Ísland: Fortsatt nej till EU i opinionen

9 november 2016 23:20 | Politik | Kommentering avstängd

Som en följd av det isländska alltingsvalet kan man som ett regeringsalternativ om än med knapp majoritet se en koalition av tre borgerliga partier: jätten Sjálfstæðisflokkurinn (Självständighetspartiet) som utgör stommen också i den i valet fallna regeringen, det hittillsvarande oppositionspartiet, liberala Björt framtíð (Ljus framtid) och det nya partiet Viðreisn (Renässans), bildat av avhoppare från Självständighetspartiet och politiskt mer mittenorienterat. Renässans bildades bland annat som ett mer EU-entusiastiskt alternativ till Självständighetspartiet, och även Ljus framtid är EU-orienterat.

Problemet för de uttalat EU-vänliga partierna är att de inte har den isländska opinionen med sig i den frågan. I en färsk undersökning säger 50,5 procent av islänningarna nej till EU-medlemskap. Bara 25,8 procent säger ja. 23,8 procent säger varken ja eller nej.

No Comments yet

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^