EU-motståndet växer i en rad EU-länder

10 juni 2016 22:12 | Politik | 5 kommentarer

Även svenska tidningar skriver just nu mycket om den pågående kampanjen i Storbritannien för respektive mot EU-utträde. Enligt en undersökning, vars resultat jag har hittat i danska Politiken, är 48 procent av de tillfrågade britterna EU-negativa, medan 44 procent är EU-positiva.

Till de mest intressanta resultaten i den här undersökningen hör att i två länder, skarpt kritiserade av EU, Polen och Ungern, finns en stark opinion för EU: 72-22 respektive 61-37. Och i det flyktingdrabbade men också ekonomiskt drabbade Italien vill 58 procent stanna i EU, 39 procent lämna.

Bland de länder som ingår i den här undersökningen hör Sverige och Holland till de förhållandevis EU-positiva: 55-44 för Sverige och 51-46 för Holland.

I till exempel Tyskland väger det mycket mer jämt: 50 procent för och 48 procent mot.

I till exempel Spanien väger det över åt andra hållet: 49 procent är negativa och 47 procent positiva.

Att opinionen i Grekland vid det här laget är EU-negativ förvånar väl knappast någon: 71 procent är EU-negativa, bara 27 procent EU-positiva.

Den stora överraskningen i den här undersökningen är enligt mitt förmenande Frankrike. Hela 61 procent av fransmännen är negativa till EU, bara 38 procent positiva.

5 kommentarer

 1. Hur var frågeställningen? Var den om man var för eller emot EU allmänt, eller var det en skarp fråga om man vill vara kvar eller lämna EU? Tror det blir viss skillnad beroende på hur man frågar. Tror också att många som är emot EU, särskilt i Sverige, kanske inte alltid svarar att de för den skull vill lämna…

  Comment by богомир боголов — 2016 06 11 8:51 #

 2. Jag har inte tillgång till grundmaterialet. Svarsalternativen redovisades som ”Negativ” respektive ”Positiv”.

  Comment by Enn Kokk — 2016 06 11 10:06 #

 3. ok, om det inte är en konkret fråga om att stanna eller lämna och om det är en tillförlitlig undersökning så är nog inte andelen negativa tillräckligt stor i Storbritannien för att det ska bli brexit.

  Comment by богомир боголов — 2016 06 14 20:06 #

 4. Den som lever får se. Vi har ju sett det svänga åt båda hållen under kampanjens gång.

  Fast egentligen är det ju minst lika intressant, att det i dag finns en så stark nejopinion i flera EU-anslutna länder.

  Comment by Enn Kokk — 2016 06 14 22:08 #

 5. Ja, det är mycket intressant. EU som projekt har ingen folklig förankring och kommer knappast aldrig få. Olika länder har olika kultur, värderingar och historia. Det är svårt att formulera en gemensam politik så fördjupad och så omfattande utifrån dessa skillnader. Vill de rädda EU måste de nog begränsa EUs inflytande ordentligt…

  Comment by богомир боголов — 2016 06 17 9:18 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^