Åland ansöker inte om fullt medlemskap i Nordiska rådet, åtminstone inte just nu

31 mars 2016 17:54 | Politik | Kommentering avstängd

De självstyrande områdena i Norden – Åland som en del av Finland samt Grønland och Føroyar som delar av Danmark – deltar med egna representanter i Nordiska rådets plena och utskottsarbete men är inte självständiga medlemmar av rådet, är alltså inte helt jämställda med medlemsländerna Finland, Danmark, Ísland, Sverige och Norge.

Politiska krafter på Åland har velat ansöka om medlemsstatus för ön, men nu har landskapsregeringen genom kansliminister Nina Fellman (s) – Socialdemokraterna är en del av den koalitionsregering som styr på Åland – meddelat. att landskapsregeringen åtminstone för närvarande inte finner det meningsfullt att väcka frågan om fullt medlemskap. Hennes argument är att det skulle kosta mer än det smakar att framför allt skicka tjänstemän till rådets olika beredningar. Åland deltar nu i elva ministerråd, och redan det är kostsamt, argumenterade Fellman, som fick mothugg av representanter för Centern och Ålands Framtid.

En liknande debatt pågår på Føroyar.

No Comments yet

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^