Finland: Samlingspartiet har fått ny ordförande

15 juni 2016 18:06 | Politik | 2 kommentarer

Högerpartiet i Finland, Kansallinen Kokoomus (Samlingspartiet), har i opinionsmätningarna reducerats till landets i storlek tredje största parti, och delar av partiet har uppenbarligen inte varit nöjda med hur ledningen av partiet har skötts. Detta ledde till att den sittande partiordföranden, finansminister Alexander Stubb, inför partikongressen under den gångna helgen fick flera utmanare, främst inrikesminister Petteri Orpo.

Stubb trodde sig kunna klara den här utmaningen, men i den avgörande omröstningen vann Orpo partiledarvalet med röstsiffrorna 441,4-361.

Den nye ordförande förklarade, att han tänkte ta över finansministerposten och erbjöd också Stubb annan plats i regeringen, men denne avböjde och förklarade, att han nu tänkte lämna regeringen. Tills vidare sitter han kvar i riksdagen men har också antytt att han har alernativa planer. Samtidigt har Stubb öppet visat, att han är ledsen över det som har hänt.

Orpo, född 1969, har också tidigare varit minister.

2 kommentarer

  1. Tvivlar på att omröstningen gav ett decimalvärde? Synd att finska regeringen förlorade en medlem med svenska som modersmål!

    Comment by Thomas Åkerblad — 2016 06 16 19:06 #

  2. Till Thomas Åkerblad: Jag vet inte – jag citerar en finländsk nyhetskälla.

    Comment by Enn Kokk — 2016 06 16 23:10 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^