Ska Estland få en president med ryska rötter?

1 september 2016 13:41 | Politik | 2 kommentarer

Som jag tidigare har rapporterat, lyckades estniska Riigikogu (Riksdagen) inte med att under de tre valomgångar som äger rum där samla erforderliga 2/3s majoritet bakom någon av kandidaterna till presidentposten.

Den 20 september samlas den speciella valförsamling – riksdagsledamöterna plus lokala representanter – som nu tar över valprocessen. I den kommer partidisciplinen inte att vara lika stor, och kandidater andra än de som Riksdagen fick välja mellan att föras fram.

Man kan heller inte veta, om samtliga de kandidater, som Riksdagens omröstningar gällde, då ställer upp. Sotsiaaldemokraatlik erakond (Socialdemokratiska partiet), vars kandidat var talmannen Eiki Nestor, säger till exempel, att man ännu inte har tagit ställning till om Nestor ska ställa upp i den kommande valomgången.

För Reformierakond (Reformpartiet) är läget ännu mer brydsamt. Partiet backade ju i valet i Riigikogu upp förre partiledarfen, statsministern och EU-parlamentarikern Siim Kallas som sin kandidat, men redan nu vet vi, att Socialdemokraterna i den nya valomgångens valförsamling inte kommer att rösta på Kallas.

Reformpartiets problem är att man bland sina ministrar har den formellt partilösa utrikesministern Marina Kaljurand, som också har förklarat sig vilja bli president, och inte nog med det: I de opinionsmätningar som har genomförts har hon ett vida större stöd än Kallas.

Reformpartiets ledare, statsminister Taavi Rõivas, har inför denna uppenbara risk för röstsplittring försökt förmå sin utrikesminister att avstå från att kandidera, detta med formuleringen att hon ju har stora chanser att bli partiets kandidat nästa eller näst-nästa gång. Men Kaljurand har många uppbackare i Reformpartiet och är helt uppenbart själv mycket frustrerad, så hon har fått Rõivas att backa åtminstone en smula: Partiet har ännu inter fattat något beslut i den här frågan.

I ledaren i dagens Postimees, en av de ledande tidningarna i Estland, finns i den här frågan ett spekulativt men mycket intressant resonemang om vad som nu skulle kunna ske.

Det går ut på att Marina Kaljurand utöver av de reformpartister som ställer upp bakom henne i valförsamlingen skulle kunna tänkas få även sossarnas röster. Enligt Postimees ligger hon åsiktsmässigt/politiskt ganska nära Socialdemokraterna. (Hon var karriärdiplomat, innan hon togs in i regeringen, har således inget partipolitiskt förflutet.)

Till det vill jag lägga ytterligare en faktor som talar för henne. Hon är gift med en est men är själv av rysk börd, talar således även ryska. Det här skulle kunna få många av Keskerakonds (Centerpartiets) ryska delegater i valförsamlingen att rösta på henne i stället för på sitt partis officiella kandidat, Mailis Reps.

De estniska socialdemokraterna har ju valt en etnisk ryss, Jevgenij Ossinovski, till sin ordförande, naturligtvis också för att få fler av de ryska rösterna i valen. Skulle nu Ossinovskis parti spela en avgörande roll för att ge Estland landets första president med rysk bakgrund, kan man nog räkna med att antalet ryssar som röstar socialdemokratiskt märkbart ökar.

2 kommentarer

  1. Vad är din uppfattning om effekterna på de rysk-estniska förbindelserna ifall Estland får en president med ryska rötter? Bättre eller sämre? Finns ju en risk att hon kan kallas förrädare från båda hållen.

    Comment by Thomas Åkerblad — 2016 09 01 18:11 #

  2. Till Thomas Åkerblad: Den viktigaste effekten av ett sådant val vore nog, att Estlands stora ryska minoritet i större utsträckning skulle känna sig som lojala medborgare i det land de lever i.

    Till saken hör att ester i gemen knappast tänker på att hon har ryska rötter. Hennes estniska är perfekt och hennes ämbetsutövning oklanderlig. Och eftersom hon har ett estniskt giftasefternamn tror jag inte ens att många tänker på hennes speciella familjehistoria.

    Comment by Enn Kokk — 2016 09 01 18:20 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^