Sommar i P1 med Ingvar Carlsson

2 juli 2016 17:31 | Barnkultur, Film, Media, Musik, Politik, Ur dagboken | 16 kommentarer

Eftersom jag uppriktigt gillade Ingvar Carlssons Sommar-program i dag – och jag menar då både talat innehåll och musikval – ser jag inga problem med att skriva om det, detta fastän jag under många år i egenskap av anställd på den socialdemokratiska partiexpeditionen var underställd honom och fastän det var han som rekryterade min hustru till partiets VU och senare gjorde henne till miljöminister. Jag kan väl också passa på att nämna, att jag under en period hade hans dotter Ingela som arbetskamrat på partiexpeditionen. Ingvars fru och Ingelas mamma Ingrid lärde jag också känna, inte bara som medföljande på olika partiarrangemang. Det blir så här när man som Ingvar Carlsson befinner sig i det politiska livets centrum och man själv verkar där under i stort sett hela sitt yrkesliv.

Mitt intresse för idrott och friluftsliv – två saker som Ingvar Carlsson gillar – är närmast obefintligt, men jag har förstås noterat det han också talade om, sitt stora intresse för musik, ett intresse han gav uttryck för genom att göra den här säsongens hittills musikaliskt överlägset bästa sommarprogram – jag ska avslutningsvis återkomma till det.

Mot den här bakgrunden var det intressant att han inledningsvis – den här mannen har både självdistans och humor – berättade dels om hur han av en musiklärare under skoltiden befriades från musik, dels om hur han som stipendiat i USA, i Chicago, lyssnade på mycket bra jazzmusik.

Annars var hans röda tråd den att slumpen många gånger, ibland i viktiga avseenden, har styrt hans liv.

Så också det privata. Uppenbarligen var det en ren slump att han under en kräftskiva hemma i Borås år 1955 träffade den för honom tidigare helt okända Ingrid Melander. Den här samvaron fortsatte till halv sju på morgonen, men så småningom följde han efter henne till Lund. Hur de där var beredda att förlova sig, inte minst för att kunna få en gemensam bostad av Västgöta nation, var också en festlig historia, som till slut ändå ändade i lysning och giftermål.

Studierna gick bra och han erbjöds av Nils Stjernqvist att gå på doktorandseminarierna, men så ringde Olof Palme på uppdrag av Tage Erlander: Ingvar Carlsson erbjöds en anställning på Statsrådsberedningen och svarade ja. Och på den vägen fortsatte det. Han blev så småningom statsråd.

När Olof Palme blev partiordförande och statsminister, hade Ingvar Carlsson för egen del aldrig haft några sådana planer – han hade tänkt, att när Olof så småningom avgick, skulle också han själv lämna regeringen. Men ödet ville något annat. När Olof Palme 1986 mördades och partiets VU enhälligt frågade om han ville ta över, fanns det för den här pliktmänniskan egentligen inget alternativ. Det var bara att axla oket, bland annat i skepnad av två beväpnade, ständigt närvarande livvakter. När han sen ska berätta om sina politiska framgångar får det bli historien om Öresundsbron. Och så lyfter han i slutet av programmet fram, att Lisbet Palme inspirerade honom att göra särskilda insatser för barnen i vårt samhälle.

Ingvar Carlssons berättelse om sig själv och andra som fanns i och runt maktens korridorer handlar dock ganska lite om makt, mycket mer om de berördas mänskliga sidor, sådant som hur hopplöst opraktiska tre socialdemokratiska statsminsrar i rad var. Ta som exempel historien om när Tage Erlander ombads provkasta ett nytt kastspö.

Många andra skulle kanske ha blivit förbittrade över den kritik två av landets största kulturpersonligheter, Hans Alfredson och Tage Danielsson, riktade mot det parti de aktivt hade stött i 1968 års valrörelse – det var som bekant främst kärnkraftsutbyggnaden som fick dem att bli kritiska – men Ingvar Carlsson behandlar även det här med försonande distans och humor: Tage Danielssons liknelse att Ingvar Carlsson såg ut som en fot i ansiktet tacklade han i ett barnprogram i TV genom att teckna sig själv just som en fot. Och sen var SSUarna inte sena med att lansera en Ingvar Carlsson-liknade fot som rockmärke och börja kalla sig för Fotfolket. Carlsson berättade hur folk han mötte på gatan sedan, faktiskt oftast i ren välmening, hälsade honom med ”Tjenare, Dojan!”.

Och Carl Bildt fick beröm för att han under den ekonomiska kris som ledde till tidernas räntechock ringde Ingvar Carlsson för att få till stånd en uppgörelse mellan de stora partierna. (Märk att Bildt från 1991 var statsminister. Men Socialdemokraterna återtog regeringsmakten i valet 1994.)

Det här gjorde att Ingvar Carlsson skyndsamt måste åka hem från ett möte med Socialistinternationalen i Berlin. Därför var han också tvungen att inställa ett planerat möte och en gemensam middag med fyra kurdiska ledare. De senare sköts kallblodigt ner på den restaurang där de hade stämt möte. Carlsson sa sig än i dag fundera över om det var Bildts kallelse som räddade honom själv från samma öde.

Ingvar Carlssons musikval i det här programmet var som sagt det bästa och mest avvikande hittills i årets ”Sommar”. Han spelade jazz: ”Chicago” med Benny Goodman och ”Visa från Utanmyra” med Jan Johansson. Han var först i år med att spela en rad klassiska stycken, med Okko Kamu, Roland Pöntinen och Filharmonikerna under ledning av Vladimir Askenazy. Han spelade Olof Palme-talet ”Fördomar” till musik av Latin Kings. Bland sångerna och visorna fanns Benny AnderssonsKärlekens tid” med Gustaf Sjökvists kammarkör, Monica Borrfors med Hasse- och Tage-klassikern ”Att angöra en brygga”, Elisabet Hermodssons underbara hyllning till Gotland, Ingvars och hans familjs sommarland, ”Sommargästens visa”, Olle AdolphsonsDet gåtfulla folket” och så Ingvar Wixells insjungning av Evert TaubesSå skimrande var aldrig havet”.

Och så avslutade han med Mikael Wiehes…ska nya röster sjunga”, här dock insjungen (på ”Ett lingonris som satts i ett cocktailglas”) av den stora stjärnan i många socialdemokratiska valrörelser, Monica Zetterlund:

…ska nya röster sjunga

Text och musik: Mikael Wiehe, 1988

1.
En enda sak är säker
och det är livets gång;
att allting vänder åter
att allting börjar om
Och fastän våra röster
ska mattas och förstummas
ska nya röster sjunga
ska nya röster sjunga

2.
När vi har blivit gamla
och vårt hår har blivit grått
när livet börjar mörkna
och dagarna har gått
när våra kroppar kroknar
och våra steg blir tunga
ska nya röster sjunga
ska nya röster sjunga

B-tema
Sångerna om frihet
om rättvisa och fred
sångerna om folket
som aldrig kan slås ned
sångerna om kärlek
som aldrig kan förstummas
ska nya röster sjunga
ska nya röster sjunga

3.
Och du och jag ska sitta
vid fönstret i vårt hus
och ta varandras händer
i vårens klara ljus
Och utanför på gatan
där vindarna är ljumma
ska nya röster sjunga
ska nya röster sjunga

B-tema
Sångerna om frihet…

4.
Så segrar inte döden
fast åren har sin gång
Så stannar inte tiden
Den börjar bara om
För sångerna om livet
som aldrig kan förstummas
ska nya röster sjunga
ska nya röster sjunga
Ja, sångerna om livet
som aldrig kan förstummas
ska nya röster sjunga
ska nya röster sjunga

Text, noter och ackord hittar du i Mikael WiehesSångerna” (Carlssons bokförlag, 2002).

Mikael Wiehe sjöng in ”…ska nya röster sjunga” på CDn ”Basin Street Blues” (Amalthea AM 80, 1988).

16 kommentarer

 1. Carl Bildt var statsminister fån den 4 oktober 1991 till den 7 oktober 1994.

  Comment by Gunnar Westman — 2016 07 02 17:54 #

 2. Han berättade ingenting om sitt DDR-besök 1989? När han som siste statschef (eller möjligen av de sista statscheferna) besökte DDR? ”Carlsson und Honecker bauen den Frieden zusammen” stod det på flaggorna (har synts på många TV-filmer). Bara att konstatera att den fd Framtidsministern hade ett ganska kort perspektiv framåt.

  Comment by Thomas Åkerblad — 2016 07 02 18:01 #

 3. Instämmer i att både innehåll och musikval var lysande. Historien om den exploderande teven, där de borgerliga partiledarna för tillfället visades, förtjänar också fem stjärnor.

  En liten rättelse bara till din parentes om Carl Bildt: Det var 1991 som han blev statsminister.

  Comment by Åke Carlsson — 2016 07 02 18:32 #

 4. Till Gunnar Westman oh Åke Carlsson: Jag kan ibland själv inte tyda mina nerklottrade siffror och bokstäver.

  Comment by Enn Kokk — 2016 07 02 18:41 #

 5. Till Thomas Åkerblad: Jag tror jag känner den här mannen och hans värderingar vida bättre än du, och någon politisk sympati för DDR eller kommunismen hade han verkligen inte!

  Comment by Enn Kokk — 2016 07 02 18:43 #

 6. Till Thomas Åkerblad: Ingvar Carlsson var regeringschef, inte statschef.

  Comment by Birgitta Dahl — 2016 07 02 20:15 #

 7. Jag håller med till fullo, för när det gäller musikvalet så var det mer eller mindre som en lisa för själen. ”Kärlekens tid” är en körsångsfavorit, alt som jag är i min kör. Likaså ”Så skimrande var aldrig havet”, brukade vår kör sjunga på friluftsgudstjänst i Oxviken, Tynderö (Timrå kommun). På grund av kantorsbrist har vi uppehåll med sommarsången i år, tyvärr.

  Comment by Susanne Norman — 2016 07 02 23:30 #

 8. Till Susanne Norman: Jag vill inte mästra de övriga – hittills – för deras mer begränsade musikval, men Sommar-redaktionen kunde ju försöka hitta åtminstone fler med lite mer bredd och utblick.

  Roligt förresten att få en hälsning från min gamla hemregion.

  Comment by Enn Kokk — 2016 07 03 8:32 #

 9. Nu är det ju inte ett nostalgiprogram, detta Sommar, även om jag troligen skulle uppskatta Ehrenmark och många fler som en reprissänd avdelning inom Sommarsändningarna. (Kanske ett förslag att lägga till redaktionen.) Alltså vad jag menar är att den sista låten i Ingvars program handlar just om att då skall nya röster sjunga, och det är väl det vi får höra i Sommar. Och framöver också om vi har det tålamodet och inte stannar i det som varit……

  Comment by Urban Sjölander — 2016 07 03 15:58 #

 10. Ingvar Carlsson är kanske den siste statsministern av sitt slag. En politiker som inte berikade sig på sitt ämbete. Han påminner om min barndoms statsminister Tage Erlander. Hans efterträdare och många andra ministrar också har använt sina poster som språngbräda för att få fina erbjudande som ”senior adviser” hos näringslivet. Att Ingvar Carlsson har ett genuint friluftsintresse blev jag varse genom ett reportage från tidningen Vi för många år sedan. Där finns en bild på honom när han åker långfärdsskridskor och han berättar också om sitt projekt att vandra runt Gotlands kust med sin dotter.
  Jag skulle vilja veta om han lyckats med detta. Det reportaget fick i alla fall mig se honom i ett annat ljus. Han tillhörde inte de ”betongsossar” som bara pratade om ekonomisk tillväxt. Hans insats att tillsammans med Carl Bildt föra in Sverige i EG är jag mer tveksam till.

  Comment by Lars Jansson — 2016 07 03 16:34 #

 11. Till Urban Sjölander: Som du väl själv har kunnat konstatera, har jag i mina recensioner av Sommar-programmen med uppskattning nämnt också andra typer av musikval. Men knappast något av de tidigare programmen har utmärkts av den musikaliska bredd som utmärkte Ingvar Carlssons program.

  Comment by Enn Kokk — 2016 07 03 17:26 #

 12. Till Lars Jansson: Som du kanske vet var jag själv engagerad på nej-sidan i både folkomröstningen om Sveriges inträde i EG, senare EU, och i den om vårt lands anslutning till EMU.

  Men eftersom de här sakerna inte ingick bland det Ingvar Carlsson talade om i sitt Sommar-program, fanns det ju ingen saklig anledning att ta upp dem i min recension av programmet.

  Comment by Enn Kokk — 2016 07 03 17:30 #

 13. Hej Enn! Jag lyssnade med stort intresse på Ingvar Carlssons, Sommar-program. Några axplock, vandringen i Abisko, att hämta kraft vid havet, skogen och fjällen. Vikten av bra uppväxtvillkor för barn. Sverige var en ledande nation när det gäller FN:s barnkonvention. Jag har en fråga som jag hoppas att du kan besvara. Först en utvikning, journalisten och författaren Olle Svenning har ju som bekant skrivit en biografi om Hjalmar Branting (jag har tyvärr inte haft tid att läsa boken). Journalisten och författaren Anders Isaksson har skrivit en biografi i fyra delar om Per Albin Hansson. Varför har det inte skrivt någon biografi om Tage Erlander? Vilken författare kommer att skriva en biografi om Ingvar Carlsson?

  Comment by Rustan Rydman — 2016 07 03 19:58 #

 14. Till Rustan Rydman: Tage Erlander har ju själv skrivit memoarer i flera delar, och sen har hans dagböcker getts ut, band för band. Men också andra har skrivit om honom och hans gärning – kolla själv längst ner i Wikipedia-artikeln om honom.

  Comment by Enn Kokk — 2016 07 03 23:07 #

 15. Hej Enn! Jag har läst några delar av Erlanders memoarer. Det skulle vara intressant med en biografi.

  Comment by Rustan Rydman — 2016 07 04 13:29 #

 16. Till Rustan Rydman: Men som jag skrev i mitt förra svar till dig, skildras Erlander faktiskt i en hel rad böcker skrivna av andra, även om det alltså inte rör sig om heltäckande biografier.

  Comment by Enn Kokk — 2016 07 04 18:28 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^