Melodikrysset nummer 21 2016

28 maj 2016 12:06 | Barnkultur, Film, Media, Musik, Politik, Ur dagboken | 9 kommentarer

Dagens kryss innehöll en del saker som inte riktigt hör hemma i min kunskapssfär, men jag löste det ändå utan större problem.

De för mig svåraste frågorna är ofta knutna till TV-serier, och särskilt såpor ser jag aldrig. Men i dagens avslutande fråga hade jag i båda fallen varannan bokstav, och den sista seriens namn kom jag efter läsaringripande på, ”En värld i krig”. Och sen kom jag så småningom på att det också fanns en annan engelsk TV-serie som hette ”I vår herres hage”.

För egen del ser jag hellre långfilmsklassiker, så till exempel i går kväll såg hustrun och jag i TV Stanley Kubricks ”Ärans väg”.

Men för att fortsätta på TV-linjen: ”Simpsons” har jag faktiskt aldrig sett något enda avsnitt av, men jag har förstås under bläddrande mellan kanalerna halkat in också på den, så jag vet, att huvudfiguren där heter Homer Simpson.

Walt Disney, bland annat ”Djungelboken”, har jag däremot i våra VHS- och DVD-hyllor, så det var inte särskilt svårt att bara med hjälp av begynnelsebokstaven räkna ut, att det som spelades handlade om elefanter. Det vi hörde var ”Överste Hathis marsch”.

Krysset öppnades med Eva Eastwood och ”Han är kung”. Redan där fick jag fundera lite, eftersom Eastwood inte hör till mina personliga favoriter.

Det gör inte Charlotte Perrelli heller, men hennes ”Hero” från Melodifestivalen 2008 kom jag åtminstone i håg.

Det sista gällde faktiskt också Katrina And the Waves, åtminstone deras ”Walking On Sunshine”.

Dolly Parton har jag till och med en del skivor med i min egen skivsamling, och det var heller inte våldsamt svårt att komma på, att den vi också skulle förknippa hennes ”I Will Always Love You” med var Whitney Houston.

Disco är inte riktigt min musik, men jag tycker faktiskt att det svänger bra om Donna Summer i ”Hot Stuff” från 1979.

Bobby Darin minns jag från mina yngre år, och hans ”Things”, senare en ännu större hit med Nancy Sinatra, är en sån där låt som fastnar i melodiminnet.

Och jag gillar också ”Walk On the Wild Side” med Lou Reed.

Leif Anderssons radioprogram med musik från swingepoken var under många år en av mina radiofavoriter, så visst mindes jag signaturen till hans ”Smoke Rings”, som här i krysset av någon anledning ska skrivas ”Smokerings”.

Och så avslutar jag dagens redovisning med Thorstein Bergmans fina ”Om du nånsin kommer fram till Samarkand”, i dag spelad av Lars Roos.

Jag har träffat och lyssnat på Thorstein i olika sammanhang, bland annat under en socialdemokratisk partikongress, där han gjorde ett sångprogram. Han har under hela sitt liv verkat inom arbetarrörelsen, till och med varit anställd av ABF, och när arbetarrörelsens sångbok ”Tidens sångbok” försvann, gjorde han på nytt förlag en ny sådan sångbok, ”Den nya tidens sångbok”.

Jag gillar människor som aldrig ger upp.

9 kommentarer

 1. Hej Enn, serien heter väl ”En värld i krig” (med den eminente Hans Villius som svensk speaker)

  Hälsn LO från ett allt soligare Göteborg

  Comment by LO - Göteborg — 2016 05 28 13:34 #

 2. Till LO: Jag tror på dig. Jag har ju inte sett serien och kan ha blandat ihop den med en boktitel eller något liknande.

  Comment by Enn Kokk — 2016 05 28 14:54 #

 3. Förvisso är det ”The World at War”, i originalet berättad av Laurence Olivier. Serien inleds med en resumé av massakern i Oradour-sur-Glane sommaren 1944 och därefter Nazitysklands framväxt 1933-39. Ett av många omistliga dokument om krigets bottenlösa vansinne.

  Comment by Stefan H, Järfälla — 2016 05 28 17:10 #

 4. Till Stefan H: Jag har alltså inte sett den här serien, men slumpen gjorde, att vi i går kväll såg Kubriks ”Ärans väg”, som också handlar om bottenlöst vansinne fast under första världskriget.

  Comment by Enn Kokk — 2016 05 28 17:15 #

 5. Det var ju Dolly Parton själv som sjöng I Will Always Love You i melodikrysset, men svaret vem som senare gjorde den populär blev Whitney.

  Comment by Hans W — 2016 05 28 17:20 #

 6. Till Hans W: Jag har kollat både min anteckning om frågan och mitt svar i kladden, och du har alldeles rätt! Jag rörde till det, när jag skrev redovisningen.

  Comment by Enn Kokk — 2016 05 28 18:07 #

 7. En värld i krig är mycket bra. Den är från 70-talet och då fanns många kvar i livet som kunde redogöra för krigets elände. Idag finns inte många kvar i livet. Vår herres hage är också sevärd, Bygger på vetrinären James Herriots böcker.

  Comment by Pelle — 2016 05 28 18:23 #

 8. Hej
  Om man läser din blogg ser man att du har ett stort musikintresse och att du samlat på dig en gedigen samling av arbetar- och andra kampsånger. Har du aldrig fått en förfrågan att göra ett radioprogram med exempel från din samling av just dessa sånger? Ett sådant program skulle jag gärna lyssna på. Speciellt i dessa tider när vi ska gå med i NATO och förbereda oss på krig med ryssen.

  Comment by Lars Jansson — 2016 05 30 12:47 #

 9. Till Lars Jansson: Jo, jag har möjligen Sveriges största samling av politisk musik, har också gett ut två egna sångböcker på området och skrivit mapptext till ett antal skivor med politisk musik.

  Jag har aldrig erbjudits att göra egna radioprogram på det här området, men min gamle vän Bengt Lindroth intervjuade mig och fick skivtips för en serie programinslag om partierna och deras musik. i mitt fall förstås främst socialdemokratins musik – men han fick också tips om andra partiers, till exempel centerns, musik.

  Comment by Enn Kokk — 2016 05 30 13:23 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^