Ísland: Kaoset i politiken fortsätter. Statsministern har tvingats avgå

27 april 2016 20:34 | Politik | Kommentering avstängd

Ísland leds av en borgerlig koalitionsregering, bestående av Sjálfstæðisflokkurinn (Självständighetspartiet), ett borgerligt både liberalt och konservativt parti, lett av Bjarni Benediktsson, och Framsóknarflokkurinn (Framstegspartiet), ett liberalt och centristiskt parti, lett av Sigmundur Davíð Gunnlaugsson. Båda partierna har 19 mandat i Alltinget (Riksdagen).

Gunnlaugsson, som är statsminister, har under den senaste tiden befunnit sig i ett orkanliknande blåsväder, sedan han i media har anklagats för att han och hans hustru ska ha gömt undan pengar i ett skatteparadis i Karibien. Han har förnekat att han skulle ha gjort något olagligt och har sagt att han ska sitta kvar på posten som statsminister, men avdelningar i hans eget parti och ungdomsförbund samt desamma i koalitionspartnern har krävt hans avgång, allt detta under det att jättestora demonstrationer med kanske så mycket som 20.000 deltagare har genomförts utanför Alltinget

I Alltinget har alla fyra oppositionspartierna – Samfylkingin (Samlingsfronten), ett socialdemokratiskt parti, lett av Árni Páll Árnason, Vinstrihreyfingin – grænt framboð (Vänsterpartiet – de gröna), ett ekosocialistiskt och feministiskt parti, lett av Katrín Jakobsdóttir, Björt framtíð (Ljus framtid), ett liberalt parti, lett av Óttarr Proppé, samt Píratar (Piratpartiet), ett populistiskt parti, lett av Birgitta Jónsdóttir – ställt frågor, gjort misstroendeförklaring och krävt nyval.

Misstroendeförklaringen röstades ner med röstsiffrorna 38-25 och kravet om nyval med röstsiffrorna 37-26. Den som i den andra omröstningen tog steget över till oppositionen var en ledamot från Sjálfstæðisflokkurinn, Unnur Brá Konraðsdóttir.

Statsministern retirerade först så långt, att han sa, att han skulle ta time out. Nästa steg var att be presidenten, Ólafur Ragnar Grimsson med politisk bakgrund i koalitionspartnern Sjálfstæðisflokkurinn, upplösa parlamentet och utlysa nyval men Gunnlaugsson fick stöd varken från presidenten eller dennes gamla parti, som man ju sitter i koalition med. Och till sist tvingades statsministern slänga in handduken och meddela sin avgång.

Till ny statsminister föreslås vice ordföranden för Framsóknarflokkurinn, Sigurður Ingi Jóhannsson.

Sigmunður Davíð Gunnlaugsson säger, att han ska stanna som ordförande i Framsóknarflokkurinn.

Vi får väl se hur det blir med det.

Mandatfördelningen i Alltinget är sedan det senaste valet (27 april 2013):

Sjálfstæðisflokkurinn (Självständighetspartiet), ett borgerligt både liberalt och konservativt parti, lett av Bjarni Benediktsson, 19 mandat, 26,7 procent
Framsóknarflokkurinn (Framstegspartiet), ett liberalt och centristiskt parti, lett av Sigmunður Davíð Gunnlaugsson, 19 mandat, 24,4 procent
Samfylkingin (Samlingsfronten), ett socialdemokratiskt parti, lett av Árni Páll Árnason, 9 mandat, 12,9 procent
Vinstrihreyfingin – grænt framboð (Vänsterpartiet – de gröna), ett ekosocialistiskt och feministiskt parti, lett av Katrín Jakobsdóttir, 7 mandat, 10,9 procent
Björt framtíð (Ljus framtid), ett liberalt parti, numera lett av Óttarr Proppé, 6 mandat, 5,1 procent
Píratar (Piratpartiet), ett populistiskt parti, lett av Birgitta Jónsdóttir, 3 mandat, 5,1 procent

De här siffrorna har ändrats mycket, inte bara under den nu pågående krisen.

Sjálfstæðisflokkurinn (Självständighetspartiet), det regeringsparti som inte har varit berört av den pågående politiska krisen, ökar kraftigt, vilket sannolikt har att göra med den kris koalitionspartnern har drabbats av. Partiet stöds nu, efter en tidigare nedgång, åter av 26,7 procent, vilket skulle ge 18 mandat, fortfarande ett mindre än det partiet fick i senaste valet.

Framsóknarflokkurinn (Framstegspartiet), har redan tidigare befunnit sig i utförsbacken och är nu nere i rekordlåga 6,9 procent – den senaste veckan har stödet minskat med 3,9 procentenheter. Skulle den aktuella opinionssiffran vara ett valresultat, skulle Framstegspartiet minska med 15 mandat till bara 4.

Raketen i isländsk politik har nu under lång tid varit Píratar (Piratpartiet), som från att ha varit minsta parti i valet nu har täten med 29,3 procent, vilket ändå är en tillbakagång på 3,1 procentenheter sen förra mätningen. Piratpartiet skulle, om det här vore ett valresultat, få 19 mandat mot dagens 3.

Det andra nya partiet i det isländska Alltinget, Björt framtíð (Ljus framtid), har haft ledarkris och länge legat under landets femprocentsspärr men såg nu ut att klara den. I den aktuella mätningen ligger partiet på precis 5 procent (- 0,6 procentenheter) och skulle med ett sådant valresultat halvera sina mandat från 6 till 3.

Återstår landets två vänsterpartier.

Socialdemokratiska Samfylkingin (Samlingsfronten) gjorde ett uselt resultat i förra alltingsvalet, och det ser inte bättre ut för partiet nu heller. Partiet ökar visserligen i den aktuella mätningen med 1,4 procentenheter till 9 procent, men då ska man veta, att dess valresultat var 12,9 procent, uselt också det. Vore den aktuella opinionsmätningen ett valresultat, skulle partiet tappa 3 mandat och få bara 6 mandat.

Bättre går det för Vinstrihreyfingin – grænt framboð (Vänsterpartiet – de gröna), som i den här mätningen ökar med 3,1 procentenheter till 19,8 procent, ett jättekliv uppåt sedan valet. Den aktuella politiska krisen har lett till att i en färsk undersökning en av tre tillfrågade skulle vilja se vänsterledaren Katrin Jakobsdóttir som ny statsminister. (Tvåa i den här mätningen är Självständighetspartiets ledare Bjarni Benediktsson.)

Som jämförelse kan nämnas, att bara 2 procent av de tillfrågade anser, att Socialdemokraternas ledare Árni Páll Árnasson vore den lämpligaste statsministern.

Det här och annat i samma genre har lett till att Ísland också har fått en diskussion om vem som borde leda landets socialdemokratiska parti.

Och första veckohelgen i juni kommer den här frågan att avgöras – partiet har extra partikongress då.

Självfallet avgörs partiledarfrågan av den valda kongressen, men Gallup har, på uppdrag av en intresserad kandidat, Helgi Hjörvar, frågat islänningarna vem de skulle vilja se som Socialdemokraternas ledare. De de tillfrågade har fått välja mellan är dock fem socialdemokrater, som alla har förklarat sig intresserade av uppdraget.

Flest, 32,4 procent, skulle vilja se en kvinnlig partiledare, Oddny G Harðardóttir.

Tvåa kommer Helgi Hjörvar, alltså han som initierade undersökningen, med 29,9 procent.

Trea kommer den sittande ordföranden, Árni Páll Árnason, med 20 procent.

Därefter följer Magnus Orri Schram med 12,3 procent och Guðmundur Ari Sigurjónsson med 5,5 procent.

No Comments yet

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^