Melodikrysset nummer 19 2016

14 maj 2016 12:30 | Barnkultur, Media, Musik, Politik, Ur dagboken | 6 kommentarer

Efter middag hos vänner i Stockholm, med gamla vänner och arbetskamrater till Birgitta sen hennes tid som minister, kom vi tillbaka till vårt sommarviste i Öregrund först långt in på natten, men jag kände mig ändå hyggligt pigg och utvilad när det var dags för Melodikrysset.

Dagen till ära var det bara bidrag från Eurovision Song Contest i dagens kryss. Och eftersom jag har följt de här programmen genom åren, minns jag inte bara de svenska bidragen utan också ganska många av vinnarna i övrigt – Sverige har ju faktiskt också vunnit några gånger.

När jag normalt redovisar svaren i Melodikrysset, brukar jag ju inte följa ordningen i programmet utan gruppera musik och svar i grupper efter mina egna associationer.

Men i dag, då det bara var eurovisionslåtar, känns det inte meningsfullt att göra så, utan den här gången tar jag frågorna i Eldemans ordning.

Bröderna Olsen/The Olsen Brothers från Danamrk sjöng 2000 ”Fly On the Wings of Love”/”Smuk som et stjerneskud”.

Purunga Kim från Belgien sjöng 1986 ”J’aime la vie”. Undrar om hon gör det fortfarande när hon har blivit äldre.

Nicole från Tyskland sjöng 1982 ”Ein Bisschen Frieden”, på engelska ”A Little Piece”. Texten har ett fredstema, som gör den högt aktuell också i dag.

Aleksander Rybak kom ju från Vitryssland, men hans föräldrar hade sökt sig till Norge, som han 2009 representerade med sin ”Fairytale”.

Tommy Körberg sjöng 1969 ”Judy min vän”, på engelska kallad ”Dear Mr Jones”.

Vi hörde en av Bamses dunderhits, ”Bulleri-Bång”, men bakom den döljer sig ju Greklands vinnande bidrag från 2005, ”My Number One” med Helena Paparitzou.

Jag gillar både Lasse Holm och Monica Törnell och jag minns följaktligen väl deras bidrag 1986, ”E’ de’ det här du kallar kärlek?”. Fast här spelade ju Anders Eldeman i stället en engelskspråkig version, ”Another Kind of Loving”.

Sen kom ytterligare en Bamse-version, den här gången av ”Never Let It Go”, som ursprungligen gjordes av Afro-Dite 2002. Jag glömde den här frågan i svarsredovisningen, eftersom jag först trodde att det var något fel på mina klottriga anteckningar, när Bamse förekom på två ställen.

Som ljudillustration spelade Eldeman en version med Orsa spelmän, men det de spelade, ”La det swinge, la det rock ’n roll”, gjorde ju av Bobbysocks 1984.

Tomas Ledin sjöng 1986 ”Just nu”, på engelska ”Right Now”.

Med åren – den gjordes 2011 – har jag lärt mig att fördra även ”Popular” med Eric Saade.

Carola har jag aldrig lärt mig att fördra, men hennes ”Främlig” från 1983, tycker jag är OK, kanske för att ovan nämnde Lasse Holm är inblandad i dess tillblivelse. Och visst minns jag inledningsraden: ”Främling, vad döljer du för mig”.

Och jo, jag är tillbaka i Öregrund och kan nu faktiskt lyssna på årets mellofinal i kväll och sen också skriva om den.

6 kommentarer

 1. Hej Enn!

  Du verkar ha glömt att redovisa Afro-dite och ”Never let it go”.

  Comment by Krister Kappel — 2016 05 14 17:41 #

 2. Till Krister Kappel: Men den var väl inte med i dag?

  Comment by Enn Kokk — 2016 05 14 18:14 #

 3. Hej! Jo, svaret på V14 är ”it” från Never let it go. Men dagens version var inte med Afro-Dite själva, utan det var nog en Bamseversion det också, om jag inte minns fel.
  Ha det bra i nordanvinden; tusan vilket väderomslag det blev häromdagen, från högsommarvärme till nu bara 5 grader…brrr.

  Comment by Maggan — 2016 05 14 19:49 #

 4. Glömmer aldrig min vän Björn, sann musikälskare med stor musikkänsla och LP samlare av stor mått, utbrast när han hörde Carola för första gången;
  -Hon sjunger ju som hon har Je-us i f-ttan.
  Enn Du får censurera men det var faktiskt vad han sa!!!! Jag censurerar själv för fridens skull!!

  Comment by Sjölander Urban — 2016 05 14 20:28 #

 5. Klart man måste kolla på Mellot, så att man kan diskutera med barnbarnen! Och – inte minst – ha en chans att uppskatta parodierna på melodierna.

  Comment by Karin — 2016 05 14 20:29 #

 6. Till Krister Kappel och Maggan: Tack för att ni slutligen lyckades få mig att förstå att två olika Bamse-låtar fick mig att röra till det i redovisningen. Men nu har jag kompletterat.

  Comment by Enn Kokk — 2016 05 15 1:39 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^