Norge: Uselt resultat för regeringspartierna

29 april 2016 14:27 | Politik | Kommentering avstängd

Enligt en färsk opinionsmätning, gjord av Sentio för Dagens Næringsliv backar båda partierna i den blå-blå norska regeringen.

Høyre backar med 0,8 procentenheter till 23,4 procent. I stortingsvalet 2013 fick partiet 26,8 procent av rösterna.

Fremskrittspartiet backar med 2,9 procentenheter till 14,2 procent, att jämföra med 16,3 procent i stortingsvalet 2013.

Deras parlamentariska stödparti, liberala Venstre, ökar med 0,5 procentenheter till 6,1 procent. I valet fick partiet 5,2 procent.

Kristelig Folkeparti, som också är stödparti åt regeringen men som diskuterar sidbyte, ökar också med 0,5 procentenheter till 6,1 procent. I valet fick partiet 5,6 procent.

Det mittenparti, som ingick i den förra rödgröna regeringen och nu är i opposition, Senterpartiet, ökar med 1,1 procentenheter till 6,9 procent mot 5,5 procent i valet.

Navet i den förra regeringen, Arbeiderpartiet, nu i opposition, ökar med 1,1 procentenheter till 33,4 procent – i valet fick partiet 30,8 procent.

Det tredje koalitionspartiet i den förra regeringen, Sosialistisk Venstreparti, ökar med 1 procentenhet och befinner sig med 4,4 procent alltså även i den här mätningen över fyrprocentsspärren. I valet samlade SV 4,1 procent.

Det lilla yttervänsterpartiet Rødt ökar med 0,1 procentenheter och stöds då av 1,7 procent. I valet fick partiet stöd av 1,1 procent.

Miljøpartiet De Grønne, som är blockneutralt men i kommunerna ofta samregerar med partier på vänstersidan, backar i den här mätningen med 1,5 procentenheter och hamnar då på 2,3 procent, vilket till och med är lägre än partiets resultat i valet, 2,8 procent. Så det är inte bara det svenska Miljöpartiet som har problem.

No Comments yet

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^