Freedom Sounds från Smithsonian Folkways

6 oktober 2016 22:01 | Musik, Politik, Prosa & lyrik | Kommentering avstängd

Smithsonian Folkways och före dess tillkomst Folkways har genom åren gjort en enastående insats för att dokumentera förtrycket av USAs svarta befolkning och även dennas kamp för frihet och jämlikhet.

Givetvis har även vita medborgarrättsaktivister deltagit i den här kampen, men när Smithsonian Folkways nu ger ut samlings-CDn ”Freedom Sounds: A Community Celebration”, har man koncentrerat urvalet till afroamerikanska artister. Men innehållsmässigt har den här skivan breddats till att omfatta även sådant som jazz, gospel, blues och folkmusik.

Vi får till exempel höra Freedom Singers med ”We Shall Overcome”. A capella-gruppen Sweet Honey In the Rock sjunger gospeln ”Speak To Me Jesus”, Liberty Jazz Band, ett brassband från New Orleans, spelar ”Whoopin’ Blues” och ”Paul Barbarin’s Second Line”, och Fannie Lou Hamer, som också ingick i Freedom Singers, sjunger ”This Little Light of Mine” och ”Go Tell It On a Mountin”. Ella Jenkins, känd som the first lady of children’s music, hör vi i ”Amazing Grace”, och den klassiskt skolade folksångaren Len Chandler sjunger ”Father’s Grave”. John Jackson gör ”Railroad Bill” och The McIntosh Country ShoutersAdam Picking Up Leaves”. Leadbelly sjunger två låtar: ”Irene (Goodnight Irene)” och ”The Midnight Special”. Paul Robeson får vi höra i ”Swing Low, Sweet Chariot” och ”Mt. Zion (On My Journey)”. Josh White Jr sjunger Delia’s Gone”, och så avslutas skivan med poesi: Sonia Sanchez med ”A Black Woman Speaks”.

No Comments yet

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^