Grønland: Siumuts förra partiledare fortsätter som politisk vilde i danska Folketinget

24 augusti 2016 21:33 | Politik | Kommentering avstängd

Den tidigare statsministern i Grønland, Aleqa Hammond, lämnade sitt ämbete när hon beslogs med att ha lånat, som man då trodde, 100.000 kronor ur statskassan och hade använt pengarna för privat bruk. Senare visade en rapport, att hennes kreditmissbruk var större än så, 204.000 kronor. Pengarna hade hon bland annat använt för privata resor till Paris och Ísland. Utöver reskostnader tog hon ut ersättning också för hotell och barräkningar.

Dock betalade hon tillbaka det hon var skyldig, och 2015 kandiderade hon för sitt parti, Siumut (Framåt), i valet till danska Folketinget och blev också invald.

Denna nya chans har hon, visar det sig nu, förvaltat på ett sätt som visar, att hon inte har lärt sig något.

Den här gången har Aleqa Hammond beslagits med att åter använda pengar, som inte var hennes egna. Hon har missbrukat det kreditkort hon som ledamot av Folketinget har fått för att i tjänsten kunna betala till exempel flygresor och taxi. Den här gången har hon använt Folketingets kreditkort på bland annat en byggvarumarknad och på Brugsen (Konsum) i Nuuk, Grønlands huvudort. Sammanlagt har hon den här gången, så vitt man vet, använt in emot 13.000 kronor för helt privata ändamål. Hon har, när hon har ställts till ansvar av behöriga i Folketinget, nu kommit överens om att betala tillbaka pengarna genom löneavdrag.

Hennes grönländska parti, Siumut, nöjer sig emellertid inte med det. Partiet har ställt henne inför valet att frivilligt avgå ur Folketinget och låta sig ersättas av sin suppleant, alternativt mista partiets uppbackning.

Hon har valt det senare – sitter alltså kvar i Folketinget men nu som politisk vilde.

No Comments yet

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^