Woody Allen om Woody Allen

29 augusti 2016 23:30 | Film | 1 kommentar

Jag hör avgjort till Woody Allens fanclub, och det bidrar till att jag med ganska stort utbyte har sett också Robert Weides TV-dokumentär, 2012 nedklippt till spelfilmsformat och utgiven som DVD, ”Woody Allen A Documentary: Manhattan, Movies & Me”.

Eftersom han medverkar i filmen, sätter han – också bortsett från att en lång räcka av hans filmer återges med representativa scener plus kommentarer samt intervjuer med medverkande och andra – sin egen prägel på presentationen av sitt digra livsverk. På minussidan i det avseendet finns att alla kommentatorer är generösa och positiva, och även om jag för egen del tycker att Woody Allen är en av de riktigt stora filmskaparna, hade det kanske blivit ännu bättre, om filmen också hade skildrat det mindre lyckade och kriserna i filmskapandet. Också Mia Farrow förekommer självfallet i en film, som i så hög grad handlar om Woody Allens filmer, men hon intervjuas inte, så heller inte hennes adoptivdotter Soon-Yi Previn, som Allen trots den stora åldersskillnaden hade en affär med.

Men mycket annat är både charmerande och upplysande, det senare också i fråga om hans arbetsmetod som regissör: Skådespelarna är så noga utvalda för sina respektive roller, att de inte behöver instruktion och det följaktligen inte heller behöver göras tidsödande omtagningar, detta för att Woody vill gå hem och titta på någon basebollmatch.

Några av de roligaste inslagen i den här filmen är partierna om hans unga år: barndomen i Brooklyn, skolåren då han snart tjänade mer än sin pappa – han hade en fantastisk förmåga att skriva skämt åt scenkomiker – och så det egna genombrottet i den genren. Han skrev alltsammans på en bärbar Olympia-skrivmaskin (och den använder han för övrigt fortfarande).

Allen är född 1935, är således 81 nu, men lär fortfarande ha en hög lappar med nedklottrade idéer till nya filmer utöver de mer än 50 han hittills har gjort. Hans livsfilosofi är att till varje pris undvika döden, och eftersom hans farsa blev 100 har han väl åtminstone några år kvar.

1 kommentar

  1. USA´s bästa filmregissör i modern tid. I en klass för sig själv.

    Comment by sl — 2016 09 03 11:09 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^