Norge: Uselt resultat för regeringspartierna

29 april 2016 14:27 | Politik | Inga kommentarer

Enligt en färsk opinionsmätning, gjord av Sentio för Dagens Næringsliv backar båda partierna i den blå-blå norska regeringen.

Høyre backar med 0,8 procentenheter till 23,4 procent. I stortingsvalet 2013 fick partiet 26,8 procent av rösterna.

Fremskrittspartiet backar med 2,9 procentenheter till 14,2 procent, att jämföra med 16,3 procent i stortingsvalet 2013.

Deras parlamentariska stödparti, liberala Venstre, ökar med 0,5 procentenheter till 6,1 procent. I valet fick partiet 5,2 procent.

Kristelig Folkeparti, som också är stödparti åt regeringen men som diskuterar sidbyte, ökar också med 0,5 procentenheter till 6,1 procent. I valet fick partiet 5,6 procent.

Det mittenparti, som ingick i den förra rödgröna regeringen och nu är i opposition, Senterpartiet, ökar med 1,1 procentenheter till 6,9 procent mot 5,5 procent i valet.

Navet i den förra regeringen, Arbeiderpartiet, nu i opposition, ökar med 1,1 procentenheter till 33,4 procent – i valet fick partiet 30,8 procent.

Det tredje koalitionspartiet i den förra regeringen, Sosialistisk Venstreparti, ökar med 1 procentenhet och befinner sig med 4,4 procent alltså även i den här mätningen över fyrprocentsspärren. I valet samlade SV 4,1 procent.

Det lilla yttervänsterpartiet Rødt ökar med 0,1 procentenheter och stöds då av 1,7 procent. I valet fick partiet stöd av 1,1 procent.

Miljøpartiet De Grønne, som är blockneutralt men i kommunerna ofta samregerar med partier på vänstersidan, backar i den här mätningen med 1,5 procentenheter och hamnar då på 2,3 procent, vilket till och med är lägre än partiets resultat i valet, 2,8 procent. Så det är inte bara det svenska Miljöpartiet som har problem.

No Comments yet »

RSS-flöde för kommentarer till det här inlägget. TrackBack URI

Lämna en kommentar

XHTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>