Melodikrysset nummer 25 2016

25 juni 2016 12:43 | Film, Media, Musik, Politik, Ur dagboken | 9 kommentarer

Dagens kryssande började med att jag snabbt insåg, att det melodikryss som fanns i veckans nummer av Aftonbladet TV var det kryss, som ska komma först nästa vecka. Så snabbt fram med gårdagens DN, där det rätta krysset fanns.

Jag blir alltid störd av såna här saker men kom ändå i gång med kryssandet. Nog var det Olivia Newton John och John Travolta vi hörde i ”Summer Nights”. Men vad farao hade de för rollnamn i den här filmen, som jag faktiskt aldrig har sett? Jag fick googla. Jo, Sandy och Danny.

Mer film: Elsa hette lejonet i ”Född fri”.

Jo, jag har Waldemar Hammenhögs ”Pettersson och Bendel” och har också sett 70-talsfilmatiseringen av den. Däremot har jag inte sett den senare filmversionen, ”P & B”, signerad Hasse Alfredson och med Stellan Skarsgård i en av huvudrollerna.

Från film är steget inte så långt till TV. Jag har inte sett hela ”Albert och Herbert”, men göteborgskan i ljudillustrationen ledde mig genast rätt.

Från TV minns jag också Åsa Bodén, som gav oss väderprognoser, och jag minns också den låt om henne som Björn Skifs & co gjorde, vet dessutom att den låt de använde som musik i original heter YMCA.

Åsa spådde ju vädret, men vad Jazzin’ Jacks spådde har jag trots tidskrävande googlande inte lyckats komma på. Någon som vet?

Nå, också Anders Eldeman gjorde ett misstag i dag. Fastän svaret skulle bli Australien, råkade han spela Íslands bidrag till årets Eurovision Song Contest. Den andra delen av den frågan var desto enklare: Vi hörde Frans i ”If I Were Sorry”.

BAO, orkestern som leds av Benny Andersson, förekommer relativt ofta i krysset. I dag hörde vi den i ”Nu mår jag mycket bättre” av Kristina Lugn.

Men det kan nog gå över. Som Ray Charles och Diana Ross sjöng, kan man till exempel drabbas av ”Big Bad Love”.

Fast vill det sig väl, kan det sluta med ja, vilket Eldeman illustrerade med att spela August Södermans ”Bröllopsmarsch” ur ”Bröllopet på Ulfåsa”.

Jag rundar av med en fråga, som jag inte genast kunde, och en annan, som inte alls var svår.

Det var tack vare min förmåga att uppfatta det i en låt, som kan tänkas vara låttiteln, jag lyckades hitta reggaelåten ”Gimme Hope, Jo’anna”. Och sen var det ju relativt lätt att få fram, att den som sjöng var Eddy Grant.

Lasse Holmqvists TV-serie ”Här är ditt liv” har jag många trevliga minnen av, så för mig var dess signaturmelodi en av dagens lättast ledtrådar.

Mina läsare önskar jag en glad och trevlig midsommar.

Glada hälsningar också till britter i Sverige och svenskar i Storbritannien.

9 kommentarer

 1. Låten med Jazzin’ Jacks heter ”The Gipsy”
  Hälsar Per från Nordingrå

  Comment by Per Wärmegård — 2016 06 25 13:50 #

 2. Jazzin Jacks har spelat in en version av Vera Lynns We’ll meet again. En spådom så god som någon.

  Comment by Åke F — 2016 06 25 14:11 #

 3. Till Per Wärmegård: Tack!

  Comment by Enn Kokk — 2016 06 25 14:48 #

 4. Till Åke F: Det här är en grupp jag inte är bekant med, så tack för tipset!

  Comment by Enn Kokk — 2016 06 25 14:50 #

 5. Jazzin´Jacks spelade The Gypsy som illustration till ”spådde”

  Comment by Birgitta Öhrlund — 2016 06 25 15:37 #

 6. Jag har sett filmen Grease tre gånger på biograf när det begav sig, men trots detta hann jag inte påminna mig om rollnamnen förrän efter en stunds googlande.

  Det är sällan vi får höra blues i Melodikrysset. Det störde mig lite att jag inte uppfattade att det var Ray Charles som sjöng med Diana Ross. Mina andra krysslösarkompisar trodde att det var Roy som skulle in här (Orbison möjligen?).

  Önskar en fortsatt glad och trevlig midsommarhelg tillbaka.

  Comment by Susanne Norman — 2016 06 25 15:57 #

 7. Till Birgitta Öhrlund: Nu har jag fått svaret, med rätt stavning dessutom.

  Comment by Enn Kokk — 2016 06 25 18:15 #

 8. Till Susanne Norman: Ray Charles är ju faktiskt inte heller känd för att ha gjort duetter.

  Comment by Enn Kokk — 2016 06 25 18:17 #

 9. ”The Gypsy”, skriven av Billy Reid, publicerad 1945.
  H-r

  Comment by Stefan H, Järfälla — 2016 06 26 17:31 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^