Norge: Arbeiderpartiet tappar stöd

6 maj 2016 13:55 | Politik | Kommentering avstängd

I en ny opinionsmätning, gjord av Norstat för Vårt Land får Arbeiderpartiet ett sämre resultat än på länge.

Det ledande regeringspartiet Høyre ökar däremot med 4,3 procentenheter till 26,1 procent. I stortingsvalet 2013 fick partiet 26,8 procent av rösterna.

Regeringspartnern Fremskrittspartiet backar med 1,5 procentenheter till 17,3 procent, vilket ändå är högre än de 16,3 procent partiet fick i stortingsvalet 2013.

Deras parlamentariska stödparti, liberala Venstre, ökar med 0,5 procentenheter till 4,7 procent. I valet fick partiet 5,2 procent.

Kristelig Folkeparti, som också är stödparti åt regeringen men som diskuterar sidbyte, får 5,2 procent. I valet fick partiet 5,6 procent.

Det mittenparti, som ingick i den förra rödgröna regeringen och nu är i opposition, Senterpartiet, ökar med 0,9 procentenheter till 6,5 procent mot 5,5 procent i valet.

Navet i den förra regeringen, Arbeiderpartiet, nu i opposition, minskar med hela 3,8 procentenheter till 30,8 procent – i valet fick partiet också 30,8 procent.

Det tredje koalitionspartiet i den förra regeringen, Sosialistisk Venstreparti, ökar med 1,1 procentenheter och befinner sig med 4,5 procent alltså även i den här mätningen över fyrprocentsspärren. I valet samlade SV 4,1 procent.

Det lilla yttervänsterpartiet Rødt ökar med 0,4 procentenheter och stöds då av 2,0 procent. I valet fick partiet stöd av 1,1 procent.

Miljøpartiet De Grønne, som är blockneutralt men i kommunerna ofta samregerar med partier på vänstersidan, backar i den här mätningen med 1,5 procentenheter och hamnar då på 2,1 procent, vilket är lägre än partiets resultat i valet, 2,8 procent.

Arbeiderpartiets kraftiga nedgång är inte alldeles lätt att förklara, men valforskaren Frank Aarebrot pekar på ett par saker som kan ha spelat roll för det här bakslaget. Norsk politik är inne i en period av kompromisser, bland annat i frågan om flyktingar/invandrare. Och i debatten om arbetslöshet, annars en politisk vattendelare, har det rått stiltje under den senaste tiden.

En del regionala partisympatiundersökningar under senaste tiden har dock visat uppgång för Arbeiderpartiet, så det är väl bäst att avvakta fler mätningar, innan man drar alltför bestämda slutsatser.

No Comments yet

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^