Ísland: Socialdemokraternas partiledare avgår, och partiet vill inte ingå i någon regering

1 november 2016 16:26 | Politik | Kommentering avstängd

I Ísland har presidenten, Guðni Th Jóhannesson, haft en samtalsrunda med partiledarna om förutsättningarna för att bilda en ny regering. Den borgerliga, EU-vänliga trepartiregering jag såg som en tänkbar lösning innebär tydligen problem för några av de tänkta partierna – två av dem har problem med en av jätten Sjálfstæðisflokkurinn (Självständighetspartiet) ledd regering. Det hittilsvarande oppositionspartiet, liberala Björt framtíð (Ljus framtid) med Óttarr Proppé som ledare ser i så fall som en förutsättning, att ledaren för Viðreisn (Renässans) Benedikt Jóhannesson blir regeringsbildare. Denne är en avhoppare från Självständighetspartiet och politiskt mer mittenorienterad.

Jag har sett spekulationer om en koalition bestående av Renässans och Ljus framtid plus, mer överraskande, Vinstrihreyfingin – grænt framboð (Vänsterpartiet – de gröna), som ju blev i storleksordningen andra parti men som ledaren för Renässans har uttryckt skepsis mot – i EU-frågan, det viktigaste skälet för bildandet av Renässans, har ju De vänstergröna rakt motsatt uppfattning.

En sådan regering måste ju dessutom söka ett bredare parlamentariskt stöd i Alltinget för att kunna fortleva. Píratar (Piratpartiet) vore, särskilt utanför regeringen, ett oerhört osäkert regeringsunderlag, och socialdemokratiska Samfylkingin (Samlingsfronten) måste noga överväga, hur partiet ska komma tillbaka efter den katastrofala valförlusten.

Den socialdemokratiska partiledaren Oddný G Harðardóttir meddelade vid sitt möte med presidenten, att partiet inte ämnar ingå i någon regering. Dessutom gick hon omedelbart efter detta ut med beskedet, att hon själv avgår från partiledarposten. (Hon stannar däremot i Alltinget, där hon blev invald.)

Vem som ska bli ny partiledare är en kongressfråga, men tills vidare tar vice ordföranden, Logi Már Einarsson, över ordförandeklubban. Han var för övrigt den mest framgångsrike socialdemokraten i det nyss genomförda alltingsvalet, fick i sin valkrets hela 8,0 procent av rösterna.

No Comments yet

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^