Estland: Ytterligare en presidentkandidat

18 april 2016 13:12 | Politik | Kommentering avstängd

Jag har tidigare berättat om Marina Kaljurand som tänkbar presidentkandidat.

Nu har hon fått en namnkunnig konkurrent i sitt eget parti, Reformierakond (Reformpartiet). Inte oväntat har förre partiledren Siim Kallas nu bekräftat sin egen kandidatur. Kallas, som kommer från bankvärlden och bland annat har varit finansminister, var premiärminister 2002-2003 och därefter 2004-2014 EU-kommissionär.

Men fältet är fortfarande fritt för kandidater från andra partier, och i slutändan måste den som ska bli president få ett bredare stöd än från sitt eget parti.

De estniska presidenterna har inte någon roll, där deras partipolitiska hållning betyder något – de lämnar medlemskapet i sitt gamla parti – men det är klart att deras partipolitiska bakgrund åtminstone i någon mån skänker strålglans också över det parti de kommer ifrån.

No Comments yet

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^