Det vi kan lära oss av Brexit

24 juni 2016 17:48 | Politik | 7 kommentarer

Jag hör till dem som faktiskt tidigt trodde att anhängarna av Storbritanniens utträde ur EU hade stor chans att vinna den brittiska folkomröstningen, och när det sedan visade sig, att det vettlösa dådet mot en labourpolitiker hade en knäppskalle och högerextremist som gärningsman, visade det sig, att majoriteten av väljarna inte lät sig påverkas av det här – de röstade nej efter sin egen övertygelse. Och segern för nejsidan blev övertygande stor, 52-48.

Naturligtvis fanns det konservativa knäppskallar på Brexit-sidan – men knäppskallar fanns det på den EU-vänliga sidan också.

Jag vet inte om det kommer att göras sociologiska kartläggningar av vilka sociala strata som röstade hur och varför, men ska jag våga mig på en gissning, var säkert många av dem som röstade för brittiskt utträde ur EU arbetarklass eller hade enkla tjänstemanna- eller serviceyrken, och bland de relativt många jag har sett intervjuas i media, har det också funnits människor med eget ursprung i forna brittiska kolonier, numera boende och arbetande i Storbritannien.

Inte minst det senare indikerar, att det brittiska Brexit, i vart fall inte primärt, har med rasism att göra.

Ändå har utan tvekan just den fria arbetskraftsinvandring, främst från Östeuropa, EU-medlemskapet har medfört och som har utnyttjats av till exempel polacker kraftigt bidragit till utgången. De här arbetskraftsinvandrarna har dels pressat löner, dels konkurrerat om de enkla jobben med de nämnda inhemska grupperna, och dessa har velat sätta stopp för den här invasionen.

Vad EUs tillskyndare inte tycks ha beaktat i tillräcklig utsträckning är att det får konsekvenser, så småningom också politiska sådana, om man skapar en fri arbetsmarknad innan man har utjämnat löner, förutsättningar, sociala förmåner och så vidare mellan de berörda länderna.

På den här punkten finns det en utbredd naivitet, också i Sverige, också i mitt eget numera allt mer arbetarklassbefriade parti. Vi ska, allihop, bli mer konkurrenskraftiga genom att utbilda oss mer och mer.

Men om man som jag kommer från genuin arbetarklass, inser man, även om man själv har lyckas väl i skolan, att det här är en naiv tro på att alla kan om de bara vill.

Alla kan faktiskt inte bli ingenjörer eller klara universitetsexamina hur mycket de än anstränger sig.

Fast för min del anser jag, att även de som saknar tillräcklig begåvning, motivation eller ork förtjänar ett anständigt liv.

Det är därför jag är demokratisk socialist.

Och de socialdemokratiska partiernas kris i land efter land beror på att de inte längre styrs och domineras av människor med egna sociala erfarenheter av att höra till de svaga och utsatta.

7 kommentarer

  1. Nej, svaghet och utsatthet är kanske inte det som utmärker den nutida socialdemokratiska ”adeln” med namn som Leijon, Bodström, Nuder m fl.
    En omedelbar effekt av BREXIT är detta meddelande jag fick idag: ”Nach dem sogenannten ‪#‎Brexit fordert die DEUTSCHE SPRACHWELT, den Status der deutschen Sprache in der Europäischen Union (EU) zu stärken. Mit dem Austritt Großbritanniens aus EU gebe es erst recht keinen Grund mehr für die EU-Kommission, die englische Sprache einseitig zu bevorzugen und die deutsche Sprache zu benachteiligen. Deutsch sei in vier EU-Staaten (Deutschland, Österreich, Belgien, Luxemburg) und in Südtirol Amtssprache, Englisch nur noch in zweien: Irland und Malta. Deutsch werde von rund 90 Millionen EU-Bürgern als Muttersprache gesprochen, Englisch – nach dem Brexit – nur noch von rund fünf Millionen.”
    Så nu kan det bli ”krig” på många fronter.

    Comment by Thomas Åkerblad — 2016 06 24 21:13 #

  2. Till Thomas Åkerblad: Sen återstår förstås att se, vad som händer med de i huvudsak engelskspråkiga Skottland och Nordirland.

    Comment by Enn Kokk — 2016 06 24 22:49 #

  3. Ytterligare en effekt är att både Labour och Tory skakar i sina fogar. Labour kanske värst. Corbyn gjorde ju en synnerligen svag insats på Bremain-sidan.

    http://europe.newsweek.com/labour-jeremy-corbyn-hilary-benn-heidi-alexander-resignation-474640?utm_source=email&utm_medium=newsletter&utm_campaign=newsletter&spMailingID=500837&spUserID=MTI0NzI1NTgyNDIS1&spJobID=570189149&spReportId=NTcwMTg5MTQ5S0

    Comment by Thomas Åkerblad — 2016 06 26 13:50 #

  4. Till Thomas Åkerblad: Fast möjligen hade Corbyns återhållsamhet sin bakgrund i att han personligen inte är någon EU-stridis. Och där liknar han ju en mycket stor del av Labour-väljarna, som i mycket stora delar av landet röstade för Brexit.

    EU-frågan klyver och hotar, som du själv är inne på, både Labour och Tories.

    Comment by Enn Kokk — 2016 06 26 14:50 #

  5. Det må vara att de som röstade för att lämna inte drevs av rasism, men utkampanjens retorik hade mycket otrevliga inslag. “Breaking point”-affischen är bara ett exempel; i ett kampanjmaterial som min sambo fick i brevlådan talas det till största delen om invandring, plus möjligheterna att Turkiet kommer med i EU, ackompanjerat av en insinuant karta om tydligt utmärker vilka grannländer Turkiet har. Dessutom har ju utkampanjen spelat med falska kort, både vad gäller EU-invandringen och till vad eventuella besparingar på medlemsavgiften skall användas. De som drev fram den här folkomröstningen lär knappast vara några garanter för framtida frånvaro av billig utländsk arbetskraft, även om den kommer via delvis nya vägar. Och de arbetarväljare i eftersatta områden som tror att det blir bättre nu kommer att bli grundligt besvikna. Nu kan det bli en ny självständighetsomröstning i Skottland, och i förlängningen kan konflikterna på Nordirland blossa upp på nytt. Jag har följt din blogg i många år och vet att du år en hård men saklig EU-kritiker. Och det finns mycket kritiskt man kan säga om EU, vilket du även i detta inlägg gör på ett välformulerat sätt. Men den typen av saklig och mer djuplodande EU-kritik har helt lyst med sin frånvaro i Storbritannien, även före det att folkomröstningsskampanjen startade. Jag är också demokratisk socialist, men inget gott kan komma ur det här.

    Comment by Anders Widfeldt — 2016 06 26 16:30 #

  6. Till Anders Widfeldt: Jag tackar för de vänliga omdömena om min egen EU-kritiska hållning, och jag har för övrigt heller aldrig uttalat några främlingsfientliga eller rasistiska åsikter – tvärt om har jag alltid motarbetat dem.

    Säkert har det begåtts övertramp i den brittiska EU-kampanjen, men utan att ha varit där under kampanjen tror jag nog, att övertramp i den ena eller den andra meningen har begåtts också av den EU-vänliga sidan.

    Sen tror jag, av egen social erfarenhet, att de många arbetare och lägre tjänstemän, i normala fall mycket ofta labourväljare, som har röstat för Brexit, inte har styrts av rasism utan av rädsla för att inte klara konkurrensen om jobben, och i bästa fall kan det kanske ändå komma något gott ur det här, nämligen att Labour åter blir vad det i begynnelsen var, ett parti för dem som inte har det så väl förspänt i livet.

    Comment by Enn Kokk — 2016 06 26 17:27 #

  7. Till Enn: Att du inte har främlingsfientliga eller rasistiska åsikter har jag fullständigt klart för mig, och jag hoppas att inget jag skrev kunde tolkas på något annat sätt. Jag har följt kampanjen på nära håll och mitt bestämda intryck är att utkampanjen stod i särklass när det gäller populism och olika övertramp. Vi får hoppas att du får rätt ang. Labour, men just nu är jag pessimistisk.

    Comment by Anders Widfeldt — 2016 06 26 17:47 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^