Estland: Försök att lappa ihop Centerpartiet

14 april 2016 12:14 | Politik | Kommentering avstängd

Det i vissa frågor vänsterpopulistiska Keskerakond (Centerpartiet) är internt svårt splittrat allt sedan ordförandestriden, som den sittande ordföranden, Edgar Savisaar, vann överraskand knappt, när han fick riksdagsgruppens ordförande Kadri Simson som utmanare.

Sen dess har läget varit spänt; bland annat har Kadri Simson hotats med uteslutning. Majoriteten i riksdagsgruppen valde för en tid sen om henne som gruppens ordförande, men det har lett till att den förlorande Savisaar-sidan därefter knappast alls har kommunicerat med Simson.

I längden är ju ett så spänt förhållande ohållbart, så i onsdags kväll fick man till stånd ett möte mellan de båda fraktionerna i Centerns sammanlagt 27 personer starka riksdagsgrupp. Det här hoplappningsmötet hölls symtomatiskt nog inte i Riigikogu, Riksdagen, utan i en konferenslokal på hotell L’Eremitage.

Det finns inga utförligare rapporter om vad som sas vid det här mötet; däremot framgår det, att de närvarande fick tala fritt och säga sitt hjärtas mening. Men mötet tycks ändå ha präglats av en strävan att hålla ihop partiet, och Kadri Simson sa sig efteråt vara nöjd. Sedan återstår det förstås att se, om enigheten kan upprätthållas i praktiken.

En komplikation här är att partiordföranden Edgar Savisaar, som inte är riksdagsledamot, inte deltog i det här mötet – ingen vet därför hur han kommer att agera, nu eller framledes.

No Comments yet

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^