Melodikrysset nummer 18 2016

7 maj 2016 12:00 | Barnkultur, Film, Media, Musik, Ur dagboken | 4 kommentarer

Sommarvärme redan i början av maj. Scillan blommar som vackrast i gräsmattan. Under de här förhållandena känns det helt rätt att få höra Lars Roos spela ”De sista ljuva åren”, annars mer känd i Lasse Stefanz’ version. Den här ljudillustrationen skulle leda oss till kryssvaret år.

Fast som en påminnelse om min höga ålder spelade ju Anders Eldeman också Beethovens ”Ödessymfonin”.

Men om jag ska ta också det som beredde mig lite huvudbry:

Will Smith, han som sjöng ”Switch”, kan jag inte påminna mig att jag har hört förut. Men när jag hade fått både inledningsbokstaven W och avslutningsbokstaven L i hans förnamn, var det ju lätt att gissa vad det skulle bli. Sen kombinerade jag det förmodade förnamnet med ledtrådarna hollywoodskådespelare och rapartist, och si, det blev Will Smith.

Det andra jag hade lite trubbel med var ”99 Luftballons”. Jag kom i håg melodin men mindes inte vem som sjöng den. Jo, Nena. Och de två bokstäver av fyra jag fick ut med hjälp av lodräta svar ledde mig till att siffrorna i titeln måste vara nior.

Det tredje jag fick grubbla över var en låt vi hörde i Lennart Palms version: ”Lilla fågel blå”, skapad av Staffan Hellstrand.

Något annat hade jag inte de här svårigheterna med.

För visst var det Little Jinder vi hörde i första delen av krysset, och det hon sjöng var tydligen ”Super 8″.

Ännu lättare var det att komma i håg Siw Malmkvists insjungning av Peter Himmelstrands ”Mamma är lik sin mamma”. Hon gjorde den 1968, och året därpå gjorde hon den tyska version vi fick höra i krysset, ”Frauen sind doch nur Frauen”.

Därmed är vi definitivt inne på ämnet låtar som slog. En annan sådan var ”We Are All the Winners” som Nick Borgen kom tvåa med i Melodifestivalen 1993.

Min personlig musiksmak är dock riktad åt annat håll, så Otis Redding finns i motsats till de två senast nämnda artisterna i min egen skivsamling. I dag spelade Eldeman ”Sittin’ On the Dock of the Bay”.

Tre frågor kvar, alla knutna till filmer.

Den första ljudillustrationen kom från Edvard Perssons film från 1936, ”Söder om landsvägen”.

Och de två övriga var hämtade ur utomordentliga barnfilmer.

Vi fick höra en instrumental version av ”Du käre lille snickerbo”, som är knuten till Emil i Lönneberga.

Och så spelade Art Garfunkel ”Bright Eyes”, som förekom i ”Den långa flykten”, som i sin tur byggde på Richard Adams’ bok från 1972. Läs den gärna! Det djur Eldeman efterlyste och som boken handlar om är kanin.

Själv ska jag avsluta morgonpasset med en extra kopp kokkaffe, en del av livet på landet.

4 kommentarer

 1. Och ”Den långa flykten” handlade om KANINER

  Comment by Ann-Sofi — 2016 05 07 12:10 #

 2. Till Ann-Sofi: Tack för påpekandet – jag blev så entusiastisk över boken/filmen, att jag glömde redovisa vad för sorts djur de handlar om.

  Comment by Enn Kokk — 2016 05 07 12:29 #

 3. Tack Enn, för att du finns och orkar! Du är mitt facit och NÅGON GÅNG livlina (brukar klara mer än 99% själv)
  Minns för ett 10-tal år sen när jag satt skitsur
  utanför en butik (Bengtsson, Korsberga, smålandsreklam) där min man skulle handla och hörde ”Ingrid,Åseda” i radion. Snacka om genomslag!! Tillbringade sen måndagen på jobbet i telefon för alla gratulationer (tom dotterbolag i utlandet) Fick sen en plastklocka (med Eldeman-bild som urtavla) som levde 2 veckor, men roligt var det! Sedan dess har både svägerska och dotter
  lyckats vinna (men nu med betydligt bättre vinster!
  Kram från 71+ envis tjurkärring/korsordsnörd på landet!

  Comment by Ingrid Adolfsson — 2016 05 07 15:38 #

 4. Till Ingrid Adolfsson: Tack själv – roligt när några av de väldigt många som läser min blogg på lördagarna också hör av sig!

  Comment by Enn Kokk — 2016 05 07 16:00 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^