Melodikrysset nummer 17 2016

30 april 2016 12:35 | Barnkultur, Media, Musik, Politik, Resor, Ur dagboken | 6 kommentarer

Jag höll på att få spader i morse, när det var dags för Melodikrysset. Radio Uppland, som jag lyssnar på även här i Öregrund, skulle inte sända Melodikrysset i dag, detta för att man i stället skulle sända från forsränningen, det spektakulära evenemang som studenterna varje sista april anordnar i Fyrisån. Jag har inget att invända mot radioprogram om det eller om sportevenemang, som ligger samtidigt med Melodikrysset, men jag tror inte att jag är den enda melodikrysslösaren som önskar, att krysset ska sändas varje lördag på samma tid i samma kanal. Så om sådant som sport och forsränning ska gå före i P4, föreslår jag kanalbyte för Melodikrysset.

Nå, jag hittade i tid en annan station – Gävle tror jag – som sände Melodikrysset.

Men jag startade mitt krysslösande i lite stressat tillstånd, uppfattade nog inte riktigt vad det var Anders Eldeman ville ha svar på. Men svaret skulle, trodde jag mig ha hört, vara både en dans och en geografisk plats, och när jag hörde musiken, förstod jag, att det handlade om charleston. Vi har en hel LP med bara charleston, vilket underlättade för mig att hitta rätt svar.

Den enda för mig riktigt svåra frågan i dag var den avslutande frågan, där Eldeman ville ha namnet på gruppen som spelade. Det tog sin tid att komma på rätt svar, eftersom Coldplay inte hör till det jag brukar lyssna på – men sen fick vi ju titeln på låten, ”Adventures of a Life Time”.

Melodifestivalmusik måste det väl vara i dessa festivaltider. Jo, jag har sett också de hittills två presentationerna av låtarna i Eurovision Song Contest och finner flertalet av de låtar jag har hört som provokationer mot mina öron – nå, ja har hört ett par låtar också som finner nåd hos min musiksmak.

Men är ens de senare schlager i den ursprungliga bemärkelsen, att de levde vidare genom att melodi och text fastnade i lyssnarnas/tittarnas musikminne? Gamla schlager sjöngs av folket runt om i landet. I dag behövs det helt andra attiraljer, men vem har ljus- och rökeffekter plus ett gäng dansare till exempel vid radion i köket?

Det var bättre förr på den här punkten. Lena Philipssons ”Dansa i neon” har till exempel fastnat i mitt musikminne, vilket jag verkligen inte kan säga om flertalet av de låtar jag numera hör i Melodifestivalen.

Men jag vill gärna säga, att det fortfarande finns undantag. Årets vinnare, Frans med ”If I Were Sorry”, förtjänade förstaplatsen, så det är alltså han som kommer att representera Sverige i årets Eurovision Song Contest, som går av stapeln i Stockholm.

Men för att återvända till det tema jag redan har tagit upp: låtar som ska bli riktiga schlager, måste fastna i folks musikminne och med större eller mindre bravur kunna sjungas också av publiken.

En sån låt var ”Sånt är livet”, som ursprungligen gjordes av Anita Lindblom men som vi i dag hörde med Anne-Lie Rydé.

En annan sån där riktig schlager var ”Två små fåglar på en gren” av Åke Söderblom med flera.

En ypperlig vismakare, vars visor ofta blev schlager, var Ulf Peder Olrog. Ett exempel är hans ”Violen från Flen”, som vi i dag fick höra på portugisiska med Miriam Aida.

Visor kunde, åtminstone förr, bli schlager. Ytterligare ett exempel på det i dagens kryss var ”Flicka från Backafall”, en dikt av Gabriel Jönsson, tonsatt av Gunnar Turesson. Backafall finns på Ven, och flickan hette Ellen.

Lite svårare var en annan geografiskt anknuten fråga i dagens kryss. Vi fick först höra en nationalsång, som jag absolut inte kände igen, och sen en Michalel Jackson-låt som sades handla om samma land. Låten heter ”Liberian Girl”, så svaret måste bli Liberia.

Lättare för mig, som har en Chuck Berry-samling och har skrivit om åtminstone någon samlingsskiva, var det att känna igen hans ”Roll Over Beethoven”. Jag har den för övrigt också med The Beatles.

Och skulle jag inte känna igen ”Maskeradbalen” av Lennart Hellsing, som jag har hur många böcker av som helst och ett antal skivor med inspelningar av hans sånger? Så Krakel Spektakel är mig bekant, i vissa avseenden till och med en själsfrände. Jag har också träffat Lennart Hellsing, vid min hustrus, på den tiden talman, vårmiddag i Riksdagen. Vi satt vid samma bord, och han höll tacktalet – för säkerhets skull redan i början av middagen, när min hustru, hans bordsdam, hade hälsat gästerna välkomna.

Nu ska jag åka in till Uppsala, där hustrun redan finns – hon var, i egenskap av mångårig talman, inbjuden till kungens födelsedagsfirande i går.

Vi stannar över natten i Uppsala, för i morgon, på Första maj, är det demonstration och sen möte med Gabriel Gräslök (där var Hellsing igen!), mittåt, Gabriel Wikström som talare. 12.30-13.30 är det samling på Vaksala Torg, 13.30 avmarsch och 14.00 möte i Parksnäckan.

6 kommentarer

 1. Hej. Jag var beredd på att vara utan melodikrysset i8dag, men strax efter kl 10..00 kom ett meddelande att krysset flyttas till kl11.03 pga forsränningen. Så radio uppland ändrade sig tydligen i sista stund. Så krysset kunde höras trots allt.

  Comment by Gunnar Hörnström — 2016 04 30 17:13 #

 2. Till Gunnar Hörnström: Själv rattade jag alltså vilt på radion tills jag hittade sändaren i Gävle.

  Men jag tycker det är illa gjort att göra alla trogna melodikrysslösare besvikna på det här sättet. Jag har inget mot forsränningen, men man måste alltid kunna hitta Melodikrysset lördag klockan 11.00 i ständigt samma kanal.

  Bra om Radio Uppland alltså fattade, att man inte kan göra så här.

  Comment by Enn Kokk — 2016 04 30 17:33 #

 3. Varför lyssnade Ni inte vad man sa om det hela då man under flera dagar annonserat ut att över Upplandssändaren skulle Melodikrysset flyttas fram 1 timme? Man hade haft flera intervjuer med Eldeman i radion om det hela och han hade ju inga invändningar.
  Ibland bör man vara uppdaterad och Melodikrysset har ju flyttats av idrottsliga skäl flera gånger och varför skulle inte lokalradion få sända lokalt. Skäll på radioledningen som gjort detta klumpiga system med lokala helt ointressanta program för en oändligt många lokala stationer. Personligen vet jag ju att frekvensbandet har blivit för litet och man kommer i framtiden inte att anvanda så mycket av FM bandet till radio.Det är redan naggat i kanten av mobiltelefonins framfart.
  Och helt ärligt inget kan vara som det varit och vi är ju på väg ut så vafaaan …….

  Comment by Sjölander Urban — 2016 04 30 17:46 #

 4. Till Urban Sjölander: Förklaringen är att vi nästan aldrig, utom då det gäller ett speciellt program som Melodikrysset, aldrig lyssnar på den här kanalen.

  För mig får Melodikrysset ligga i vilken kanal som helst, bara det görs beständigt och inte behöver byta tid.

  Comment by Enn Kokk — 2016 04 30 22:56 #

 5. Har man dator kan man ju både höra på P4 och få fram kryssrutan på den. Och dessutom skicka in lösningen med ett klick. Internetvärlden är fantastisk!

  Comment by Lasse H — 2016 05 01 0:03 #

 6. Jo Enn, å man saknar ju Nationalsången varje kväll kl 22 också för den delen och sedan den tystnad som rådde. Kan dock hålla med att Tramsradion som finns och som jag skrev om i tidigare inlägg, har annekterat lokalradiostationerna.
  Man verkar mer sända för att inte befrämja tystnaden än att ha väsentliga saker att säga….

  Comment by Sjölander Urban — 2016 05 01 16:46 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^