Det är inte varje dag jag tycker att det ligger något i det Timbro-högern säger

27 juli 2009 12:11 | Politik | 3 kommentarer

För det mesta är jag djupt skeptisk till budskap som framförs av Timbro-högern.

Men i Dagens Nyheter i dag (27 juli 2009) finns det på DN.debatt en artikel av tre personer från Timbro, VDn Maria Rankka samt utredarna Philip Thomasson-Lerulf och Hannes Kataja, ”Skattemedel för miljarder går till EU:s propaganda”, som innehåller åtskilligt tänkvärt.

Jag citerar:

”Varje år plöjs stora summor ned i en hord av tankesmedjor och idéinstitut runtom i Europa som alla har det gemensamt att de aktivt förespråkar att alltmer ska beslutas av EU.”

”I vår undersökning ger vi exempel på hur EU-institutionerna med stor uppfinningsrikedom använder offentliga medel för att flytta fram sina egna positioner och föra i hamn en utveckling som medborgarna och skattebetalarna ställer sig kritiska till.”

Slutsatsen, sammanfattad i ingressen, är: ”Skeptiska EU-medborgares skattepengar används för att få folk att gå med på ökad makt för EU.

Jag är för att EU främjar frihandel och bidrar till att lösa verkligt övernationella problem som miljöförstöringen. Men jag är samtidigt en svuren motståndare till allt mer av europeisk federalism, alltså en ökande centralmakt, på snart sagt alla områden.

Följaktligen anser jag det vara ett övergrepp att använda mina skattepengar till att övertyga mig och mina meningsfränder om motsatsen.

Läs och bedöm själva – artikeln hittar du här.

3 kommentarer

 1. Min reaktion efter att ha läst Timbro-inlägget i DN blir en undran om svenskt näringsliv funnit att det inte får så mycket makt i EU som man hade räknat med, att EU alltså inte alls kan styras av svenskt näringsliv.
  Man var ju nämigen sååååå ivrig att få Sverige med i EU en gång och lade ner stora summor på propaganda för medlemskapet, när vi skulle omrösta om det.
  – Eller varför skriver man det här?

  Comment by Kerstin — 2009 07 28 2:39 #

 2. Jag tycker nog att Margots svar på detta inlägg var ganska bra. Gränsen mellan propaganda och information kan vara hårfin.

  Comment by Per Wretman — 2009 07 29 17:42 #

 3. Kerstin:
  Min reaktion efter att ha läst Timbro-inlägget i DN blir en undran om svenskt näringsliv funnit att det inte får så mycket makt i EU som man hade räknat med
   
  Kan det vara så att man har högre i tak och låter tankesmederna tycka lite som de vill och räds inte om det inte ligger kloss mot ”partilinjen”?
   
  Man har ju hela tiden kunnat se att där varit en motsättning i att dessa ”frihetsivrare” gillat EU. De har kanske antagit att av två onda ting så var EU det minst onda. Först och främst har det väl handlat om att knäcka SAP hegemonin över svensk politik till varje pris. Jag tycker man tidigare kunnat se på en del håll att de som varit typ de statsbärande blocken varit mindre varma för EU medan oppositionen sett EU som ett medel att knäcka de förstnämnda. Kan det var så att man nu ser ”ljuset i tunneln” sossarna är knäckta och då är EU inte lika aktuellt.
   
   
  Att man använder propaganda för att främja centralmakten är inget konstigt. Redan Monnet och/eller Schulman har jag för mig det var skissade upplägget som så att man skulle ta bit för bit av nationalstaterna, varje bit skulle kunna hävdas vara inte så stor, det är bara lite, det är inte så att vi berövar er all makt, denna lilla bit är väl inte så farlig. För att de europeiska nationerna sen skulle stå inför fullbordat faktum utan att märkt att det hänt. Så här långt behöver man inte var mycket till konspirationsteoretiker för att se mönstret och att ”planen” verkar förverkliga sig.
   
  Man köper ju också lojalitet i de anställningsregler och förmåner som gäller för EU-byråkratin i allt från vaktmästare till topptjänstemän. Likaså med de direkt eller indirekt valda ombuden och deras förnämliga ekonomiska villkor. Även den mest kritiske verkar bli allt mer EU-vänlig efter att ha smorts av det generösa systemet ett tag.
   

  Comment by lasse — 2009 07 31 20:24 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^