avseenden heller. Det blev bara ett par färska låtar, först och sist i krysset: ”Världen är din” med Magnus Uggla och ”Water Under the Bridge” med Adele.

Och sen ägnade han – Eldeman alltså – sig som så ofta också åt väderbesvärjelser. I dag spelade han Lars Berghagens ”En kväll i juni” med Monika Bring.

Ett par melodifestivalare blev det som så ofta.

Vi fick höra ”Samba Sambero” som Anna Book sjöng så sent som 2007.

Betydligt mer rabalder blev det om den låt Sverige sände till Eurovision Song Contest 1973, ”Sommarn som aldrig säger nej”, faktiskt en ganska originell låt med text av Lars Forssell och musik av Carl-Axel och Monica Dominique. Problem uppstod emellertid på grund av att den duo som framförde sången kallade sig Malta, så i tävlingen fick de i stället heta Nova. Men här måste Eldeman få oss att komma i håg det ursprungliga namnet, detta eftersom han ville veta, var det riktiga Malta ligger. Jo, i Medelhavet.

Detta var för övrigt inte den enda frågan i flera led. I dag skulle vi också klara att identifiera Andrew Lloyd Webbers musikal Cats och sen klara vad djuren i den understundom hörs göra, jo jama.

Katter påstås ju ha nio liv, så icke Jonas Gardell som också har slagit fast detta i sångtexten ”Mitt enda liv”.

Barnvisor brukar också leva länge, men nog tycker jag det var länge sen man ofta hörde sådana, signerade Gullan Bornemark. Och ändå är ju till exempel den som spelades i dag, ”Sudda, sudda, sudda, sudda bort din sura min” faktiskt riktigt bra.

Men allting verkar vara mer kortlivat numera.

Av revykungen Ernst Rolf fick vi i dag höra ett helt potpurri på sin tid mycket kända melodier, till exempel ”Barndomshemmet”, ”Din vår är min vår” och ”Jag är ute när gumman min är inne”, och min poäng här är att generationer svenskar sen kunde texterna och kunde sjunga de här sångerna.

Ett annat exempel på det här spelades tidigt i dagens kryss, ”Månstrålar klara”, även kallad ”Tantis serenad”.

Och jag är i rätt ålder för att minnas hur Gösta Snoddas Nordgren slog igenom i radion genom att sjunga ”Flottarkärlek”. Men han satte bandybollen rakt i mål också med andra låtar han sjöng in, till exempel den vi i dag fick höra, ”Skogsflanören”. Och nej, den är inte höjden av svensk viskonst, men jo, den talar till alldeles vanliga människor, de där som, för att en smula byta ämne, horden av politiker (även på vänsterkanten som jag själv har mitt hjärta hos) inte längre kan kommunicera med.

* * *

PS Birgitta tog med sig två kartonger med sina minnen, ”I rörelse”, till distriktskongressen och fick sälja, dessutom dedikera, de allra flesta böckerna. De få som blev över fraktades vidare till partiexpeditionen för försäljning bland annat vid möten med arbetarekommunen.”

6 kommentarer

  1. Hej Enn, en fråga bara: Hur mår Du? Hur är det med hostan?
    Hälsn LO från ett soligt o snöfritt Göteborg.
    (Jag o mina närmaste skall för övrigt gå ut på lokal i kväll o fira min 60-årsdag som infaller i morgon!!)

    Comment by LO - Göteborg — 2016 11 12 13:38 #

  2. Till LO: Jo, hostan är bättre sedan jag har tagit all den hostmedicin jag fick ut med hjälp av Vårdcentralen, men det finns ett grundproblem kvar i lungorna. I stället har jag fått kliande utslag på ryggen, men jag har fått tid hos min läkare i början av kommande vecka. Med henne får jag nu möjlighet att också diskutera andra hälsoproblem.

    Ett stort och varmt grattis på sextiårsdagen!

    Comment by Enn Kokk — 2016 11 12 15:05 #

  3. Idag har jag ingenting att kommentera men vill ändå tacka för din information om melodikrysset.(Jag klarade mig utan hjälp, men det ändå intressant att läsa dina kommentarer) Hoppas hostan går över, ha det bra!

    Comment by Claes Kamborn — 2016 11 12 19:09 #

  4. Till Claes Kamborn: Tack! Att bara publicera svaren i den ordning frågorna har ställts är inte riktigt min stil. Jag brukar försöka gräva fram åtminstone lite tilläggsinformation.

    Comment by Enn Kokk — 2016 11 12 21:52 #

  5. Faktiskt lyckades ocks jag – i likhet med Claes K – lösa krysset utan din hjälp, men det var tack vare min urgamle svärfar som för ett tag sedan fick Tantis serenad på hjärnan vilket föranledde visst detektivarbete. Alltså kände jag så småningom igen den. Men…denna vecka lyckades Eldeman spela två alster som enligt min ringa mening lät alltför illa. Det ena var just Tantis; jag klarar dragspelsmusik utan problem i vanliga fall, men den där versionen lät bara för illa. Gissar att man spelade på väldigt gamla och enkla spel. Och sedan Rolflåtarna där inspelningen tekniskt var så obalanserad att man tidvis knappt hörde melodistämman för att andra instrument var starkare. Annars är det kul med lite mässingsmusik! Tänkte du på någon av de låtarna? F ö går jag alltid in och läser din välskrivna krönika antingen jag behöver hjälp eller ej, det hör till! Måtte nu stundande läkarbesök reda ut dina krassligheter så att du kommer på banan fullt ut igen!

    Comment by Janne H — 2016 11 13 11:04 #

  6. Till Janne Hermelin: Många äldre inspelningar är ju inte med dagens mått tekniskt fulländade, men de an ju ändå vara kul att få höra.

    Ja, på måndag, alltså i morgon, bär det alltså av till husläkaren.

    Comment by Enn Kokk — 2016 11 13 12:42 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^