Anders Ygeman ny ordförande i Stockholms arbetarekommun – och så småningom i partiet?

1 september 2016 18:11 | Politik | 9 kommentarer

Veronica Palm har, som vi tidigare vet, beslutat sig för att lämna ordförandeskapet i Stockholms arbetarekommun. Jag känner henne inte personligen, men eftersom hon ofta har hamnat rätt i politiska avvägningsfrågor, har jag gillat henne och beklagar därför hennes sorti, bredare än det nämnda, ur politiken.

Samtidigt välkomnar jag, att arbetarekommunen till posten som hennes efterträdare har nominerat Anders Ygeman. Han har blivit en av den sittande regeringens mest profilerade och talföra ministrar och är rimligen också kapabel att öka socialdemokratins inflytande över stockholmspolitiken.

Han hör avgjort hemma i vårt partis radikala men icke-sekteristiska vänster – jag har själv en gång i världen tillsammans med honom suttit i ledningen för Socialdemokrater mot EMU (och jag vet att han kampanjade också mot svensk EU-anslutning). Fast reformist som han är gör han sedan det bästa möjliga av varje ny situation; någon sekterist är han verkligen inte.

Till hans största förtjänster hör att han inte försöker smita undan ett besvärligt problem genom att prata runt. Ett exempel från den senaste tiden är hans franka svar på frågor om den kris polisen befinner sig i.

När jag i våras var med på de uppländska Socialdemokraternas distriktskongress medverkade där Aftonbladets ledarsidesmedarbetare Anders Lindberg. Jag tror att han överraskade alla som var där genom att peka ut Anders Ygeman som en ny tänkbar partiledare.

Inte för att jag tror att det är dags för ett partiledarbyte riktigt än, men jag ser faktiskt inte tanken om Anders Ygeman även i den rollen bara som ett hugskott.

9 kommentarer

 1. Ygeman gör alltid ett gott intryck. Senast denna morgon i SVT. Men – han talar för fort. Så fort att han lätt blir otydlig för att inte säga sluddrig. Någon borde säga åt honom! Gärna påminna honom om Lubbe Nordströms ord att svensken av tradition gillar kraftig gröt, stadig stek och ”långsamt talande ledare.”

  Comment by Mats Rosin — 2016 09 02 10:44 #

 2. Till Mats Rosin: Jo, jag tror att allt fler har upptäckt hans förtjänster. Det du påpekar har jag själv inte lagt märke till, men det går säkert att få honom att tala långsammare och tydligare, om det hänger på det.

  Comment by Enn Kokk — 2016 09 02 15:32 #

 3. Hej Enn! Anders Ygeman kommer säkert att göra ett bra jobb som ordförande för Stockholms arbetarekommun. Ygeman ska inte dra hela lass själv, det finns också en styrelse och en kommunsekreterare som hjälpa till att dra lasset. Glöm inte personalen på Arbetarekommunen som gör ett bra jobb.

  Comment by Rustan Rydman — 2016 09 02 20:29 #

 4. Till Rustan Rydman: Jag har ingen annan uppfattning – jag har själv en mycket lång bana inom partiorganisationen och vet hur den fungerar. Men ska den fungera, och fungera bra, behövs också en duktig ordförande.

  Comment by Enn Kokk — 2016 09 02 21:37 #

 5. Hej Enn! Ytterligare en aspekt behöver uppmärksammas Ett bra samarbete mellan ordförande och kommunsekreteraren. Läs Sten Anderssons memoarer, sid 147. ”…Ordföranden måste kompletteras med starka och handlingskraftiga kommunsekrterare, kapabla att ta det daglig ansvaret, inte bra organisatoriskt, utan även till väsentliga delar politiskt…”

  Comment by Rustan Rydman — 2016 09 03 10:15 #

 6. Till Rustan Rydman: Jag har läst Sten Anderssons memoarer men förstår alldeles själv att det är så. Jag har också träffat den nuvarande kommunsekreteraren och tror på hans kapacitet.

  Comment by Enn Kokk — 2016 09 03 11:09 #

 7. Veronica Palm torde vara en politisk arvinge till Sten Andersson. Inget plus precis. 🙄

  Comment by Ann-Katrin Roth — 2016 09 07 21:44 #

 8. Till Ann-Katrin Roth: I mina ögon har varken den ena eller den andre gjort något ont.

  Comment by Enn Kokk — 2016 09 07 22:14 #

 9. jag förstår att det är din syn.

  Comment by Ann-Katrin Roth — 2016 09 09 0:46 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^