Melodikrysset nummer 33 2016

20 augusti 2016 12:12 | Film, Media, Musik, Politik, Ur dagboken | 7 kommentarer

Dagens melodikryss klarade jag helt och hållet med hjälp av egna kunskaper. Sen har jag gjort lite efterkontroller och hämtat in en del kompletterande upplysningar som årtal på Google.

Det enda jag fick fundera lite över var en TV-serie vars titel jag skulle hitta med hjälp av signaturmelodin, och signaturmelodier är jag notoriskt dålig på att lägga på minnet. Men ledbokstäverna ledde mig till att serien i fråga var ”Wallander”. Jag har alla Henning Mankells böcker om Kurt Wallander och håller dem högt, och jag har också sett alla filmatiseringarna.

Jag har allt med The Beatles i vår enorma skivsamling, så i det fallet var det däremot urlätt att känna igen ”Help” och förknippa den med dem.

En favorit för väldigt många, så även för mig, är ”Om du lämnade mig nu” med Lars Winnerbäck och Miss Li. Henne har jag haft förmånen att få lyssna på helt nära scenen – det här var under en socialdemokratisk partikongress.

I går kväll började hustrun och jag att titta på första filmen i en Alice Babs-box hustrun har gett mig, men det var inte ”Swing it magistern” från 1940, den där hon sjunger ”Regntunga skyar”. För att göra frågan lite svårare spelade Anders Eldeman i dag den nämnda låten i orkesterversion.

Eldeman spelade också en instrumentalversion av Ulf Peder Olrogs ”Nig och kuta runt. Om han hade spelat den i sångversion med till exempel Sigge Fürst eller Anders Börje, hade det ju blivit alldeles för lätt.

Stig Olins ”En gång jag seglar i hamn” fick vi av samma skäl höra på dragspel med Pajala-Hasse.

Och naturligtvis fick vi heller inte höra texten till Jules Sylvains ”Titta in i min lilla kajuta”.

Fast för mig som är uppvuxen med alla gamla schlager var det ju ändå inte svårt att klara de här frågorna.

Så det blev nästan komiskt när Eldeman också frågade vem det var som tillsammans med Brita Borg sjöng ”Invitation till Guatemala”. Jo, upphovsmannen själv, Evert Taube.

Jag hörde och skrev om sommarprogrammet med Kikki Danielsson, och även om country inte riktigt är mitt bord, klarade jag att förknippa henne med ”Hard Country”.

Jag hör på Eurovision Song Contest, men det betyder ju inte, att alla melodierna där fastnar i musikminnet; inte ens alla låtarna i årets upplaga minns jag. Men det Eldeman spelade i dag var årets bidrag från Norge, ”Icebreaker” med Agnete.

Adele känner jag i alla fall till, även om jag inte aktivt följer henne. Därmed inget ont sagt om hennes ”Water Under the Bridge”.

Och från vatten till vatten. Den finlandssvenska, troligen åländska ”Vem kan segla förutan vind, vem kan ro utan åror?” är en gammal favorit. En gammal favorit är också Åland, där jag ofta var, när jag hade tjänsten som de svenska Socialdemokraternas nordiske och baltiske sekreterare.

Och så ytterligare en gammal favorit, rikt representerad i våra skivhyllor, Marlene Dietrich. Fast inspelningen där man hör henne spela på såg har jag inte. Jag har faktiskt hört sågen användas som musikinstrument, men mer minns jag hur farsan i mina yngre dar tvingade mig och brorsan att såga ved. Fast det behövdes ju också, åtminstone på den tiden.

7 kommentarer

 1. Hej Enn, vilken underbar felskrivning avs Anders Börje! Det påminner mig om Totte Wallins låt ”Ryska Posten” : Börje, du kan väl börja, du heter ju det!!
  Ha en fortsatt trevlig sensommar hälsar LO

  Comment by LO - Göteborg — 2016 08 20 15:23 #

 2. Till LO: Nå, här är det ju uppenbart att jag, när jag då och då skyller på felskrivning, verkligen har gjort just en sådan. Rättat nu.

  Comment by Enn Kokk — 2016 08 20 15:54 #

 3. Hej!
  Angående Klas Östergrens ”Sommar” idag. Är ganska säker på att den borgerliga politiker som sagt ”klaga” med tjockt l är Maud Olofsson och inte Thorbjörn Fälldin. Dels minns jag ha hört henne säga just det här och dels refererar han till personen som ”hon”.

  Vänliga hälsningar
  Margareta Lundgren Pettersson.

  Comment by Margareta Lundgren Pettersson — 2016 08 20 23:15 #

 4. Melodien ”En gång jag seglar i hamn”, väcker minnen från min barndom. Min mormor satt i biljettkassan på Vanadisteatern under många år, både under Sigge Fürst´s och Gösta Jonsson´s tid som teaterdir-ektörer. Jag som 3-4 åring iklädd tyrolerhatt sjöng på scenen på en efterfest. Jag måste ha börjat lite för högt i tonläge, för när höjningen kommer säger jag: ”Ta av mig hatten, det tar emot”.
  Något som jag har fått höra många gånger sedan.

  Comment by Claes Kamborn — 2016 08 21 9:49 #

 5. Till Margareta Lundgren Pettersson: Förmodligen har du rätt. Båda kommer ju för övrigt från Ångermanland.

  Comment by Enn Kokk — 2016 08 21 14:37 #

 6. Till Claes Kamborn: Kul historia!

  Comment by Enn Kokk — 2016 08 21 14:38 #

 7. Till Margareta Lundgren Pettersson: Tack för påpekandet. Jag var tydligen inte tillräckligt uppmärksam men jag har rättat nu.

  Comment by Enn Kokk — 2016 08 21 15:26 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^