Sommar i P1 med Edward Blom

21 juli 2016 21:06 | Mat & dryck, Media, Musik, Politik, Ur dagboken | 2 kommentarer

Edward Blom, berättade, fast bara i förbigående, att han under sin tid i Uppsala var medlem i Heimdal, något som åtminstone för oss som har pluggat i Uppsala betyder, att han hade högervärderingar. För mig får sommarpratare – det var han som gjorde dagens Sommar – ha vilka politiska värderingar de vill, men som radiolyssnare vill jag förstås veta, varför han hamnade just där. Men ett av problemen med hans sommarprogram var, att han aldrig för oss lyssnare förklarade, varför han gjorde det ena eller det andra.

Jag ser i pressen, att Blom är upprörd över att Sveriges radio reagerade mot att hans sommarprat innehöll så mycket om alkoholkonsumtion, detta utan att han åtminstone en smula varnade för allt för ymnigt alkoholbruk. Själv förstår jag, som själv har brukat alkohol men också har sett andra människor fara illa, därför att de inte har varit förmögna att sätta gränser för sitt drickande, att ett sommarprogram, där sommarprataren vittnar om hur han och hans vänner lever livets glada dagar snart sagt varje kväll, kanske mår bra av att balanseras åtminstone lite. Och mer begärde ju inte SR.

Ja, som ni förstår blir det många besök på krogar, pubar, klubbar, studentnationer, tyska ölstugor med flera utskänkningsställen under det här programmets gång.

Edward Blom bekänner där också sin katolska tro, och inte för att jag själv är religiös, men jag hade gärna sett hur det här våldsamma drickandet går ihop med hans religiösa engagemang.

Medan allt det här drickandet, med start i relativt unga år, pågår, genomför han också, delvis rätt förstrött, under en ganska lång period universitetsstudier i Stockholm, Uppsala och vid två olika universitet i Tyskland, i Trier och Freiburg. Alltsammans utan att ha något riktigt mål för ögonen, vilket ändar i att han får svårt att få något jobb. Ett försök att bli författare misslyckas också.

Till slut havererar han och söker vård. Men sen kommer han, om än psykiskt bräckligare, på fötter igen. Hittar till och med en hustru. Och lyckas bli mat- och vinskribent och TV-programmakare.

Om någon nu ändå inte har förstått, att jag inte gillade dagens sommarprogram, så är det något fel på vederbörandes läsförmåga.

När det gäller hans musikval, spelade han för all del Povel Ramel, Lars Demian, Charles Trenet och Monica Zetterlund men också lite för mycket av sådant som präglades av hans tyska erfarenheter.

2 kommentarer

 1. Hej,

  Jag är den ”hustru” som Edward Blom ”till och med” hittade.

  Sent omsider hittar jag detta inlägg, som tyvärr innehåller felaktigheter och missuppfattningar.
  Framför allt har skribenten helt missförstått varför Edward varit upprörd över Sveriges Radios agerande rörande hans Sommar-program 2016 – eller: han har köpt Sveriges Radios version av vad som hände.
  Det handlade inte om att SR ”krävde balans”; det handlade om hur det gick till.
  Programmets manus skrevs av Edward i mycket god tid före inspelningen, och stöttes och blöttes av redaktionen och i samspel med producenten. Det har i medierna (t ex DN) framställts som att Edward ”inte förstod den redaktionella processen” (ej exakt citat). Men det är ett grovt missförstånd. Han hade ett mycket gott samarbete med sin producent och övriga inblandade på redaktionen, och tillsammans arbetade de fram manuset, manusändringar och det färdiga programmet – en normal redaktionell process.
  Efter inspelningen var det flera veckor kvar till sändning, då ansvariga på redaktionen hade goda möjligheter både att läsa manuset och lyssna på programmet (som följde manuset) vilket de säkert också gjorde.
  Ändå var det mindre än 24 timmar före sändning Edward fick veta att någon hög chef på SR krävt att sommarredaktionen skulle göra ett ingrepp med saxen (s k censur). En viss mening skulle klippas bort, så att innebörden av det stycket skulle bli helt missvisande och utanför såväl Edwards som producentens kontroll.
  Trots att Edward då hade semester och var upptagen med en släktträff fick han under stor stress och tidsnöd kasta sig iväg till Sveriges Radio för att spela in en version som _han_ kunde stå för.
  Och det var en version som visst innehöll balanserad upplysning om alkoholens faror (skribenten lyssnade kanske inte så uppmärksamt när programmet sändes).
  Något som Edward för övrigt talat om många gånger i olika sammanhang. Liksom skribenten har han erfarenhet av att anhöriga och andra i hans närhet lidit av för mycket alkohol på fel platser och i fel personer.
  Men han måste också ha rätten att i ett fritt sommarprogram ge sin version, det vill säga att tala om alkoholens goda sidor, utan att någon annan censurerar honom efteråt.

  Det är för övrigt väldigt insinuant, ja, snudd på infamt, att skriva att Edward ägnat sig åt ”våldsamt drickande”. Jag förstår att skribenten avser ”våldsamt” som ett allmänt förstärkningsord, ungefär som dagens ungdom skulle skriva ”fett” – men det är nog tyvärr en och annan läsare som inte tolkar ordet så utan utläser det enligt gängse definition. Edward har verkligen aldrig begått våldsamheter i samband med alkohol.

  P S Edward har tagit fram två viner och en glögg, men han är inte och har aldrig varit vinskribent (förutom att han i sina kokböcker enstaka gånger nämnt vilken typ av viner som passar till de maträtter han komponerat recept till – men det gör en inte till ”vinskribent”, och det har han heller aldrig kallat sig).

  Comment by Gunilla Kinn Blom — 2018 03 13 7:52 #

 2. Till Gunilla Kinn Blom: Tack för kommentar. Det är också värdefullt att få en redogörelse för senfärdigheten i Sveriges Radios agerande.

  Men när det gäller mina personliga reaktioner på programmet är jag inte beredd att ta tillbaka något. Jag är gammal journalist och skrev texten efter att ha lyssnat på programmet, men naturligtvis är den ett uttryck för mina värderingar och hur jag uppfattade det Edward sa. Jag lyssnade för övrigt på samtliga Sommar-program i år och skrev om dem.

  Comment by Enn Kokk — 2018 03 13 13:05 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^