Estland: Socialdemokraterna trea i ny mätning. Men Reformpartiet är åter på rekordhög nivå

17 juni 2016 21:26 | Politik | Kommentering avstängd

I den mätning TNS Emor i juni gjorde för BNS ser det inte lika mörkt ut för de estniska socialdemokraterna, som det gjorde i en annan mätning som jag nyligen refererade.

Men vi tar partierna i storleksordning.

Störst, med 27 procents stöd, är i den här mätningen det delvis nyliberala ankaret i regeringen, Reformierakond (Reformpartiet). Därmed är partiet i stort sett tillbaka på sin rekordhöga nivå från valet 2015, 27,7 procent. I förra mätningen fick partiet 23 procent. En orsak till lyftet kan vara, att två framstående företrädare för partiet kandiderar i presidentvalet och syns mycket i media.

I den här undersökningen är det i vissa frågor vänsterpopulistiska Centerpartiet, Keskerakond, Estlands näst största parti. Partiet får i den här mätningen 21 procent, mot 22 i den förra mätningen. Partiets resultat i valet till Riigikogu (Riksdagen) 2015 var 24,8 procent av rösterna. Så kanske börjar den pågående ledarstriden till slut skada partiet.

Socialdemokraterna, Sotsiaaldemokraatlik Erakond, klarar sig i den här undersökningen betydligt bättre än i en undersökning i en annan serie jag nyligen refererade. Partiet, som bildar regering tillsammans med Reformpartiet och IRL (se nedan) ligger i den här mätningen trea med 17 procent (+ 1), vilket är mer än i valet, då partiet fick 15,7 procent av rösterna. Den som har gjort undersökningen, Aivar Voog, tror att det som har gett Socialdemokraterna ett visst lyft är partiledarens, själv ryss, tuffa angrepp på det främlingshetsande EKRE (se nedan).

Oppositionspartiet Eesti Konservatiivne Rahvarerakond (Estlands konservativa folkparti), som i valet fick 13 procent, är nu med 14 procent landets fjärde största parti. EKRE är alltså det parti i Estland, som exploaterar motståndet mot flyktingar och invandrare.

Det andra nya partiet (förutom EKRE), som med 8,7 procent av rösterna tog sig in i Riigikogu 2015, det allmänborgerliga Vabaerakond (Fria partiet), backar från 7 till nu 6 procent

Riktigt illa gick det i den förra mätningen för det tredje benet i den sittande koalitionsregeringen, det kristna, konservativa och estnationalistiska Isamaa ja Res Publika Liit (Förbundet Fäderneslandet och Res Publika): Partiet var då nere på 7 procent. IRL hade förr ett stöd av upp emot 20 procent men var i det senaste valet nere på 13,7 procent. I den aktuella mätningen går partiet ned med ytterligare en procentenhet och stöds då av 6 procent.

No Comments yet

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^