Melodikrysset nummer 30 2016

30 juli 2016 12:21 | Film, Mat & dryck, Media, Musik, Teater, Ur dagboken | 7 kommentarer

Kanske var det värmen som gjorde att jag hade svårt att somna i går kväll – först långt in på natten föll jag i sömn men vaknade ändå, förmodligen för att det är melodikryssmorgon, klockan sju och gick upp då: gjorde morgontoalett, duschade och åt frukost.

Trots ganska kort nattvila hade jag inga större svårigheter med dagens Melodikryss. Men så småningom kom det faktiskt ett par frågor, som vållade mig en smula huvudbry.

Vem var det som sjöng ”Miss the Mississippi And You”? Fastän jag mycket väl känner till Jerry Lee Lewis, visste jag inte, att han hade sjungit in den här sången. Och inte kom jag heller i håg, att han hade fått smeknamnet The Killer – men till slut hade jag alla bokstäver i det sökta ordet utom den allra första.

Madonna hör däremot inte till de artister jag brukar lyssna på, så det krävdes också lite betänketid och några ledbokstäver för att komma på, att det var hon som sjöng ”Living For Love”.

Som en jämförelse: Céline Dion hade jag inga svårigheter att identifiera som den som sjöng ”I Drove All Night”.

Krysset började ganska lätt med Ray Charles och ”I Can’t Stop Loving You”. (Men den som inte känner igen hans röst kunde ju också ha gissat på Jim Reeves.)

Ännu lättare för mig, som har allt med The Beatles, var det att känna igen ”Yesterday”, skriven av Paul McCartney.

Jag hör hemma i en generation, som i dansskolan fick lära sig dansa till Glenn Miller-musik, och självklart har jag både hans ”Moonlight Serenade” och annat med hans band.

Och lyssnar man på populärmusik i radio, kan man, om man är i min ålder, helt enkelt inte ha missat Per Gessles ”Sommartider”.

Men jag har från unga år varit en flitig radiolyssnare, så jag minns förstås även Stig Olins ”Jag tror på sommaren” (1967), i dag i insjungning av Ann-Louise Hanson.

Från samma era, närmare bestämt från 1965, är filmversionen av ”Sound of Music”, där Julie Andrews spelade rollen som Maria, som var nunna. Musikalen som den bygger på gjordes dock redan 1959.

Krysset avslutades med en annan filmmelodi, ”Jag har bott vid en landsväg”, ur filmen ”Kalle på Spången” med Edvard Persson i huvudrollen.

Den av Dan Andersson själv tonsatta ”Jungman Jansson” var fortfarande omåttligt populär under mina pojkår i Juniskär söder om Sundsvall, och jag minns fortfarande, att vi sjöng den tillsammans med besökande jämnåriga – vi satt på en öppen veranda och hade allsång. Så att Yokohama förekommer i texten är lätt som en plätt för mig.

I dag går vi i mål med en av de senaste dagarnas sommarpratare, Bert Karlsson. Den här mannen, som har gjort allt tänkbart (och även sådant som borde vara otänkbart), stod själv för sången i ”Hoppa hulle”.

Nu ska jag bädda sängarna. Min hustru får inte göra sånt, och hon lyder, åtminstone någorlunda, det hennes läkare har ordinerat henne, så att hon så småningom ska bli helt återställd igen.

PS. När jag kom ut från datorrummet och kom fram till sovrummet, visade det sig, att sängarna just var bäddade, av hustrun. Hon hade bytt lakan också.

7 kommentarer

 1. Hej i sommarvärmen! Aha, så det var Jerry Lee Lewis som sjöng – tack för info, för det svaret grejade inte vi. Vi googlade och hade oss, men fick bara upp andra artister som har sjungit denna låt om att sakna Mississippi. Att det däremot borde bli ordet ’killer’ gissade vi ändå.
  Skönt att din fru mår bättre, men hälsa henne att hon ska ta det varligt. Lunginflammation är inte att leka med, så hon må vila mycket. Fortsätt njut av sommaren!

  Comment by Maggan — 2016 07 30 14:49 #

 2. Till Maggan: Också jag googlade och fick upp andra förslag innan jag kom på vem det var.

  Nyss såg jag att hustrun hade somnat på sin säng. Det är henne väl unt. Och hon behöver det.

  Comment by Enn Kokk — 2016 07 30 15:39 #

 3. Frågan om ”Sound of Music” är faktiskt lite tvetydig. Svaret skulle också kunna vara ”nanny” (guvernant), som Maria ju hellre ville bli och blev.

  God fortsättning på sommaren!

  Comment by Stefan H, Järfälla — 2016 07 30 17:21 #

 4. Till Stefan H: jo. Fast ordet ”nanny” används ju knappast här i Sverige. Däremot är ”nunna” ett välkänt begrepp.

  Comment by Enn Kokk — 2016 07 30 17:31 #

 5. Maria var eller blev aldrig nunna. Hon var postulant, stadiet före novis!

  Comment by Stefan H, Järfälla — 2016 07 30 20:06 #

 6. Till Stefan H: I sak har du förstås rätt. Men jag minns nu inte längre hur Eldeman formulerade frågan. Han kan ha gjort det så, att det gick att svara ”nunna”.

  Comment by Enn Kokk — 2016 07 30 21:52 #

 7. Mig veterligen ville Maria av hela sitt hjärta bli nunna. Hon blev mer eller mindre tvingad ut i livet av abbedissan.

  Comment by Oskar — 2016 07 31 11:03 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^