Melodikrysset nummer 44 2016

5 november 2016 12:54 | Barnkultur, Film, Media, Musik, Politik, Teater, Ur dagboken | 8 kommentarer

Jag har lyckats få tag på en flaska med hostmedicin av ett slag jag tidigare har haft nytta av, men den har tyvärr inte bitit. Jag hostar inte ständigt, men när jag ligger på höger sida, börjar jag ganska snart hosta. På nätterna, när jag måste gå upp och kissa, vilket jag måste ganska ofta trots att jag inte tar mina urindrivande piller på kvällen, hostar jag också under toalettbesöken. Jag genomförde lungröntgen på Ackis för inte så länge sen, och man hittade då också lite vatten men inte så mycket att det ansågs fordra någon omedelbar åtgärd. I mitten av den här månaden har jag lyckats få tid hos min husläkare, men det nämnda är inte mitt enda problem. För andra gången har jag till exempel fått kliande utslag på ryggen, något jag dock någorlunda lyckas hålla i schack genom att hälla handdesinfektionssprit bakom axlar och nacke.

Det blev förstås en hel del TV i går kväll, även om jag somnade ifrån ett par gånger. Sen, när jag hade gått till sängs, fortsatte jag att läsa hustruns, Birgitta Dahls, från tryckeriet just anlända memoarer, ”I rörelse. Minnen från ett innehållsrikt liv” (Premiss, 2016). Boken kommer snart att finnas att köpa i bokhandeln, men hustrun/författaren fick några kartonger levererade hit hem här om dan.

Dagens kryss innehöll ganska mycket musik som jag inte kan så bra. ”Never Forget You” med Zara Larsson är ett exempel bland flera.

Jag hör också mycket sällan på Nirvana, men dem klarade jag med hjälp av ledbokstäverna, inte för att jag kände igen ”Smells Like Teen Spirits”. Och jag kan tillräckligt mycket om dem för att förstå, att den efterlyste döde frontmannen hette Kurt Cobain.

Jag har sett ABBA-musikalen på Broadway och kände självfallet omedelbart igen ”Dancing Queen”. Fast den här gången hörde vi den i en för mig helt okänd uppsättning, med Sussie Eriksson, Charlotte Sandberg och Gunilla Backman. Här fick jag leta länge.

Den som sjöng titellåten i ”Goldeneye” måste rimligen vara Tina Turner. Och ytterligare en indikation på att det här var rätt film och artist är det ju, att Anders Eldeman så ofta väljer musik ur Bond-filmer som ljudillustrationer.

”Sound of Music” har jag sett på bio, så det var hyggligt lätt för mig att komma på att sången om Maria handlade om en nunna.

Och när vi nu är inne på den religiösa sektorn, kan vi ju också ta en av dagens lättaste frågor, åtminstone för oss som har lyssnat på Jan Sparring. ”Ovan där” kan jag, så irreligiös jag är.

Filmversionen av Astrid Lindgrens ”Saltkråkan” har jag sett i hur många reprisomgångar som helst – jag tycker den är roande – så jag kan miljön och figurerna ganska väl. Ändå kändes sången därifrån inte bekant, och det var till slut hjälpbokstäverna som ledde mig till rätt ställe.

Sigurd Ågrens ”Klarinettpolka” finns i många inspelningar och varianter, och i dag skulle vi minnas låttiteln trots att man i den version som spelades inte hörde någon klarinett.

Vi som är lite till åren minns också väl ”Bohus bataljon” och vet att den handlar om militärer.

Men som 79-årig man är jag verkligen inte fast bara i den sortens musik.

Till mina personliga favoriter hör Stefan Sundström, som vi i dag hörde i ”Nog”.

Just ”Woman’s World” från 2013 med Cher har jag inte hört förut, men jag gillar henne avgjort.

I mål i dag går vi med Evert Taubes ”Dansen på Sunnanö”, som ju handlar om Rönnerdahl. Det ska visst finnas ett annat ”Sunnanö” än det ”Sunnanö” vi sommarboende i Öregrund förknippar med den här taubetiteln, men hustrun spelade den i alla fall i sitt Sommar-program för ett antal år sen. För övrigt är hon just nu i vårt sommarhus i Öregrund för att göra i ordning trädgården inför vintern. Jag med min skruttiga hälsa valde att stanna kvar i lägenheten i Uppsala. Men vi har telefonkontakt ett par gånger om dan.

8 kommentarer

  1. Hej Enn, tråkigt att höra att du fortfarande är sjuk. Se nu till o komma iväg till din husläkare o få en diagnos/medicin så att din eländiga hosta försvinner. God bättring önskar LO från ett regnigt/blåsigt Göteborg.

    Comment by LO - Göteborg — 2016 11 05 13:13 #

  2. Vatten i lungorna vädras ut om man blåser genom en tunn slang (eller några sugrör kanske) ner i en flaska med vatten. Det är ett tips min svärfar fick av en doktor en gång. Prova! Han blev hjälpt.
    Och tack för hjälpen med krysset. Jag fick gissa en del idag, för mig var det lite svårare än vanligt.

    Comment by Dorothea — 2016 11 05 13:58 #

  3. Hej! Vill bara säga att du är helt fantastisk. Trots krämpor så hittar man dina kommentarer till Melodikrysset varje vecka. Lova att fortsätta många år till.
    Hälsningar Gunilla Lindberg med syster.
    PS! Hälsa Birgitta att jag kommer att köpa hennes bok.

    Comment by Gunilla Lindberg — 2016 11 05 14:19 #

  4. Hej vänner – uppmuntrande ord hjälper en också att kämpa vidare, och jag vill ju verkligen inte svika den stora läsekrets mina lördagskåserier om Melodikrysset har samlat. Men det är kämpigt ibland, och det känns skönt att jag nu snart har tid hos min husläkare.

    Comment by Enn Kokk — 2016 11 05 14:46 #

  5. Långvarig hosta är inget vidare. Bra att du har en läkartid snart. Fortsätt krya!

    Comment by Maggan — 2016 11 06 9:47 #

  6. Till Maggan: Min egen gissning är att det rör sig om vatten i lungorna.

    Comment by Enn Kokk — 2016 11 06 12:02 #

  7. Hej Enn!
    Hade vatten lungorna eg lungsäckarna
    och blev dränerad på 2,5 liter detta för en vecka sedan. Det blev bättre och själva ingreppet är enkelt. Jag har cancer dock inte i lungorna utan i magsäcken och har cellgiftsbehandling. Har haft det i 1 år snart men mår ändå bra! Kan bara beundra
    personalen i svensk sjukvård! Speciellt personalen på onkologen i Sundsvall!
    Krya på dig Enn!
    Mvh
    Per

    Comment by Per Mattsson — 2016 11 09 7:25 #

  8. Till Per Mattsson: Nu har jag alltså tid hos min husläkare den 15e. Jag ska diskutera mina olika problem med henne.

    Men tack för råd och uppmuntran.

    Comment by Enn Kokk — 2016 11 09 15:38 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^