Finland: Centern åter störst

31 mars 2016 17:23 | Politik | Kommentering avstängd

I Taloustutkimus’ marsmätning för YLE är Centern åter största parti.

Det ledande regeringspartiet, Suomen Keskusta, har i den här mätningen ökat, nu till 21,7 procent, en ökning med 1 procentenhet. Centern ligger därmed aningen över sitt valresultat 2015, 21,1 procent.

Sosialidemokraattinen puolue (Socialdemokratiska partiet), som i riksdagsvalet 2015 bara fick 16,9 procent och därmed blev fjärde parti i storlek, får i den här mätningen 20,3 procent, vilket är en minskning sen förra mätningen med 2,6 procentenheter. Jag har än så länge inte sett någon förklaring till att partiets nu länge uppåtgående kurva har brutits.

Centerns koalitionspartner, det ledande partiet i den förra regeringen, Kansallinen Kokoomus (Samlingspartiet), ligger på tredje plats med 17.1 procent, vilket är ungefär samma nivå som i förra mätningen. I valet 2015 stöddes partiet av 18,2 procent.

Det tredje partiet i den sittande regeringen är populistiska Perussuomalaiset (Sannfinländarna), som i valet 2015 fick 17,7 procent. Partiets väljare har nu under lång tid i massor övergett det parti de har röstat på, men i den aktuella mätningen går partiet upp en halv procentenhet och får nu stöd av 9,5 procent. Därmed är partiet fortfarande femte plats.

Större är även i den här mätningen oppositionspartiet Vihreä Liitto (Gröna förbundet), som i valet stöddes av 8,5 procent men nu stöd av 12,5 procent, vilket innebär en ökning med nästan 2 procentenheter..

Vasemistoliitto (Vänsterförbundet), som i valet fick 7,1 procent, får även i den här mätningen 8,3 procent. Det betyder att partiet nu backar med 0,6 procentenheter.

Svenska Folkpartiet, som i valet stöddes av 4,9 procent, stöds i den här mätningen av 4,7 procent, en ökning på 0,2 procentenheter.

Och Kristillisdemokraatit (Kristdemokraterna), som i valet stöddes av 3,5 provcent, stöds nu av 3,6 procent, vilket är en minskning med 0,3 procentenheter om man jämför med förra mätningen i den här serien.

2.914 personer intervjuades under mars månad. Av dessa kunde 58 procent ange sin aktuella politiska ståndpunkt. Det senare betyder, att en mycket hög andel av de intervjuade längre fram, i ett förändrat politiskt läge, där de känner sig mer säkra, kan ändra den partisympatifördelning, som redovisas ovan.

No Comments yet

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^