Danmark: Radikale Venstre stöder inte automatiskt Socialdemokratiet

14 september 2016 15:34 | Politik | Kommentering avstängd

Det socialliberala partiet Radikale Venstre bildade före det senaste valets regeringsskifte koalitionsregering med Socialdemokratiet (under en period också med både (S) och Socialistisk Folkeparti. Det ses i dag ganska allmänt som en del av vänsterblocket, men ser man tillbaka i historien, har Radikale Venstre stött ömsom vänster-, ömsom högerregeringar.

När partiet kommande veckohelg samlas i Nyborg för kongress, finns det ett förslag från partiets ungdomsförbund, Radikal Ungdom, om att partiet genom beslut ska markera, att det inte automatiskt stöder bildandet av en (S)-ledd regering utan att man först efter regeringsförhandlingar ska besluta, vilken sida man ska stödja, alltså den regering som bäst tillgodoser det egna partiets politiska krav.

Radikale Venstres ungdomsförbund är till exempel missnöjt med Socialdemokratiets numera mycket strama invandrings- och flyktingpolitik. Problemet där är dock att inte bara Dansk Folkeparti utan också regerande borgerliga Venstre, som väl är regeringsalternativet för Radikale Venstre, också står för åtstramningar på området.

Men det finns naturligtvis också andra politiska vägval, som kan få Radikale Venstre att hålla alla dörrar öppna. Partiledaren Morten Østergaasrd har till exempel uttalat sig i positiva ordalag om regeringens ekonomiska 2025-plan.

No Comments yet

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^