Melodikrysset nr 30 2009

25 juli 2009 11:42 | Barnkultur, Film, Musik, Prosa & lyrik, Ur dagboken | 9 kommentarer

I dag har Anders Eldeman knäckt mig med en TV-seriesignatur – TV-serier är, som jag tidigare har bekänt, inte min starka sida. Alltså vet jag inte om TV-serien i den avslutande frågan handlade om Molly, Polly eller Dolly eller vad hon nu kan ha hetat. /Polly, ur ”Pang i bygget”, ska det vara, upplyser mig en läsare./

Inte heller har jag sett ”Dirty Dancing”, men i det fallet kom jag med hjälp av ledbokstäverna på varifrån musiken var hämtad.

Det jag slutligen hade svårigheter med var den där tangon som skulle ge ordet ”eld” – jag kände igen den, men polletten ville inte trilla ner. Fast det var ju inte låttiteln som efterfrågades. /”Kiss of Fire” var det, upplyser mig en annan läsare./

Däremot sa det genast ”Pling”, när jag hörde Kicki Danielsson på engelska sjunga sin låt från Eurovision Song Contest 1985, ”Bra vibrationer”, den som börjar ”Du ger mig bra vibrationer”. Den skrevs av Lasse Holm och alltså Ingela ”Pling” Forsman.

I årets svenska melodifestival klarade sig Caroline af Ugglas mycket bra, med ”Snälla snälla”.

2007 vann Helena Paparizou Eurovision Song Contest med ”My Number One”, vilket gav Grekland förstaplatsen. Här hörde vi dock bamseversionen av den här låten.

Även Ola Salo och the Ark har ju tävlat – mindre framgångsrikt – i Eurovision Song Contest, men i dag hörde vi inte deras bidrag där utan ”Little Dysfunction Dysfunk You”.

TV-signaturer är alltså inte min starka sida, men efter en stund kom jag på att den signatur vi i dag hörde till en barnserie måste höra till ”Scooby-Doo”, som vi förresten har i filmhyllan för barnbarnen, Viggo och Klara.

Erik Axel Karlfeldts och Sven Scholanders ”Vid Färjestaden” hör naturligtvis inte hemma i avdelningen barnvisor, men jag lärde mig den under folkskoletiden och vet att den handlar om Öland.

Och på nästa skolstadium, under realskoletiden, kom jag i kontakt med Birger Sjöberg och lärde mig texten till ”Den första gång jag såg dig”. Numera har jag allt av Sjöberg i bokhyllorna, också Fridas visor i skivhyllorna.

Och jag är lagom gammal för att inte bara känna igen ”Stenka Rasin” utan också själv minnas att den brukade spelas av trumpetaren Arne Lambert.

Av samma skäl känner jag igen ”Gamle Svarten”, även när hästen, som här, misshandlas. Gamle Svarten var alltså häst, och hästar brukar bo i stall.

Därifrån kan steget synas långt till Buddy Holly och Genesis, men jag har lyssnat även på dem och klarade således båda.

I Melodikrysset är det bredden som gäller.

* * *

På jakt efter något svar till allra senaste Melodikrysset? Prova då med att angingen gå direkt in på min blogg, http://enn.kokk.se, eller med att klicka på Blog ovan. I båda fallen bläddrar du dig sen ner till aktuell lördag.

9 kommentarer

 1. Det är Polly, ur TV-serien Faulty Towers (Pang i bygget) med John Cleese.

  Comment by Mikael Bergström — 2009 07 25 11:47 #

 2. Tangon heter ”Kiss of fire”. Har spelats in av bland andra Louis Armstrong.

  Comment by Gösta Bertilsson — 2009 07 25 11:55 #

 3. Little Dysfunk You heter låten med The Ark

  Comment by gustav — 2009 07 25 12:18 #

 4. Tack för hjälpen! Idag var det svårt tyckte jag.
  Missade Scooby Doo plus lite annat och blev även störd av telefon (!) Att folk inte förstår att man är upptagen…..

  Comment by Epsilon — 2009 07 25 12:34 #

 5. Till Gustav: Ja, naturligtvis!

  Comment by Enn Kokk — 2009 07 25 12:58 #

 6. Till Gösta Bertilsson: Tack – jag har rättat nu. Jag vet inte hur det här missförståndet dök upp.

  Comment by Enn Kokk — 2009 07 25 12:59 #

 7. Till Mikael Bergström: Jag har faktiskt, för länge sen, sett några avsnitt av den. Men Polly mindes jag inte.

  Comment by Enn Kokk — 2009 07 25 13:00 #

 8. Vill bara tacka för hjälpen med dagens kryss. Jag har kommit fram till ”rätt” lösning med hjälp av slutsatser. Du har hjälpt mig med varför mina slutsatser varit rätt. Tack. Krister

  Comment by Krister Kappel — 2009 07 25 14:58 #

 9. Det är bara att gratulera – har du inte sett ”Fawlty Towers” så har du en underbar upplevelse framför dig. Hela serien består av endast 12 avsnitt, vilket är en av seriens styrkor – att man inte försökte krama ut så mycket som möjligt ur idén.
  Ha så kul!

  Ulf

  Comment by Ulf Eriksson — 2009 07 31 7:49 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^