Estland: Regeringen har fallit. Förhandlingar om ny mer vänsterbetonad koalition

10 november 2016 16:09 | Politik | Kommentering avstängd

Trepartiregeringen i Estland, bestående av det delvis nyliberala Reformierakond (Reformpartiet), Sotsiaaldemokraatlik Erakond (Socialdemokratiska partiet) och det kristna, socialkonservativa och estnationalistiska Isamaa ja Res Publika Liit (Förbundet Fosterlandet och Res Publika) har fallit, sedan de två sist nämnda koalitionspartierna tillsammans med bland andra det ledande oppositionspartiet Keskerakond (Centerpartiet) har röstat för misstroendeförklaring. Röstsiffrorna blev 101-63.

Estniska media utgår uppenbarligen från att det kommer att bildas en ny trepartiregering under ledning av den nye centerledaren Jüri Ratas och har på välkänt mediamaner börjat fördela ministerposterna mellan de tre partierna, men ännu återstår det förstås en del att förhandla om mellan framför allt de två mer vänsterbetonade partierna och IRL. Men för att lugna media och den estniska delen av befolkningen har man startat med att deklarera, att den västorienterade utrikes- och säkerhetspolitiken kommer att ligga fast. Skälet till det är förstås att Keskerakond, som är Estlands i opinionsmätningarna största parti, är det senare mycket tack vara sitt oerhört starka stöd bland landets ryssar.

No Comments yet

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^