Finland: Gröna och Vänsterförbundet tar väljare från (S)

24 juli 2016 22:22 | Politik | Kommentering avstängd

I Tutkimus’ senaste mätning för Helsingin Sanomat är genomförd 20 juni-17 juli. Det är erfarenhetsmässigt en vansklig period att göra opinionsmätningar på, men 2.421 personer har tillfrågats, varför resultatet borde vara hyggligt pålitligt

Det ledande regeringspartiet, Suomen Keskusta (Centern), får i den här mätningen 21,1 procent, detsamma som partiets valresultat 2015.

Sosialidemokraattinen puolue (Socialdemokratiska partiet), som i riksdagsvalet 2015 bara fick 16,9 procent och därmed blev fjärde parti i storlek, får i den här mätningen 19,7 procent, vilket innebär en viss nedgång men ändå ger partiet andraplatsen. SDP verkar ha tappat kvinnliga väljare till både Vihreä Liitto (Gröna förbundet) och Vasemistoliitto (Vänsterförbundet), vilket kan ha att göra med den stora överströmningen av väljare till SDP (av främst manliga väljare) från det populistiska Perussuomalaiset (Sannfinländarna) – SDP har ju vunnit de här framgångarna genom en mer populistisk linje.

Centerns koalitionspartner, det ledande partiet i den förra regeringen, Kansallinen Kokoomus (Samlingspartiet), ligger på tredje plats med 17,8 procent. I valet 2015 stöddes partiet av 18,2 procent. Vid kongressen tidigare i somras ersattes Alexander Stubb av Petteri Orpo som ordförande.

Det tredje partiet i den sittande regeringen är populistiska Perussuomalaiset (Sannfinländarna), som i valet 2015 fick 17,7 procent. Partiets väljare har nu under lång tid i massor övergett det parti de har röstat på, och i den aktuella mätningen får partiet stöd av 9,6 procent. Partiet ligger nu på delad femte plats, och motgångarna fortsätter: senast har en av partiets riksdagsledamöter gått över till Socialdemokraterna.

Större är även i den här mätningen oppositionspartiet Vihreä Liitto (Gröna förbundet), som i valet stöddes av 8,5 procent men nu stöds av 13,3 procent.

Vasemistoliitto (Vänsterförbundet), som i valet fick 7,1 procent, får i den här mätningen 9,6 procent, detsamma som Sannfinländarna.

Svenska Folkpartiet, som i valet stöddes av 4,9 procent, stöds i den här mätningen av detsamma.

Kristillisdemokraatit (Kristdemokraterna), som i valet stöddes av 3,5 provcent, stöds nu av 3,4 procent.

No Comments yet

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^