Estland: Främlingsfientligt parti växer. Ett av regeringspartierna under spärren

16 maj 2016 16:34 | Politik | 4 kommentarer

Turu-uuringute AS har under perioden 26 april-10 maj gjort en partisympatiundersökning, som innehåller den del nya, även oroande tendenser.

I den här undersökningen har det i vissa frågor vänsterpopulistiska Centerpartiet, Keskerakond, åter blivit Estlands största parti. Partiet får i den här mätningen 23 procent, vilket dock fortfarande är mindre än partiets resultat i valet till Riigikogu (Riksdagen) 2015, då partiet fick 24,8 procent av rösterna. Båda sidor i den pågående ledarstriden tycks än så länge hålla kvar sina anhängare i partiet.

Tvåa, med 21 procent, ligger nu det delvis nyliberala ankaret i regeringen, Reformierakond (Reformpartiet), som dock i valet fick rekordhöga 27,7 procent.

Det riktigt oroande resultatet i den här mätningen är, att oppositionspartiet Eesti Konservatiivne Rahvarerakond (Estlands konervativa folkparti), som i valet fick 13 procent, nu med 14 procent är landets tredje största parti. Det oroande ligger i att EKRE är det parti i Estland, som exploaterar motståndet mot flyktingar och invandrare. Eftersom partiet länge i mätningarna låg under sitt valresultat, finns det ingen annan fråga än fokuseringen på ett främlingsfientligt budskap, som kan förklara partiets nuvarande uppgång.

Uppåt har det också gått för det andra parti (förutom EKRE), som med 8,7 procent av rösterna tog sig in i Riigikogu 2015, det allmänborgerliga Vabaerakond (Fria partiet). Det här partiet stöds i den aktuella undersökningen av 11 procent.

Aningen större är Sotsiaaldemokraatlik Erakond (Socialdemokratiska partiet), som den här gången får stöd av 12 procent. I valet 2015 fick partiet 15,2 procent av rösterna, men av den överströmning av väljare, inte minst ryska väljare, från Centern, som ägde rum i en tidigare mätning, ser man inte här några tydliga spår. Det ska bli intressant att se, om inte det här kan utlösa en intern debatt i partiet om nyttan med att vara del av en borgerlig regering.

För övrigt går det ännu sämre, riktigt illa, för det tredje benet i den sittande koalitionsregeringen, det kristna, konservativa och estnationalistiska Isamaa ja Res Publika Liit (Förbundet Fäderneslandet och Res Publika). IRL, som förr hade ett stöd av upp emot 20 procent men som i det senaste valet var nere på 13,7 procent, är i den aktuella mätningen nere på 4 procent, alltså under den femprocentsspärr som tillämpas i de estniska riksdagsvalen. Jag har inte tillgång till någon analys om vart IRLs forna anhängare har tagit vägen, men gissningsvis finns de i dag både hos EKRE och hos övriga borgerliga partier.

25 procent av de tillfrågade kunde inte ange något bästa parti.

4 kommentarer

 1. ”EKRE är det parti i Estland, som exploaterar motståndet mot flyktingar och invandrare.” Hur definierar man de estniska ryssarna? Ingår de i denna grupp?

  Comment by Thomas Åkerblad — 2016 05 16 16:59 #

 2. Till Thomas Åkerblad: Den aktuella debatten har udden riktad mot de utomeuropeiska flyktingar också Estland har fått en liten, liten skvätt av. Den ryska minoritetens närvaro accepterar väl de flesta ester som ett faktum, men EKRE exploaterar en stämning som också finns: Det är nog nu.

  Comment by Enn Kokk — 2016 05 16 17:35 #

 3. Kalle Kniivilä har ju skrivit en hel del intressanta texter både i Sydsvenskan och i Svd – förutom i sina böcker – om de ryska minoriteterna i Baltikum. Den här tycker jag är speciellt intressant om situationen i Narva.
  http://www.svd.se/den-estniska-staden-dar-alla-talar-ryska

  Comment by Thomas Åkerblad — 2016 05 16 18:17 #

 4. Till Thomas Åkerblad: Jo, jag har läst recensioner av hans bok.

  Comment by Enn Kokk — 2016 05 16 19:06 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^