Melodikrysset nummer 24 2016

18 juni 2016 12:34 | Barnkultur, Film, Mat & dryck, Media, Musik, Politik, Prosa & lyrik, Serier, Trädgård, Ur dagboken | 16 kommentarer

I morse, när jag gick ner till brevlådan för att hämta upp våra tre morgontidningar, regnade det ganska ordentligt. Morgonrocken jag hade på mig var inte mycket till skydd, och jag fick vatten i tofflorna. Men jag kunde konstatera, att mitt av hustrun restaurerade stora stenparti med sina nya växter, födelsedagspresenter i förväg från Birgitta och sonen, Matti, och hans familj, mår jättebra av den här rotblötan.

Dagens kryss beredde mig inte några våldsamma problem. Det började med ett par frågor, knutna till den nyligen TV-sända polarprisgalan, som jag tittade på. Så det är klart att jag vet, att det ena av årets pris tilldelades Max Martin. (Det andra gick till Cecilia Bartoli som i den i TV 4 sända galan fick spela en sorgligt undanskymd roll.) Dessutom skulle vi kunna, att det var Britney Spears som sjöng Max Martins ”Oops, I Did It Again”.

Flera filmanknutna frågor var det i dag.

Jag har inte bara sett Lasse Åbergs ”Den ofrivillige golfaren”, den som skulle leda oss till det sökta kryssordet golf. Jag råkar ha träffat Lasse ett antal gånger också, detta eftersom han i likhet med min hustru är så kallad hedersupplänning och dessa med sina respektive årligen inbjuds till en middag på Uppsala slott. Fast jag skulle tro att många, även om de har sett den här filmen, inte genast känner igen Stefan Nilssons musik, den som i dag spelades som ljudillustration.

Jag tycker också att ”Nine To Five” (1980), med Dolly Parton i en bärande roll, är en sevärd och rolig film. Här skulle vi skriva ett av klockslagen i filmtiteln med romerska siffror, och eftersom jag är gammal latinstudent, var det inte svårt att se, att det som då gick in var nio, IX.

Den gamla slagdängan ”I en grönmålad båt” har också förekommit i ett par svenska filmer, dock inga särskilt märkvärdiga sådana. Här skulle vi skriva, vad det rörde sig om för fortskaffningsmedel, fast i pluralis. Jo, ekor.

När jag en gång i världen gick på gymnasiets latinlinje, läste vi inte bara den svenska litteraturhistorien utan också ett rikhaltigt urval av till exempel Gustaf Frödings dikter. Och jag har faktiskt också Fröding-CDn med Mando Diao, den där ”Strövtåg i hembygden” ingår.

Evert Taube är en av de riktigt stora i svensk visdiktning, så jag har allt han har gjort på skiva, bland annat i ett par samlingsboxar. Hans ”Nudistpolka”, även kallad ”Den lycklige nudisten”, från 1959 har jag även publicerat texten till här på bloggen – kolla ovan under Kulturspegeln, Sångtexter! Den person Eldeman här sökte var alltså nudist. Och jag kan då passa på att göra reklam för vårt sommarparadis Öregrund, som också har nakenbadstrand.

I några rabatter på vår tomt här i Öregrund finns faktiskt, i bokstavlig mening, ”Tulpaner från Amsterdam” – jag köpte lökarna där under en ombudsmannaresa (s) till Holland.

På den tiden då jag var chefredaktör för Aktuellt i politiken (s), publicerade jag Rune Andréassons ”Lille Rikard och hans katt” i tidningen, och hans ”Bamse” köpte jag i tur och ordning åt våra barn – ”Bamse” är en serie med mycket bra värderingar. För bara några dar sen, när sonen, Matti, och hans dotter Ella var och hälsade på farfar och farmor, hade jag åt Ella köpt en Bamse-pysselpåse. Riktigt lika tänd är jag inte på Bamses dunderhits, men eftersom jag hör till dem som lyssnar på Melodifestivalen, känner jag förstås bakom ”På farmors höga berg” igen Afro-Dites ”Never Let It Go” från 2002.

Det där med alternativa versioner och luriga inspelningar är ju annars en av Anders Eldemans specialiteter, så jag kan förstå att han i dag valde att spela en låt, där Uma Thurman sjunger med konstig svensk brytning.

Pink Floyd har jag i min skivsamling. Deras ”Money” spelades dock i dag i en alternativ, alls icke oäven inspelning. Vet någon vem som gjorde den?

”Innan vi faller” gjordes av två artister jag gillar, Lisa Nilsson med stöd av Jocke Berg.

Och så går vi då i mål med ett stycke cirkusmusik, med xylofon som huvudinstrument.

Hustrun har gått till Coop Konsum för att handla – mat måste man ju köpa även när det regnar. Och jag anar att hon också ska skaffa hem ingredienser till en smörgåstårta. I morgon är det nämligen min födelsedag; jag fyller 79.

16 kommentarer

 1. Ha en riktigt fin födelsedag!

  Comment by Dorothea — 2016 06 18 12:40 #

 2. Till Dorothea: Tack, trogna läsare och kommentator!

  Comment by Enn Kokk — 2016 06 18 12:43 #

 3. Hej!
  Pink Floyd har jag i min skivsamling. Deras ”Money” spelades dock i dag i en alternativ, alls icke oäven inspelning. Vet någon vem som gjorde den?

  Den här versionen var med Jacky Terrasson, pianist, född i Berlin -66, mamman amerikanska, pappan fransman, uppvuxen i Frankrike men efter studier vid Berklee blev han kvar i USA och bor numera i NY.

  En av de stora inom pianojazzen men som välutbildad tar han sig även an klassiska stycken och har gjort sig ett namn som uttolkare av de franska klassiska mästarna. Vad jag förstår så laborerar han också med synt i vissa sammanhang, och var det inte några syntljud i dagens låt?

  Rigmor Gustavsson hade honom med på piano i den kritikerrosade CD:n Close to you, som kom 2005, tror jag, och på en turné i Skandinavien i anslutning till den gav de en konsert på Konserthuset här i Västerås då jag hade möjlighet att lyssna till honom.

  På SVT har han varit med några ggr med egna konserter, men inget som ligger kvar just nu, vad jag ser.

  Hälsningar och grattis
  Sven-I O Västerås

  Comment by Sven-Ingvar Oskarsson — 2016 06 18 14:42 #

 4. Hej Enn Kokk!
  Afro-dite vann melodifestivalen 2002 – inte 2007, det var första året med deltävlingar. Sedan (tror jag) de om på 8:e plats i ESC, som det året gick i Tallinn.

  I övrigt vill jag passa på att tacka för dina kommentarer till krysset. Jag brukar konsultera din blogg ibland när jag kört fast. Det som är så roligt med att läsa den är att du, förutom ger svaren, också har en personlig kommentar till musiken.

  Gör tummen upp och önskar dig en bra helg, och naturligtvis ett GRATTIS på bemärkelsedagen imorgon!

  Comment by Leif Jalmarsson — 2016 06 18 15:14 #

 5. Till Leif Jalmarsson: Jag kollade på nätet, men ofta blir snabba anteckningar lite slarviga – till exempel kan en sjua oh en tvåa se förvillande lika ut. Jag har rättat.

  Comment by Enn Kokk — 2016 06 18 15:42 #

 6. Till Sven-Ingvar Oskarsson: Tack för tilläggsinformationen om Jacky Terrasson! Det är just såna här fördjupningar jag själv försöker göra, när jag kåserar om Melodikrysset.

  Comment by Enn Kokk — 2016 06 18 15:49 #

 7. Stort grattis och tack för alla intressanta och trevliga inlägg som du bjuder på.

  Comment by Kent Skog — 2016 06 18 18:25 #

 8. Till Kent Skog: Tack!

  Comment by Enn Kokk — 2016 06 18 19:50 #

 9. Som hyllning till Din stora dag imorgon spelar jag Bob Dylans samlingsskiva hela natten, i Undrom Ångermanland eller Västernorrland som Du väl tillhör en smula!!
  Grattis oss gubbar i välmening!!

  Comment by Sjölander Urban — 2016 06 18 22:23 #

 10. Stort grattis på födelsedagen Enn! Och tack för din välskrivna blogg!

  Comment by Kim Nilsson — 2016 06 19 8:03 #

 11. Till Urban Sjölander: Jag gillar både Dylan och Ångermanland. Tack!

  Comment by Enn Kokk — 2016 06 19 10:32 #

 12. Till Kim Nilsson: Roligt att se att du fortfarande följer min blogg. Tack!

  Comment by Enn Kokk — 2016 06 19 10:33 #

 13. GRATTIS på födelsedagen idag! Hoppas att regnet drar vidare, även om det verkligen var behövligt med en rejäl rotblöta. Jag skördade vår enda rabarberplanta idag, och det var en tämligen ynklig syn. Det blev en pytteliten rabarberpaj, som ärligt talat består mest av pajdeg… Det är säkert torkan under våren och försommaren som är orsaken. Och vi har slarvat med att vattna, kan vi krasst konstatera.

  Comment by Maggan — 2016 06 19 15:23 #

 14. Till Maggan: Tack! Nu kan du också läsa, hur födelsedagen hittills har varit.

  Comment by Enn Kokk — 2016 06 19 15:51 #

 15. Enn,stort grattis till dig på födelsedagen!
  Jag läser din genomgång av melodikrysset varje vecka och tycker det är så roligt och intressant med dina kommentarer. Melodikrysset har jag och min man löst i ca 30 år. Under den timme är det ingen av våra tre barn som ringer oss. Det är liksom en helig timme för oss två och det vet våra barn.

  Comment by Agneta Sjödin — 2016 06 19 21:02 #

 16. Till Agneta Sjödin: Tack! Också hem till oss ringer varken våra nu vuxna barn eller andra som känner oss så länge krysset pågår.

  Comment by Enn Kokk — 2016 06 19 21:43 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^