Finland: Åtminstone 90 av Sannfinländarnas fullmäktigeledamöter har lämnat partiet eller uteslutits efter valet 2012

18 april 2016 13:46 | Politik | Kommentering avstängd

Perussuomalaiset (Sannfinländarna) har i de nationella opinionsmätningarna reducerats till ett ganska litet parti.

Nyhetsbyrån FNB har undersökt, vad som har hänt i partiets fullmäktigegrupper efter valet 2012 och funnit, att åtminstone 90 av partiets kommunfullmäktigeledamöter har lämnat partiet eller uteslutits.

Något ligger det säkert i partiledaren Timo Soinis förklaring, att de här sortierna ofta handlar om besvikelse över hur ledande kommunala uppdrag har fördelats.

Men det finns förstås också andra förklaringar, till exempel bråk inom den valda gruppen. Detta har i den kartläggning som FNB har gjort nämnts av häften av de berörda. Var fjärde anger också besvikelse över Sannfinländarnas politik som orsak. Några av de berörda har uteslutits på grund av uttalat rasistiska åsikter.

Största delen av dem som har lämnat partiet har stannat kvar i fullmäktige som oberoende ledamöter eller har, om de har varit flera på samma ort, ibland startat en egen grupp i fullmäktige.

Ett tiotal har gått över till Suomen Keskusta (Centern), några till Kokoomus (Samlingspartiet) eller Sosialidemokraatinen Puolue (Socialdemokraterna).

No Comments yet

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^