Danmark: Folketingsledamot går från (S) till Alternativet

25 april 2016 14:58 | Politik | Kommentering avstängd

Dagens politiska toppnyhet i Danmark är att en av Socialdemokratiets ledamöter i Folketinget, Pernille Schnoor, byter partigrupp och går till Alternativet.

Schnoor är född 1967 och således inte purung. Hon har tidigare haft kommunala uppdrag, men i Folketinget valdes hon in så sent som 2015.

I en kommentar säger hon, att hon hade hoppats, att Mette Frederiksen skulle föra Socialdemokratiet ”i en mer humanistisk riktning”, men detta har inte skett. Som exempel på det som har fjärmat henne från det parti hon hittills har företrätt nämner hon flyktingpolitiken, dessutom även besparingar som skulle drabba gymnasierna – hon är själv lärare.

Ledande personer i den socialdemokratiska riksdagsgruppen har sagt, att hon borde lämna Folketinget i stället för att gå över till ett annat parti där.

Danska tidningar har då påmint om att antalet partibytare, också till Socialdemokratiet, har ökat under senare år.

I en del av dessa fall kan det naturligtvis finnas opportunistiska skäl till bytet av parti, men jag tror att ett viktigare skäl är att det är lättare att byta parti om vänstern i vid mening, som i Danmark, är uppdelad i fem partier, mellan vilka det inte finns våldsamma ideologiska skillnader, mer då nyanser i olika dagspolitiska frågor. Till det kommer att klassröstningen inte har samma betydelse som förr – i dag röstar ju många arbetare på grund av en speciell fråga, invandrar- och flyktingpolitiken, på Dansk Folkeparti.

No Comments yet

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^