Melodikrysset 37

16 september 2006 11:34 | Musik, Politik | 10 kommentarer

Lördag morgon och nyheterna basunerar ut, att högeralliansen leder i samtliga gallupundersökningar i dag. Visserligen inom felmarginalen men ändå hotfullt nog. Fan, är ni inte riktigt kloka, ni som vill ändra färdriktning i svensk politik?!

Jag lugnar nerverna med att som vanligt lösa melodikrysset.

Ingenting var så där hopplöst svårt – den här gången fanns där till exempel inga nya artister, som jag inte har lyckats lära mig namnet på.

Anna Book sjöng ”Andalucia” och Tomas Ledin ”Inte en chans”. Sandie Shaw med ”Puppet on a String” mindes jag från Eurovisionsschlagerfestivalen. Danska sångerskan Hanne Boel – hon med ”Don´t Know Much About Love” – har jag till och med recenserat. Och hon som sjöng ”Where or When?” tillsammans med Rod Stewart var vår egen Lisa Ekdahl.

Den i melodikrysset nästan alltid närvarande Evert Taube hade två låtar med den här gången. Dels ”Serenad i Prästgatan” med sonen Sven-Bertil Taube plus Mikael Samuelson. Dels ”Brevet från Lillan” – här var klurigheten, att det sökta ordet inte var Ellinor, som avsändaren heter.

Thor Modeen var det som var ”En äkta mexikanare”. Och Edvard Persson-låten handlade om ”En liden vid kanin”, för att anpassa stavningen till Edvards skånska uttal.

Så förhärdad hundhedning jag är, tycker jag det är roligt med gamla andliga sånger. Jag har nog till och med i min barndom sjungit ”O hur saligt att vandra” i den numera rivna filadelfiakyrkan i Juniskär.

Och gamla visor i folkton som ”I fjol gick jag med herrarna i hagen” tycker jag är helt underbara.

Jacques Offenbach slutligen hör väl inte direkt till mina favoriter, men jag klarade honom också.

Allra sist: Gå nu och rösta i morgon. Och rösta på socialdemokraterna!

***

Om du genom googlesökning har hamnat här i jakt på något ord i senaste melodikrysset, pröva då att gå direkt in på min blogg, http://enn.kokk.se, och leta under den senaste lördagen.

10 kommentarer

 1. Tack för hjälpen. Du är otroligt duktig på att hitta alla svar till krysset och det med små trevliga kommentarer också. Härlig stil och fortsätt så.

  Tyvärr röstar jag blankt i detta val. Har inget större förtroende för de folkvalda i dagsläget. Alla verkar mest sko sig själva och göra saker och ting svårare för medborgarna.

  Comment by Bosse — 2006 09 16 23:07 #

 2. Till Bosse: Själv ska jag dela ut valsedlar för socialdemokraterna i dag; jag gör två tvåtimmarspass. Jag önskar att jag kunde övertyga dig. Läs gärna mina politiska bloggkommentarer också, inte bara kåserierna om hur jag löser melodikrysset.

  Comment by Enn Kokk — 2006 09 17 9:26 #

 3. 50-50 är inte demokrati i praktiken.
  Föklaring på min web !
  Måste vara ett rent odemokratiskt helvete att vara affärsföreståndare för ett halvt land.

  Comment by Ture Sjölander — 2006 09 17 15:53 #

 4. Till Ture Sjölander: Men demokratiska val kan resultera i att minsta lilla övervikt över 50-procentsgränsen avgör, hur landet ska styras. Tanken på en affärsföreståndare för ett helt land fordrar permanent samlingsregering. Det måste göra skillnad, om man väljer det ena eller det andra alternativet.

  Comment by Enn Kokk — 2006 09 17 17:26 #

 5. Det är hög tid för en sådan samlingsregering i detta land! Världsbilden just NU, kräver en enad demokratisk front och genuin traditional svenskhet från hela det svenska folket i en anda av neutralitet, politiskt och religiöst. Först då, kommer Sverige att återvinna en internationell respekt för Basic Human Rights.
  All partipolitik framstår för mig efter mina 70 år som en obsolete och självcentrerad aktivitet.

  Comment by Ture Sjolander — 2006 09 17 19:04 #

 6. ..eller för att förtydliga det hela; ett förbannat folknöje likvärdigt med en fotbolls publik, en sport i att förkasta de ”andra”.

  Vivla France

  Comment by Ture Sjölander — 2006 09 18 3:51 #

 7. Till Ture Sjölander: Nä, det tror jag inte alls på. Jag vill ha tydliga vänster- och högeralternativ att ta ställning till. Först då får demokratin mening.

  Comment by Enn Kokk — 2006 09 18 17:10 #

 8. ”Jag vill ha”

  OK, så vad händer med dig om du inte får det då ?
  Är det en form av addiction…..
  Utan fight, blir livet meningslöst för dig?
  Är det så du önskar dig ”demos”, people…att va
  ra…
  Det är kul att du är så lekfull !
  Kan jag servera dig några ”tydliga alternativ att ta ställning till”?
  Det mest intensiva minnet jag har av den första tiden av Moderna Museets uppbyggnad var Pontus Hulten och Slas, båda boxade en punch ball i hallen där. Det hände varje gång jag dök upp där.
  Dom hade tydligen inga andra alternativ. Det såg grymt ut och jag tappade respekten för Slas och även Pontus. Jag gillar inte boxning i ett kulturellt hus eller i politik.
  Från det ena till det andra. Vem skall nu bli kulturminister? Och räcker det verkligen med bara en minister. Ofta blir det en stofil som gynnar bara en typ av kulturyttring, dennes favorit konstart, literature t.ex., eller så. En svensk kulturminister behöver väl heller inte nödvändigtvis ens, vara svensk ?
  Tröttnar du aldrig på övertron, av inbillningsministrar ?
  Kolla en krosskulturell konstart jag lagt in under website ovan. Jag tror du gillar den.
  Du måste ta på dig hörlurarna !

  Ciao!

  Comment by Ture Sjölander — 2006 09 18 18:21 #

 9. Demokratin dör, om vi inte får tillgång på alternativ att ta ställning till.

  Vem som blir kulturminister är numera en fråga för den blivande statsministern, Fredrik Reinfeldt (m) och hans polare i högeralliansen.

  Comment by Enn Kokk — 2006 09 18 19:19 #

 10. Ja adjö då, tack för kaffet!

  Comment by Ture Sjölander — 2006 09 18 19:57 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^