Amerikanska samurajer

7 september 2016 16:20 | Film | Kommentering avstängd

1954 gjorde den japanske regissören Akira Kurosawa sin mycket prisade film ”De sju samurjerna” (>七人の侍, ”Shichinin no samurai”).

1960 gjorde John Sturges (regi) en amerikansk västernversion av den här historien, och också den blev häpnadsväckande bra: ”The Magnficent Seven”, på svenska ”Sju vågade livet”. I den spelades motsvarigheten till de sju samurajerna, sju revolvermän i det som ännu var Vilda västern, av Yul Brynner, Steve McQueen, Horst Buchholz, Charles Bronson, Robert Vaughn, James Coburn och Brad Dexter.

En liten mexikansk by plågas/plundras med jämna mellanrum av ett rövarband, lett av rövarhövdingen Calvera (Eli Wallach). De marterade bybornas ledare beslutar sig då för att nästa gång det händer försvara sig och skickar därför några ledare över gränsen till USA för att köpa vapen. De träffar då en ärrad revolverman, Chris Adams (Yul Brynner), som i stället råder dem att hyra en grupp revolvermän för ändamålet, vilket leder till att han själv får bud att ta det här uppdraget. De har egentligen inte mycket i penningväg att erbjuda, men Adams åtar sig i alla fall till slut uppdraget att få ihop en grupp om ett halvt dussin användbara karlar. Dessa har skiftande motiv för att ställa upp: några förstår vad saken gäller, medan åtminstone en tror att Adams håller inne med att de i själva verket kommer att bli förmögna på ett guldfynd. Bara en av dem, den unge och oerfarne Chico (Horst Buchholz), drivs av att få visa upp sin inbillade skicklighet som gunfighter.

Männen i den mexikanska byn har gömt undan kvinnorna där, inte för rövarna utan för sina inhyrda försvarare, men kvinnorna lagar i alla fall den lilla mat de har råd med och som serveras den inhyrda legostyrkan. Dock hittar den unge Chico på en rekognosceringstur den likaledes unga och ganska motsträviga Petra (Rosa Monteros), och tycke uppstår så småningom.

Samme Chico, som lätt kan låtsas att han är mexikan, följer också vid ett tillfälle Calveras spanare tillbaka till rövarnas basläger och förstår då, att också dessa lever ett svårt liv, till exempel inte har nog med mat. Chico leder sen sina förbundna till rövarnas läger bara för att finna det tomt. När de sedan återvänder till byn, har byborna, som redan tidigare har visat vacklan, gett upp, och byn är nu intagen av Calvera och hans rövare.

De inhyrda amerikanska revolvermännen överraskas och tas till fånga, men Calvera låter dem, ädelt men kanske osannolikt, löpa, med vapen och allt – den rationella motiveringen för detta är att då kanske slippa repressalier från den amerikanska arméns sida.

Adams och alla övriga utom Harry (Brad Dexter) beslutar sig ändå för att återvända till byn och slutgiltigt besegra rövarna.

Och det blir en fantastisk slutstrid, också för att förekomma i en västernfilm. Mängder av banditer skjuts men så också knivexperten Britt (James Coburn) och veteranen Lee (Robert Vaughn), så även lycksökaren Harry, som har ändrat sig och återvänt. Desperadon Bernardo O’Reilly (Charles Bronson) faller när han skyddar barn. Bara Chris och Vin Tanner (Steve McQueen) rider hemåt igen, när allt är över. Dess förinnan har Chris skjutit rövarhövdingen Calvera, som dock, innan han dör, frågar Chris varför en man som han har kommit tillbaka till en plats som den här.

Men unge Chico (Horst Buchholz) väljer att stanna i den mexikanska byn. För där finns ju Petra (Rosenda Monteros).

No Comments yet

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^