”Frid vår älskade tokskalle!”

3 juli 2016 12:06 | Citat, Media | 4 kommentarer

Jag är i den åldern då det faller sig naturligt att varje dag kolla dödsannonserna. Bland de bortgångna kan det ju finnas människor som har varit ens vänner eller bekanta, rent av sådana vars begravning man vill gå på.

Ibland ögnar jag också minnesrunorna. Med tiden har de, förr ganska formella och ofta pliktskyldiga, blivit mer personligt formulerade.

Ett exempel på det senare finns i Dagens Nyheter i dag. Ett antal av den för mig tidigare helt okände Mikael Roséns vänner skriver till hans minne en runa, som på ett helt fantastiskt sätt sammanfattar hans blott 53 år långa liv.

Här återger jag bara avslutningen:

”Frid vår älskade tokskalle!”

4 kommentarer

 1. En äldre bekant (numera bortgången) brukade säga: ”Jag börjar med att läsa dödsannonserna på morgonen. Finns jag inte med där kan det bli en riktigt bra dag.”

  Comment by Thomas Åkerblad — 2016 07 03 17:42 #

 2. Och så har vi Ensamma mamman, Cecilia Torudds klassiska seriehjältinna, vars åldriga far brukar läsa dödsannonserna varje morgon. Finns där ett bekant namn går han till hörnskåpet och tar sig en sup till den avlidnes mine. Om namnet åtminstone låter bekant tar han en sup för säkerhets skull. Finns där en person som han ogillat tar han TVÅ jamare …

  Comment by Mikael Schulman — 2016 07 03 22:31 #

 3. Till Mikael Schulman: Jag har med stor uppskattning läst ”Ensamma mamman” och minns det väl.

  Comment by Enn Kokk — 2016 07 03 22:57 #

 4. Jag tar en sup och sedan läser jag dödsannonserna. Bara som förbyggande syfte om jag nu skulle finnas med…..

  Comment by Urban Sjölander — 2016 07 04 21:38 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^