Isabella Lövin ersätter Åsa Romson som språkrör i Miljöpartiet

9 maj 2016 13:59 | Politik | Kommentering avstängd

Jag var under en period sammankallande i Ordfronts valberedning och jag har under lång tid prenumererat på tidskriften Ordfront – gör det fortfarande – och har genom åren köpt många av förlagets böcker. Den just nu högaktuella Isabella Lövin gav 2007 på Ordfronts förlag ut miljödebattboken ”Tyst hav”. Dock har jag aldrig träffat henne personligen.

Hon lät sig värvas till Miljöpartiet och kandiderade där för en plats i och fick också det i EU-parlamentet. Där gjorde hon ett bra jobb för sitt specialområde, havsmiljön. Men när Miljöpartiet bildade koalitionsregering med Socialdemokraterna övergick hon till inrikespolitiken och blev biståndsminister.

När hon nu har utsetts till kvinnligt språkrör i Miljöpartiet, kommer hon att tvingas bli mer av allmänpolitiker, en som måste vara beredd att svara på frågor om alla delar av Miljöpartiets politik. Det återstår att se hur hon klarar det, men åtminstone Miljöpartiets valberedning tycks vara övertygad om hennes kompetens även på den punkten.

Vid sin sida, som manligt språkrör, får hon kvar Gustaf Fridolin, och risken finns ju då att han genom sin vana och sin svada kommer att framstå som partiledaren (i bestämd person).

På sätt och vis är det en märklig utveckling, att Fridolin, som ju gjorde en del tabbar i samband med Mehmet Kaplans fall, får sitta kvar, medan vice statsministern och miljöministern Åsa Romson får lämna sin plats som språkrör. Jag säger inte att hon har varit felfri eller inte gjort tabbar, men också i det ideologiskt så jämställda Miljöpartiet är det alltså det kvinnliga språkröret som offras.

Jag har full förståelse för Åsa Romsons beslut att då lämna regeringen.

No Comments yet

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^