Sommar i P1 med Janne Andersson

10 augusti 2016 18:42 | Media, Musik, Ur dagboken | 5 kommentarer

När det gäller folk ur idrottsvärlden är jag helt handikappad, så till vida att jag aldrig läser sportsidor eller ser sport i TV, helt enkelt inte är intresserad av ämnet. Ändå är det ganska många från den här sfären som får göra sommarprogram i radio.

Naturligtvis kan man resonera likadant om politiker som får göra sommarprogram, och även de kan ju göra program som är ointressanta för många potentiella lyssnare. Men det finns en skillnad: Politik är grunden för vår demokrati; alla radiolyssnare är i egenskap av medborgare berörda av det politikerna beslutar, detta oavsett om det ”Sommar” de gör är bra eller dåligt.

Med det här menar jag förstås inte, att idrottsfolk inte borde få göra sommarprogram. Men de måste kunna göra program som berör ett brett spektrum av normala Sommar-lyssnare.

Dagens ”Sommar” gjordes av den nye tränaren för det svenska fotbollslandslaget Janne Andersson, född 1962 i Halmstad, där han också började sin egen fotbollskarriär. Vi fick höra om hans vidare karriär som spelare och sen ledare i klubbar som Örgryte och IFK Norrköping. Från Norrköping går han nu alltså vidare till landslaget.

Jag är egentligen inte alls intresserad av det här, således helt fel person att skriva om ett program som nästan uteslutande handlar om fotboll. Men jag lyssnade ändå på Janne Anderssons ”Sommar” och hittade där framför allt en del attityder, som jag gillar. Gamla vänner skildras med stor sympati. Han har sinne för practical jokes. Jag delar hans målsättning att det är viktigare att göra sitt bästa än att vinna varje gång, hans hat mot lättja och slarv och hans uppmaning att inte håna motståndare. Och så visade han en fin sida av sig själv, faderskärlek.

Och inte för att jag gillade de fotbollsanknutna sångerna i början och mot slutet av programmet, men i övrigt tyckte jag att det han spelade för oss lyssnare var mer hörvärt än hans eget sommarprat. Flera av musikinslagen hade för övrigt ett tydligt samband med det han nyss hade talat om: ”Jag och min far”, här med Magnus Uggla, är ett exempel, Ulf LundellsJag går på promenaden” med dess norrköpingsanknytning ett annat. Och vad skulle en gammal halmstadsbo spela om inte Gyllene Tider? Vi fick också höra Jonas Gardell, Freddie Wadling (”Fattig bonddräng”), Frank Sinatra (igen!) och Luciano Pavarotti i ”Nessun Dorma”. Samt, som en markering av vad kampen på fotbollsplan i internationella sammanhand handlar om, ”Du gamla, du fria”.

5 kommentarer

 1. Hej Enn! Jag tycker att Janne Andersson en genomtänkt ledarfilosofi. Har politiken något att lära av idrotten när det gäller ledarskap? Ingvar Carlsson såg sig som lagledare, han vill att statsråden skulle få växa.

  Comment by Rustan Rydman — 2016 08 10 21:21 #

 2. Jag tycker nog att det är befogat med att 4-5 sommarpratare hämtas från idrottsvärlden. Även om alla radiolyssnare berörs av politikernas beslut vågar jag påstå att en majoritet av Sveriges befolkning är idrottsintresserade vilket bl a märks på att sport är ett vanligt samtalsämne på arbetsplatser.
  Sen är det ju synd att det inte finns fler sommarpratare som når upp till den nivå Torsten Ehrenmark höll.

  Comment by Martin B — 2016 08 10 22:39 #

 3. Min främsta poäng i det här sammanhanget är att Sommar-programmen, vare sig de görs av politiker, av idrottsmän eller till exempel av folk från kulturlivet inte ska göras för fackintresserade utan för en bred allmänhet, lyssnare som slår på P1 för att de vet att ”Sommar” kommer klockan 13.00.

  Comment by Enn Kokk — 2016 08 10 23:01 #

 4. Jag är inte speciellt fotbollsintresserad men fann programmet intressant och hörvärt. Han hade också många sunda åsikter som gemene man kan ta till sig.

  Comment by Ingbrit Gunnarsson — 2016 08 11 23:29 #

 5. Till Ingbrit Gunnarsson: Jo, jag skrev ju själv uppskattande om hans åsikter i olika frågor.

  Comment by Enn Kokk — 2016 08 12 9:25 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^